RTV Nikšić: Tehničke inovacije i konstatan rast publike

min za čitanje

Lokalni javni servis Radio Televizija Nikšić je osnovana 1995. godine, kao prva lokalna TV stanica u Crnoj Gori. Danas ovaj javni medij predstavlja jedan od najvažnijih izvora informacija za lokalnu zajednicu drugog po veličini grada u Crnog Gori. Danas, osim radio i televizijskih kanala, ima i web portal.

RTV Nikšić je kao partner ‘Media for All’ projekta razvio svoje tehničke kapacitete i u skladu sa tim ponudio novu uslugu – live streaming – koja im je omogućila efikasnije prenošenje događaja od lokalnog značaja, dovela do povećanja publika i otvorila prostor za monetizaciju. 

“Osnovna ideja projekta je pokretanje novog servisa Radio Televizije Nikšić. Nova usluga podrazumjeva uspostavljanje tehničkih i ljudskih resursa za live video streaming,” rekao je Vladimir Utješinović iz RTV Nikšić. “Za uspostavljanje stabilne i potpuno funkcionalne usluge bilo je potrebno nabaviti adekvatnu opremu koja je povezana sa postojećom. Takođe, bilo je potrebno osposobiti zaposlene za rad, kako bi usluga bila u potpunosti operativna i profesionalna”.

O tome kako je nova usluga pomogla RTV Nikšić da se bolje profiliše u svojoj lokalnoj zajednici govori Saša Krušić, koordinator projekta:

Od početka projekta RTV Nikšić je radila na promociji nove usluge kako bi zainteresovani, potencijalni klijenti bili upoznati sa mogućnostima video streaming. Promotivne aktivnosti realizovane su prvenstveno kroz emitovanje video reklama na televiziji. Uspostavljena je i saradnja sa lokalnom samoupravom u cilju prenošenja događaja lokalnih institucija od opšteg društvenog značaja.

Rezultati

Radio Televizija Nikšić tokom implementacije projekta (novi streaming servis) realizovala je više od 30 stream-ova (više od 70 sati direktnog prenosa). U prvih šest meseci implementacije projekta RTV Nikšić je od nove usluge prihodovala 3.400 EUR. 

Broj korisnika veb-sajta povećan je sa 7.275 jedinstvenih posetilaca u martu 2021., 12.772 jedinstvenih posetilaca u septembru 2021. da bi u januaru 2022. bilo 24,557.

Broj posjeta je povećan sa 33.204 u martu 2021. na 53.735 u septembru 2021., da bi u januaru 2022. bilo 131,696.

Broj pratilaca na FB se povećao sa 12.850 u martu 2021. na 16.250 u septembru 2021., da bi u januaru 2022. bilo 22,309

Broj subscribera na YouTube: 2.930 u martu 2021.; 4.740 u septembru 2021.; 5.560 u januaru 2022.

Rezultate aktivnosti sumirao je Aleksandar Nikčević, asistent na projektu:

Journalift je onlajn platforma namijenjena svima koji žele da se informišu o razvoju medija, medijskom poslovanju i najnovijim trendovima u medijskoj industriji. Mjesto koje je osmišljeno kao riznica znanja i resursa iz ovih oblasti. Sebe vidimo kao revolucionare u medijskoj razvojnoj zajednici koji medijskom poslovanju donose nove ideje, inovativne alate, kao i pristupe i podršku zasnovane na rezultatima.

Povezani članci:

Najvažnije vijesti od Journalift-a:

Veštačka inteligencija (AI) je na mnogo načina revolucionarni događaj, slično kao što je Gutenbergova štamparska mašina bila u 15. veku, radio, televizija i čak internet u 20. veku. To je tehnologija koja će trajno preoblikovati društvo. Za mnoge od nas, AI znači sve što smo naučili iz više distopijskih filmova (2001: Odiseja u svemiru, Terminator, Matrix, Blade Runner, …).

Teme:

Poslednji Članci:

Upravljanje obećanjima i opasnostima veštačke inteligencije: Šta svaki medijski profesionalac treba da zna o ChatGPT-u
Veštačka inteligencija (AI) je na mnogo načina revolucionarni događaj, slično kao što je Gutenbergova štamparska mašina bila u 15. veku,
Generacija Z želi sadržaj koji je činjeničan, zanimljiv i lako razumljiv: Glavni urednik popularnog slovačkog medijskog portala deli svoja saznanja
REFRESHER je popularni onlajn medijski portal koji piše o vestima i životnim temama koje privlače mladu publiku. Pokrenut kao srednjoškolski
Otkrij trik: Kako razgovarati sa veb programerima o (re)dizajnu vašeg medijskog sajta
Rad na sajtu za vaš biznis može biti jednako uzbudljiv i zastrašujuć. Uzbudljiv, jer vam omogućava da iskoristite nove tehnologije
Kako će ChatGPT promeniti novinarstvo i medije?
Zamolila sam ChatGPT da napiše ovaj članak umesto mene. Naravno da jesam. Pitala sam i preformulisala pitanja kako bih dobila