Kako su priče o aktivizmu i ljudskim pravima dospele do najčitanijih portala u BiH?

Većina zaposlenih u neprofitnom sektoru se često suočava sa sličnom frustracijom – zašto teme kojima se bave, a rezultati koje postižu i koji poboljšavaju ljudske živote, nemaju veću vidljivost. Kao odgovor na ove frustracije nastao je Diskriminacija.ba – online medij usmeren na priče iz oblasti ljudskih prava, sa misijom da za te priče što više ljudi čuje. Baš zato što njihov tim čine novinari, a istovremeno i aktivisti u oblasti ljudskih prava, spojili su veštinu pričanja priča, sa aktivističkom senzibilnošću, a ovaj specifičan spoj znanja odlučili i da pretvore u biznis model koji su razvili uz ekspertsku podršku i grantove Media for All projekta.

“Radeći već dugo sa medijima i u oblasti promicanja ljudskih prava smo shvatili da zapravo postoji jedan poprilično veliki jaz između načina na koji organizacije civilnog društva koje se bave ljudskih pravima komuniciraju, jaz između njihovih kapaciteta da neke teme medijima nametnu kao važne i da komuniciraju malo dalje od nečega od čega mi svi pomalo patimo, a to je od projektne komunikacije. S druge strane mediji, vrlo rijetko imaju vremena da se posvete nekim temama koje ne generišu nužno veliki broj klikova na jedan malo dublji i ozbiljniji način”, kaže Maida Muminović, izvršna direktorka Mediacentra Sarajevo, krovnog vlasnika portala.

Nakon prepoznavanja ovog jaza, i dobijanja podrške kroz Media for All, Diskriminacija.ba uz pomoć svog mentora, temeljno i detaljno radi na analizi dosadašnje biznis strategije i načina finansiranja. Nakon tog procesa, bilo je jasno da je njihova osnovna strategija fundraising od međunarodnih donatora, ali i nuđenje svojih usluga drugim organizacijama civilnog društva.

“Trenutno nastojimo da sa organizacijama civilnog društva, koje također funkcioniraju poput nas, prepoznaju Diskriminaciju kao nešto što mogu integrisati u svoje projektne prijedloge. Dakle, kada razvijaju svoje projekte i razmišljaju o tome kako će komunicirati ciljeve i postignuća projekta ili probleme kojima se projekat bavi, da imaju nas u vidu i da u svojoj aplikaciji predvide da nešto rade sa portalom Diskriminacija.ba. To su dva osnovna izvora sredstava i prihoda za medij”, ističe Maida.

Iako ih je u timu samo troje, oslanjaju se na mrežu novinara iz cele zemlje koji su zaduženi za prepoznavanje priča važnih obrađivanja, ali i na ECR alatku/onlajn platformu za Aktivno izveštavanje građana koja je razvijena kroz MfA projekat kao vid podrške medijima  da efektivnije istražuju i izveštavaju. “Rad uz sve što omogućava ECR platforma ispostavio se kao dobar način da se priča obogati i da se validira na neki način određeni problem kroz komunikaciju sa širom publikom u samoj fazi nastajanja priče”, ističe Maida. Jedna od priča koja je nastala na taj način se bavi pravom na pristup zdravstvenom osiguranju u BIH.

Skoro tri godine od početka podrške koju imaju kroz Media for All, Diskriminacija.ba polako ali sigurno učvršćuje svoju jedinstvenu poziciju na medijskom tržištu i u civilnom sektoru, ali ne planira da se tu zaustavi. Planovi su uvođenje nove forme sadržaja i formata, ali i potencijalno širenje i ponuda usluga drugim zemljama u regionu.

Journalift je onlajn platforma namijenjena svima koji žele da se informišu o razvoju medija, medijskom poslovanju i najnovijim trendovima u medijskoj industriji. Mjesto koje je osmišljeno kao riznica znanja i resursa iz ovih oblasti. Sebe vidimo kao revolucionare u medijskoj razvojnoj zajednici koji medijskom poslovanju donose nove ideje, inovativne alate, kao i pristupe i podršku zasnovane na rezultatima.

Povezani članci:

Najvažnije vijesti od Journalift-a:

Period pandemije izazvane virusom korona je u velikoj meri uticao na promenu navika građana u onlajn okruženju i upotrebom platnih institucija koje se nude. Prema velikom broju izveštaja relevantnih institucija i medija to je bio period rasta e-komerca i različitih modela pretplate koji se zadržao, ne možda u tom obimu, ali je ostao kao nova navika korisnika. Prema pisanju

Teme:

Poslednji Članci:

Zašto ne treba odustajati od pretplatnog modela?
Period pandemije izazvane virusom korona je u velikoj meri uticao na promenu navika građana u onlajn okruženju i upotrebom platnih
Kako lokalni i istraživački novinari mogu bolje sarađivati?
Često je izazov u medijskom poslu ostvariti uspešnu saradnju između novinara, posebno kada su u pitanju novinari iz različitih medija.
ABC mobilnog novinarstva i zašto biste trebali da razmotrite njegovu primenu
Šta radite kada se nađete pred zadivljujućim prizorom ili kada se dešava nešto neobično pred vašim očima? Za mnoge od
Postignite lagano, brzo i privlačno iskustvo slično aplikaciji, bez originalne aplikacije
Da li razmišljate o razvoju aplikacije za sadržaj na mreži? Ili možda već imate aplikaciju, ali niste sigurni u odnos