Postignite lagano, brzo i privlačno iskustvo slično aplikaciji, bez originalne aplikacije

min za čitanje

Da li razmišljate o razvoju aplikacije za sadržaj na mreži? Ili možda već imate aplikaciju, ali niste sigurni u odnos troškova i koristi? Odgovor na vaša pitanja mogu biti progresivne veb aplikacije. (PVA).

Aplikacija ili ne? Ili samo veb?

Postoji velika šansa da čitate ovaj blog post na mobilnom telefonu. U proseku, 80% vašeg saobraćaja dolazi sa mobilnih uređaja. Kako se ponašaju vaši mobilni korisnici? Oni troše 87% svog vremena na mobilne aplikacije, od čega 77% troše samo na 3 najčešće korišćene aplikacije. Ali kada je u pitanju čitanje sadržaja, mobilni korisnici provode samo 6% svog vremena u pretraživačima.

Ako ste izdavač sadržaja, medij koji se bavi vestima ili časopis i želite da postignete zanimljivo iskustvo, posebno za čitaoce mobilnih telefona, znate da je vaš veb-sajt ključan za podizanje svesti. Znajući prethodno pomenutu statistiku, mogli biste pomisliti da je razvoj aplikacije najbolji način da angažujete svoje čitaoce na mobilnim uređajima. Ono što možda ne shvatate jeste da vi zapravo želite i da vam je potrebno da postignete iskustvo slično aplikaciji.

Kako možete postići iskustvo slično aplikaciji?

Ako ste sigurni da imate jak brend, možete razmisliti o tome da svoju veb lokaciju pretvorite u originalnu aplikaciju. Moraćete da uložite početne troškove u razvoj prilagođene originalne aplikacije, odvojeno za Android i iOS, da platite proviziju iOS i Play prodavnicama i uložite budžet u promovisanje vaše aplikacije.

Drugi način je da koristite progresivne veb aplikacije (PVA).

Šta je progresivna veb-aplikacija?

Vrlo jednostavno, PVA je veb-sajt koji usvaja određeno ponašanje slično aplikaciji. To je otmeno ime za „moderni veb-sajt“ koji je transformisan dodatnim funkcijama, tako da izgleda kao originalna mobilna aplikacija i gradi iskustva koja korisnici očekuju. Ali, suštinski to je mnogo više od veb-sajta i ako se uradi kako treba, deluje kao „prava aplikacija“. Zašto bi PVA trebalo da bude nešto vredno vašeg razmatranja?

Pouzdano brzo učitavanje sadržaja

Nema više veb-sajtova koji se sporo učitavaju i izgubljenih čitalaca. Zahvaljujući mogućnostima koje pruža PVA, brzina, performanse, kao i odziv veb-stranica su optimizovani. PVA veb-sajtovi su brzi jer su njihove stranice unapred keširane. Ovo omogućava da se vaši čitaoci vrate na vaš veb-sajt znajući da je brz. Osim toga, što se vaš sajt brže učitava, to bolje za saobraćaj iz Google pretrage (takođe Google Discover ili Google Newa).

Troškovi i efikasnost održavanja

Razvoj PVA je pristupačniji od razvoja originalnih aplikacija. Štaviše, imate mogućnost da počnete tako što ćete implementirati jednu po jednu funkciju, a ne sve odjednom. Pošto je to veb-sajt, mnogo je jeftinije i lakše održavati samo PVA nego istovremeno održavati aplikaciju i veb-sajt. Tako da, na kraju, koristeći PVA štedite i vreme i novac.

Eko-prijateljski pristup zahvaljujući optimizaciji tokova podataka

Naš kolega Danijel, koji voli da radi sa PVA, često kaže: „Nikada ne šaljite podatke koji čitaocima trenutno nisu potrebni“. Danielova glavna motivacija zbog koje radi sa PVA je činjenica da učitavanje veb-sajtova sa velikim brojem podataka zagađuje našu planetu. Rad sa PVA metodologijom prisiljava vas da svoj veb-sajt razbijete na male logičke komponente umesto da učitavate ceo veb-sajt odjednom. Zahvaljujući tome imate potpunu kontrolu nad tim kada da aktivirate koju komponentu, a podaci, koji se prenose sa servera na uređaje korisnika, su smanjeni. Dakle, na kraju, što je više veb-sajtova i njihovih tokova podataka optimizovano, veća je šansa da date svoj doprinos smanjenju efekta globalnog zagrevanja. Ako bismo redizajnirali sve veb stranice naših FatChilli klijenata koristeći PVA, došlo bi do smanjenja ukupnih tokova podataka za 50%. A to je samo FatChilli.

Čitanje i reprodukcija medija van mreže

Zahvaljujući mogućnostima PVA keširanja, možemo zadržati već preuzeti sadržaj na vašem uređaju čak i ako ste van mreže. Da li imate duga čitanja, intervjue, da li vaši čitaoci žele da čitaju u vikendici ili u avionu bez internet konekcije? PVA preuzima i čuva sadržaj na mobilni telefon dok je korisnik na mrež, kako bi kasnije mogao da ga pročita.

Maksimizovanje angažovanja čitalaca pomoću push obaveštenja

PVA može da šalje vašim čitaocima push obaveštenja kada se objave novi članci, tako da čitaoci uvek budu u toku i u interakciji sa vašim sadržajem.

Sve što vam se dopada u vezi sa aplikacijama, može se postići i pomoću PVA:

  1. Pogodnost. Možete dodati dugme za instalaciju PVA na početni ekran radi lakšeg pristupa
  2. Bolje korisničko iskustvo. PVA nudi korisnički usmeren UX dizajn za iskustvo nalik na originalno i mobilne API-je dostupne za veb (npr. kamera, geolokacija, plaćanja, akreditivi, itd.)
  3. Brzina. PVA je takođe brz
  4. Pretraživanje van mreže i slanje Push obaveštenja

Šta najveći izdavači u Slovačkoj znaju o PVA?

Budući je korišćenje PVA još uvek prilično nov pristup, pitali smo nekoliko najvećih izdavača u Slovačkoj (20 najboljih prema IAB monitor-u) kakvo je njihovo iskustvo sa PVA. Oni su podelili svoje odgovore na četiri pitanja:

#1: Koji je vaš nivo iskustva sa PVA?

Dubina znanja i iskustva sa PVA su podjednako raspoređeni. Vidimo korelaciju između veličine razvojnog tima i nivoa PVA iskustva. Što je tim veći, veća je verovatnoća da će kuće ulagati u tehnološke eksperimente.

#2: Kako ste saznali za PVA?

Pokušali smo da istražimo prilike u kojima su mediji došli do teme PVA. Polovina ispitanika je izjavila da je to imalo veze sa optimizacijom performansi veb-stranica ili razmatranjem razvoja originalnih aplikacija.

#3: Koliko je verovatno da ćete eksperimentisati sa PVA u bliskoj budućnosti?

Većina ispitanika izjavila je da bi definitivno eksperimentisala sa PVA u bliskoj budućnosti ili barem pomno pratila ovu temu. Nekoliko ispitanika u istraživanju ima drugačije prioritete od PVA, u vezi sa tehničkim dugom njihovog tehnološkog steka.

#4: Šta vas koči u implementaciji PVA u budućnosti?

Dve trećine ispitanika kaže da bez boljeg usvajanja PVA u iOS-u, posebno API-ja za push obaveštenja, ne razmišljaju o zameni svojih originalnih aplikacija sa PVA. U vreme našeg istraživanja, Apple je eksperimentisao sa dodavanjem API-ja za push obaveštenja, ali od tada je ovo ažurirano.

U najnovijoj verziji iOS-a, Apple je konačno dodao API za slanje obaveštenja (push notifikacija), ali trenutno je dostupan samo za testere beta verzije i najavljuju da će biti dostupan za iOS tek 2023. Međutim, smatramo da je to dobar signal. Usput, 17% ispitanika koji su već započeli sa implementacijom PWA su klijenti kompanije FatChilli. Hrabri inovatori! 🙂

Kako izgleda budućnost PVA?

Znajući sve navedeno, veb vremena izgledaju uzbudljivo! U našoj prodavnici za izdavače i dalje eksperimentišemo sa PVA i podižemo njegove prednosti na novi nivo. Zato smo razvili zanimljivo front-end rešenje za vrhunsko korisničko iskustvo. Rešenje, koje automatski umeće oglašavanje u članke, omogućava vam da ubacite svoju samopromociju, povezane članke ili poziv na akciju podatkešalje u Google Tag Manager datalayer radi proširene analize podataka. Šta je još važnije, integrisan je i sa platformom za pretplate REMP.

Možda ste i dalje malo nesigurni i želite da vidite više dokaza. U tom slučaju, pretplatite se na naš njuzleter i primajte ažuriranja o tome kako koristimo mogućnosti PWA u našim trenutno aktivnim projektima redizajna medijskih veb sajtova.

Odricanje od odgovornosti: Ovaj članak je prvobitno objavljen na Fatchillimedia.com, slovačkoj kompaniji koja pomaže izdavačima medija da u potpunosti razumeju svoje čitaoce, identifikuju nove mogućnosti za rast i maksimalno povećaju svoje rezultate uz pomoć inovativnih i efikasnih rešenja.

Povezani članci:

Najvažnije vijesti od Journalift-a:

Veštačka inteligencija (AI) je na mnogo načina revolucionarni događaj, slično kao što je Gutenbergova štamparska mašina bila u 15. veku, radio, televizija i čak internet u 20. veku. To je tehnologija koja će trajno preoblikovati društvo. Za mnoge od nas, AI znači sve što smo naučili iz više distopijskih filmova (2001: Odiseja u svemiru, Terminator, Matrix, Blade Runner, …).

Teme:

Poslednji Članci:

Upravljanje obećanjima i opasnostima veštačke inteligencije: Šta svaki medijski profesionalac treba da zna o ChatGPT-u
Veštačka inteligencija (AI) je na mnogo načina revolucionarni događaj, slično kao što je Gutenbergova štamparska mašina bila u 15. veku,
Generacija Z želi sadržaj koji je činjeničan, zanimljiv i lako razumljiv: Glavni urednik popularnog slovačkog medijskog portala deli svoja saznanja
REFRESHER je popularni onlajn medijski portal koji piše o vestima i životnim temama koje privlače mladu publiku. Pokrenut kao srednjoškolski
Otkrij trik: Kako razgovarati sa veb programerima o (re)dizajnu vašeg medijskog sajta
Rad na sajtu za vaš biznis može biti jednako uzbudljiv i zastrašujuć. Uzbudljiv, jer vam omogućava da iskoristite nove tehnologije
Kako će ChatGPT promeniti novinarstvo i medije?
Zamolila sam ChatGPT da napiše ovaj članak umesto mene. Naravno da jesam. Pitala sam i preformulisala pitanja kako bih dobila