RTV Nikšić: Tehničke inovacije i konstatan rast publike

Journalift

Journalift

Post Author

min read

Lokalni javni servis Radio Televizija Nikšić je osnovana 1995. godine, kao prva lokalna TV stanica u Crnoj Gori. Danas ovaj javni medij predstavlja jedan od najvažnijih izvora informacija za lokalnu zajednicu drugog po veličini grada u Crnog Gori. Danas, osim radio i televizijskih kanala, ima i web portal.

RTV Nikšić je kao partner ‘Media for All’ projekta razvio svoje tehničke kapacitete i u skladu sa tim ponudio novu uslugu – live streaming – koja im je omogućila efikasnije prenošenje događaja od lokalnog značaja, dovela do povećanja publika i otvorila prostor za monetizaciju. 

“Osnovna ideja projekta je pokretanje novog servisa Radio Televizije Nikšić. Nova usluga podrazumjeva uspostavljanje tehničkih i ljudskih resursa za live video streaming,” rekao je Vladimir Utješinović iz RTV Nikšić. “Za uspostavljanje stabilne i potpuno funkcionalne usluge bilo je potrebno nabaviti adekvatnu opremu koja je povezana sa postojećom. Takođe, bilo je potrebno osposobiti zaposlene za rad, kako bi usluga bila u potpunosti operativna i profesionalna”.

O tome kako je nova usluga pomogla RTV Nikšić da se bolje profiliše u svojoj lokalnoj zajednici govori Saša Krušić, koordinator projekta:

Od početka projekta RTV Nikšić je radila na promociji nove usluge kako bi zainteresovani, potencijalni klijenti bili upoznati sa mogućnostima video streaming. Promotivne aktivnosti realizovane su prvenstveno kroz emitovanje video reklama na televiziji. Uspostavljena je i saradnja sa lokalnom samoupravom u cilju prenošenja događaja lokalnih institucija od opšteg društvenog značaja.

Rezultati

Radio Televizija Nikšić tokom implementacije projekta (novi streaming servis) realizovala je više od 30 stream-ova (više od 70 sati direktnog prenosa). U prvih šest meseci implementacije projekta RTV Nikšić je od nove usluge prihodovala 3.400 EUR. 

Broj korisnika veb-sajta povećan je sa 7.275 jedinstvenih posetilaca u martu 2021., 12.772 jedinstvenih posetilaca u septembru 2021. da bi u januaru 2022. bilo 24,557.

Broj posjeta je povećan sa 33.204 u martu 2021. na 53.735 u septembru 2021., da bi u januaru 2022. bilo 131,696.

Broj pratilaca na FB se povećao sa 12.850 u martu 2021. na 16.250 u septembru 2021., da bi u januaru 2022. bilo 22,309

Broj subscribera na YouTube: 2.930 u martu 2021.; 4.740 u septembru 2021.; 5.560 u januaru 2022.

Rezultate aktivnosti sumirao je Aleksandar Nikčević, asistent na projektu:

About the author:

Journalift

Journalift je onlajn platforma namijenjena svima koji žele da se informišu o razvoju medija, medijskom poslovanju i najnovijim trendovima u medijskoj industriji. Mjesto koje je osmišljeno kao riznica znanja i resursa iz ovih oblasti. Sebe vidimo kao revolucionare u medijskoj razvojnoj zajednici koji medijskom poslovanju donose nove ideje, inovativne alate, kao i pristupe i podršku zasnovane na rezultatima.
Post Author

Author

  • Journalift

    Journalift je onlajn platforma namijenjena svima koji žele da se informišu o razvoju medija, medijskom poslovanju i najnovijim trendovima u medijskoj industriji. Mjesto koje je osmišljeno kao riznica znanja i resursa iz ovih oblasti. Sebe vidimo kao revolucionare u medijskoj razvojnoj zajednici koji medijskom poslovanju donose nove ideje, inovativne alate, kao i pristupe i podršku zasnovane na rezultatima.

Related articles:

Top stories from Journalift:

Capacity-building-as-a-necessary-investment-for-media-outlets
Post Author
Izgradnja kapaciteta (IK/CB), definisana kao proces razvoja i jačanja veština, instikta, sposobnosti, procesa i resursa koji su potrebni organizacijama i zajednicama da prežive, prilagode se i napreduju u svetu koji se brzo menja, jedan je od ključnih alata koji Thomson fondacija (TF) koristi, zajedno sa mentorstvom i grantovima, za podršku medijima u projektu Media for All (MfA). Tokom početne

Teme:

Poslednji Članci:

Izgradnja kapaciteta kao neophodna investicija za medijske organizacije
Izgradnja kapaciteta (IK/CB), definisana kao proces razvoja i jačanja veština, instikta, sposobnosti, procesa i resursa koji su potrebni organizacijama i
Uloga medijskih organizacija u podršci medijskoj pismenosti
Medijska i informaciona pismenost (MIP) je od suštinskog značaja zarazvijanje sposobnosti građana da kritički razmišljaju i mudro klikću. Kako UNESCO
Izbegavanje vesti u porastu, poverenje u vesti opada – ključni uvidi iz Izveštaja o digitalnim vestima za 2022.
Mediji su odigrali odlučujuću ulogu u izveštavanju o pandemiji COVID-19 i ruskom ratu u Ukrajini. Međutim, u poslednje vreme ljudi
Sloboda od kažnjavanja
Nekažnjivost, n.: izuzeće ili sloboda od kazne, štete ili gubitka Primer: nekažnjeno su kršeni zakoni Izvor: Merriam Webster dictionary Međunarodni