[Media for All] Dnevnik jednog mentora

min za čitanje

Moja medijska karijera traje već više od 35 godina. Prošao sam u njoj sve elektroničke medije i jedino se ne mogu pohvaliti radom u nekom tiskanom mediju. Pionirskim koracima sam, nakon desetogodišnje karijere na radiju, zajedno s mojim kolegama gradio prvu privatnu komercijalnu televiziju, nakon što je napokon donesen Zakon o telekomunikacijama u Hrvatskoj.

Nakon 22 godine televizijske karijere krenuo sam ponovno od početka. Ovog puta s projektom specijaliziranog naplatnog onlajn portala za medije. Ispunio sam si i veliku želju i publicirao s kolegom i knjigu, a u mojoj glavi entuzijazma i energije ne manjka niti danas.

Otkud onda mentorstvo?

Iako sam, u svakodnevnom poslu svoje znanje i iskustvo često dijelio, nikada to nisam nazivao mentorstvom. To je zato što sam ih prenosio unutar firme u kojoj sam radio. Jedan susret u siječnju 2019. godine u Beogradu ipak je to promijenio.

Tada sam upoznao Davora Marka, s kojim sam razgovarao oko moguće suradnje mog portala i institucije za koju je tada radio. Suradnja se tada nije ostvarila, ali sjeme jednog novog poduhvata ipak je posijano.

Prošle godine Davor me je kontaktirao ponovno, no ovog puta ne ispred one iste institucije već Thomson fondacije za koju sad radi, s pozivom da se prijavim za mentorstvo koje bi se radilo sa malim lokalnim i regionalnim medijima u regiji s ciljem da svoje poslovne ideje razvijaju u biznis planove. Ideja mi se jako svidjela, jer mi se pružila prilika da po prvi put prenosim svoje znanje i iskustvo drugim medijima. Prijavio sam se, pa potom i bio izabran kao jedan od mentora u sklopu projekta Mediji za sve.

Projekt je pokrenut u studenom 2020. godine kao podrška većoj neovisnosti i održivosti medija u 6 država zapadnog Balkana, u kojem sudjeluje čak 59 izabranih medija. Projekat financira vlada Ujedinjene Kraljevine, a sprovodi konzorcijum koji predvodi Britanski savjet u partnerstvu sa Balkanskom istraživačkom mrežom (BIRN), INTRAC (Međunarodna nevladina organizacija Centar za trening i istraživanje) i Thomson fondacijom.

Kako je proces mentorstva tekao?

Svaki mentor dobio je zadatak da mentorira nekoliko medija, a prema mojim specifičnim znanjima i iskustvu pripala su mi tri zanimljiva medija: jedan iz Crne Gore i dva iz Srbije. 

Svi mediji trebali su uspješno proći kroz iznimno poučne i edukativne e-kurseve, te riješiti određene zadatke, raspoređene na tjednoj bazi kako bi svaki od medija imao dovoljno vremena za njih, a da pri tome ne pati njihov redovni posao. Svi mi koji radimo u medijima znamo koliko je to bitno za preživljavanje, pa sam bio ugodno iznenađen koliko su organizatori iz Thomson fondacije tome pridavali pažnju.  

Kvalitetni i detaljno razrađeni e-kursevi bili su publicirani na materinjim jezicima medija koji su ih pohađali pa je to znatno pomoglo u razumijevanju i uspješnosti izrade poslovnih planova, a i olakšalo je posao nama mentorima. Radi se o e-kursevima Izgradnja i angažman medijske zajednice, te Biznis modeli i modeli monetizacije za medije.

Nakon dvomjesečnih e-kurseva, slijedila je finalizacija poslovnih planova i potom prijava na bespovratan grant s kojim će mediji ostvariti monetizaciju svojih poslovnih ideja.

Zbog pandemije korona virusom sva komunikacija s medijima odvijala se onlajn, pa smo tjedno više puta održavali kraće i duže sastanke putem Zoom aplikacije na kojima smo bistrili pitanja koja su se nametala nakon određenog poglavlja e-kursa.

Osim tih sastanaka, mi mentori smo održavali tjednu komunikaciju i sastanke sa koordinatorima zaduženim za pojedine države i, naravno, komunikaciju s koordinatorima iz Thomson fondacije.

Ovo intenzivno tromjesečno razdoblje rada i druženja s iznimnim profesionalcima, koji su nesebično dijelili svoja znanja i iskustva, nepovratno je obogatilo moju medijsku karijeru s novim neprocjenjivim iskustvom. 

S kojim medijima sam radio?

Prvi medij iz mog portfelja bila je crnogorska RTV Mir & Teuta iz Ulcinja koja je osnovana 2003. godine. Radi se mladoj i ambicioznoj ekipi medijskih profesionalaca koji uspješno vode prvi dvojezični nezavisni elektronski medij u Crnoj Gori koji albansku nacionalnu zajednicu, ali i ostale, informira o svim lokalnim, državnim i globalnim zbivanjima.

RTV Mir & Teuta je multimedijska kompanija sastavljena od tri medija: radio, televizija i veb portal. Upravo je najslabija karika u lancu bio portal koji je bilo potrebno osuvremeniti i bolje povezati sa medijskim sadržajima koje proizvode radio i televizija. S tim ciljem su i aplicirali na financijska sredstva.

Druga dva medija bila su iz Srbije. Lozničke novosti imaju 6 stalno zaposlenih i 3 honorarna suradnika, a svi zaposlenici, uključujući ravnatelja i glavnog urednika, novinari su s dugogodišnjim iskustvom i čine jedinstvenu redakciju tjednika i veb portala. U takvim malim redakcijama svi rade sve, pa su novinari ujedno i fotoreporteri što nije nimalo umanjilo njihovu profesionalnost i iznimnu predanost poslu, posebice u pridržavanju Kodeksa novinara Srbije. Njihov poslovni plan sastojao se od redizajna i poboljšanja performansi portala, te izrade aplikacije za mobilne uređaje.

Posljednji od tri medija bila je Business info group (BIG) iz Beograda. Radi se o vodećoj medijskoj kući u Srbiji na polju ekonomskog novinarstva koja provodi širok spektar aktivnosti na području izdavaštva, TV produkcije, internetskih medija, obrazovanja, poslovnog savjetovanja i organizacije događaja. BIG je osnovana 2009. godine, broji 16 stalno zaposlenih s još 25 vanjskih suradnika. BIG izdaje mjesečnik Nova ekonomija, te je nakladnik istoimenog portala. Kao priliku za dodatnu zaradu, poslovnim planom za dobivanje ovog granta, predviđeni su onlajn tečajevi za one koji žele učiti i usavršavati svoje znanje iz područja komunikacije u javnom prostoru.

Što sad slijedi?

Sva tri medija predala su svoje prijave i poslovne planove u roku, a nakon evaluacije projekata, oni su nedavno odobreni u cijelosti od strane grant menadžera i u fazi su potpisivanja ugovora.

No, tek sad počinje pravi dio posla. U sljedećih 12 mjeseci slijedi provedba poslovnih planova koji bi trebali u konačnici omogućiti medijima veću financijsku stabilnost i tako ojačati njihovu nezavisnost.

Veselim se tom razdoblju jer ću biti u prilici aktivno nastaviti svoje mentorstvo te prijateljstvo s ljudima čiji profesionalni razvoj sa zanimanjem pratim. 

A tko zna, možda nam i popuštanje pandemije Covid-19 dopusti da se i osobno sretnemo.

Zoran Kovačić je stručnjak za emitovanje, televiziju, radio i digitalne medije. Inicijator je i osnivač prvog veb portala specijalizovanog za medijsku i telekomunikacijsku industriju u jugoistočnoj Evropi. Iskustvo je sticao radeći kao konsultant za upravljanje medijima i držeći obuke za razvoj i primjenu digitalnih biznis modela za medijske kuće. Objavio je nekoliko knjiga specijalizovanih za istoriju medija. Sebe ne smatra novinarom, već osobom koja voli da piše, stvara i pokreće stvari. 2018. godine pokrenuo je MediaDaily.biz – regionalni portal sa jedinstvenim poslovnim modelom (hardwall pretplata) koji je razvio u pouzdan izvor informisanja za profesionalne medije i zajednicu novinara zapadnog Balkana. Do sada je radio i pružao konsultacije različitim medijskim subjektima u regionu, uključujući javne servise i portale u ranim fazama njihovog razvoja.

Povezani članci:

Najvažnije vijesti od Journalift-a:

Veštačka inteligencija (AI) je na mnogo načina revolucionarni događaj, slično kao što je Gutenbergova štamparska mašina bila u 15. veku, radio, televizija i čak internet u 20. veku. To je tehnologija koja će trajno preoblikovati društvo. Za mnoge od nas, AI znači sve što smo naučili iz više distopijskih filmova (2001: Odiseja u svemiru, Terminator, Matrix, Blade Runner, …).

Teme:

Poslednji Članci:

Upravljanje obećanjima i opasnostima veštačke inteligencije: Šta svaki medijski profesionalac treba da zna o ChatGPT-u
Veštačka inteligencija (AI) je na mnogo načina revolucionarni događaj, slično kao što je Gutenbergova štamparska mašina bila u 15. veku,
Generacija Z želi sadržaj koji je činjeničan, zanimljiv i lako razumljiv: Glavni urednik popularnog slovačkog medijskog portala deli svoja saznanja
REFRESHER je popularni onlajn medijski portal koji piše o vestima i životnim temama koje privlače mladu publiku. Pokrenut kao srednjoškolski
Otkrij trik: Kako razgovarati sa veb programerima o (re)dizajnu vašeg medijskog sajta
Rad na sajtu za vaš biznis može biti jednako uzbudljiv i zastrašujuć. Uzbudljiv, jer vam omogućava da iskoristite nove tehnologije
Kako će ChatGPT promeniti novinarstvo i medije?
Zamolila sam ChatGPT da napiše ovaj članak umesto mene. Naravno da jesam. Pitala sam i preformulisala pitanja kako bih dobila