RTV Nikšić: Tehničke inovacije i konstatan rast publike

min za čitanje

Lokalni javni servis Radio Televizija Nikšić je osnovana 1995. godine, kao prva lokalna TV stanica u Crnoj Gori. Danas ovaj javni medij predstavlja jedan od najvažnijih izvora informacija za lokalnu zajednicu drugog po veličini grada u Crnog Gori. Danas, osim radio i televizijskih kanala, ima i web portal.

RTV Nikšić je kao partner ‘Media for All’ projekta razvio svoje tehničke kapacitete i u skladu sa tim ponudio novu uslugu – live streaming – koja im je omogućila efikasnije prenošenje događaja od lokalnog značaja, dovela do povećanja publika i otvorila prostor za monetizaciju. 

“Osnovna ideja projekta je pokretanje novog servisa Radio Televizije Nikšić. Nova usluga podrazumjeva uspostavljanje tehničkih i ljudskih resursa za live video streaming,” rekao je Vladimir Utješinović iz RTV Nikšić. “Za uspostavljanje stabilne i potpuno funkcionalne usluge bilo je potrebno nabaviti adekvatnu opremu koja je povezana sa postojećom. Takođe, bilo je potrebno osposobiti zaposlene za rad, kako bi usluga bila u potpunosti operativna i profesionalna”.

O tome kako je nova usluga pomogla RTV Nikšić da se bolje profiliše u svojoj lokalnoj zajednici govori Saša Krušić, koordinator projekta:

Od početka projekta RTV Nikšić je radila na promociji nove usluge kako bi zainteresovani, potencijalni klijenti bili upoznati sa mogućnostima video streaming. Promotivne aktivnosti realizovane su prvenstveno kroz emitovanje video reklama na televiziji. Uspostavljena je i saradnja sa lokalnom samoupravom u cilju prenošenja događaja lokalnih institucija od opšteg društvenog značaja.

Rezultati

Radio Televizija Nikšić tokom implementacije projekta (novi streaming servis) realizovala je više od 30 stream-ova (više od 70 sati direktnog prenosa). U prvih šest meseci implementacije projekta RTV Nikšić je od nove usluge prihodovala 3.400 EUR. 

Broj korisnika veb-sajta povećan je sa 7.275 jedinstvenih posetilaca u martu 2021., 12.772 jedinstvenih posetilaca u septembru 2021. da bi u januaru 2022. bilo 24,557.

Broj posjeta je povećan sa 33.204 u martu 2021. na 53.735 u septembru 2021., da bi u januaru 2022. bilo 131,696.

Broj pratilaca na FB se povećao sa 12.850 u martu 2021. na 16.250 u septembru 2021., da bi u januaru 2022. bilo 22,309

Broj subscribera na YouTube: 2.930 u martu 2021.; 4.740 u septembru 2021.; 5.560 u januaru 2022.

Rezultate aktivnosti sumirao je Aleksandar Nikčević, asistent na projektu:

Journalift je onlajn platforma namijenjena svima koji žele da se informišu o razvoju medija, medijskom poslovanju i najnovijim trendovima u medijskoj industriji. Mjesto koje je osmišljeno kao riznica znanja i resursa iz ovih oblasti. Sebe vidimo kao revolucionare u medijskoj razvojnoj zajednici koji medijskom poslovanju donose nove ideje, inovativne alate, kao i pristupe i podršku zasnovane na rezultatima.

Povezani članci:

Najvažnije vijesti od Journalift-a:

Period pandemije izazvane virusom korona je u velikoj meri uticao na promenu navika građana u onlajn okruženju i upotrebom platnih institucija koje se nude. Prema velikom broju izveštaja relevantnih institucija i medija to je bio period rasta e-komerca i različitih modela pretplate koji se zadržao, ne možda u tom obimu, ali je ostao kao nova navika korisnika. Prema pisanju

Teme:

Poslednji Članci:

Zašto ne treba odustajati od pretplatnog modela?
Period pandemije izazvane virusom korona je u velikoj meri uticao na promenu navika građana u onlajn okruženju i upotrebom platnih
Kako lokalni i istraživački novinari mogu bolje sarađivati?
Često je izazov u medijskom poslu ostvariti uspešnu saradnju između novinara, posebno kada su u pitanju novinari iz različitih medija.
ABC mobilnog novinarstva i zašto biste trebali da razmotrite njegovu primenu
Šta radite kada se nađete pred zadivljujućim prizorom ili kada se dešava nešto neobično pred vašim očima? Za mnoge od
Postignite lagano, brzo i privlačno iskustvo slično aplikaciji, bez originalne aplikacije
Da li razmišljate o razvoju aplikacije za sadržaj na mreži? Ili možda već imate aplikaciju, ali niste sigurni u odnos