Zgjidhje teknologjike dhe forma të reja të raportimit

Redakcijski menadžment i organizacija u digitalnom okruženju

Shtëpitë mediatike nuk mund të mbështeten më në praktikat tradicionale dhe të stërvitura mediatike. Ekziston nevojë për inovacion të vazhdueshëm, pra një kulturë inovacioni në redaksi me mirëkuptim të audiencës, tregut dhe teknologjive të reja.

Popullariteti i madh i përmbajtjes video në rrjetet sociale ka shtyrë kufijtë e asaj që nënkuptojmë me përmbajtje video. Sot, pothuajse çdo rrjet social ka ligjet e veta kur bëhet fjalë për videon. Mbase jeni të vetëdijshëm/shme për trendin e rritjes së videove vertikale në krahasim me përmbajtjen klasike të videos horizontale. Këto tendenca janë të lidhura ngushtë me mënyrën se si audienca konsumon përmbajtjen sot – nëpërmjet pajisjeve mobile.

Një tjetër tendencë e lidhur ngushtë me përdorimin e telefonave inteligjentë është përdorimi në rritje i grafikës dhe titrave në përmbajtjet video. Ekzistojnë dy arsye – për të tërhequr vëmendjen e shikuesve, dhe tjetra lidhet me mënyrën se si shfaqet videoja kur shfletojmë rrjetet sociale – ajo fillon automatikisht dhe më shpesh pa zë. Çdo detaj i tillë kërkon një qasje të re për prodhimin e përmbajtjes dhe përshtatjen e proceseve të punës për platforma të ndryshme. 

Vizualizimi i të dhënave (Data visualization) përdoret gjithnjë e më shumë në raportim, si në mediat online, ashtu edhe në raportet e gazetave dhe televizioneve.

Vizualizimi i të dhënave numerike për disa nga mediat dikur ishte një proces kompleks. Sot, teknikat digjitale, mjetet, aplikacionet e lejojnë gazetarin që me pak përpjekje të aftësohet edhe vet për vizalizimin e të dhënat. Një sasi e madhe numrash, marrëdhëniet midis madhësive, tendencat e rritjes, e gjithë kjo mund të shfaqet në një mënyrë të pijshme dhe tërheqëse vizualisht.

Një shembull aktual i vizualizimit të të dhënave është numri i të infektuara me kovid, rritja e numrave në disa ditë, numri i vdekjeve, vatrat në shtete dhe qytete. Është shumë më e lehtë për audiencën të perceptojë këto informacione përmes hartave dhe grafikonave që mund të jenë statike, por edhe ndërvepruese. Mjafton të imagjinoni rezultatet e zgjedhjeve të shtypura me numra ose të paraqitura përmes grafikës, nga e cila gjithçka gjithçka do të keni më të qartë.

Podkastet – audio në internet sipas kërkesës – mund të kenë gjithashtu një potencial të madh. Vitet e fundit, në nivel global, jemi dëshmitarë të rritjes së nevojës për konsumimin e përmbajtjeve audio, përmes të cilave mund të marrim lajme, debate, intervista. Podkasti e mundëson dëgjimin e përmbajtjes kudo dhe në çdo kohë dhe mund të jetë mënyrë për tërheqjen e audiencës së re, më të fokusuar në audio sesa në video. 

Kursi – Menaxhimi dhe organizimi i redaksisë në mjedisin digjital – ka për qëllim që profesionistët e medias të njihen me proceset dhe mënyrat e strukturimit dhe drejtimit të redaksive – qofshin të vogla apo të mëdha. Nëpërmjet këtij kursi interaktiv, ju udhëhiqeni nga ekspertë të medias, të cilët do t’ju ndihmojnë të zgjidhni modelin e organizimit që mund të aplikoni në mjedisin lokal. 

Mbi autorin/en:

Tena Perishin

Dr. TENA PERISHIN, profesore në Departamentin e Gazetarisë dhe Prodhimit Multimedia në Fakultetin e Shkencave Politike, Universiteti i Zagrebit. Gazetare për një kohë të gjatë në Radio Televizionin Kroat. U specializua në universitetet amerikane (Universiteti Harvard, Universiteti i Sirakuzës) dhe në CNN. Ka shërbyer si redaktore në Radio Evropa e Lirë, duke punuar si profesioniste e pavarur për CNN dhe media të tjera. Ka drejtuar disa projekte zhvillimi duke përfshirë projektin e dixhitalizimit të programit të lajmeve HRT dhe fillimin e kanalit të lajmeve HRT4. Ka themeluar dhe drejton Televizionin Studentor dhe Laboratorin e parë të Kërkimit të Gazetarisë në rajon. Ajo ka fituar disa çmime për punën e saj gazetareske dhe çmimin shtetëror për popullarizimin e shkencës. Ajo është autore e teksteve të shumta profesionale dhe shkencore, si dhe e librit “Lajmet Televizive”.
Post Author

Author

  • Tena Perishin

    Dr. TENA PERISHIN, profesore në Departamentin e Gazetarisë dhe Prodhimit Multimedia në Fakultetin e Shkencave Politike, Universiteti i Zagrebit. Gazetare për një kohë të gjatë në Radio Televizionin Kroat. U specializua në universitetet amerikane (Universiteti Harvard, Universiteti i Sirakuzës) dhe në CNN. Ka shërbyer si redaktore në Radio Evropa e Lirë, duke punuar si profesioniste e pavarur për CNN dhe media të tjera. Ka drejtuar disa projekte zhvillimi duke përfshirë projektin e dixhitalizimit të programit të lajmeve HRT dhe fillimin e kanalit të lajmeve HRT4. Ka themeluar dhe drejton Televizionin Studentor dhe Laboratorin e parë të Kërkimit të Gazetarisë në rajon. Ajo ka fituar disa çmime për punën e saj gazetareske dhe çmimin shtetëror për popullarizimin e shkencës. Ajo është autore e teksteve të shumta profesionale dhe shkencore, si dhe e librit “Lajmet Televizive”.

Lexo artikujt:

Historitë më të mira nga Journalift:

Blerjana-Bino-The-role-of-media-organisations-in-promoting-media-literacy
Post Author
Edukimi për median dhe informacionin (EMI)është thelbësor për ta mundësuar aftësinë e qytetarëve të mendojnë në mënyrë kritike dhe të klikojnë me mençuri. Siç thotë UNESCO: ““Edukimi për Median dhe Informacionin është një grup kompetencash të ndërlidhura që i ndihmojnë njerëzit të maksimalizojnë avantazhet dhe të minimizojnë dëmet në peizazhet e reja digjitale komunikuese të informacionit”(përkufizimi EMI). Ky artikull

Tema:

Artikujt më të fundit:

Roli i organizatave mediatike në mbështetjen e shkrim-leximit mediatik
Edukimi për median dhe informacionin (EMI)është thelbësor për ta mundësuar aftësinë e qytetarëve të mendojnë në mënyrë kritike dhe të
Shmangia e lajmeve në rritje, besimi në lajmet në rënie – njohuritë kryesore nga Raporti i Lajmeve Digjitale 2022.
Mediat kanë luajtur një rol vendimtar në mbulimin e pandemisë COVID-19 dhe luftës së Rusisë në Ukrainë. Megjithatë, njerëzit janë
Liria nga ndëshkimi
Mosndëshkimi, n.: përjashtimi ose liria nga ndëshkimi, dëmtimi ose humbja Shembull: ligjet u shkelën pa u ndëshkuar Burimi: Merriam Webster
E-tregti dhe e-pagesat: Potenciali i paperdorur për mediat
Pandemia e COVID-19 e ktheu botën përmbys, duke përfshirë industrinë e medias. Shumë media u mbyllën përgjithmonë, ndërsa në të