Северна Македонија, Дума.мк: 30% повеќе посети благодарение на новата веб страна

Journalift

Journalift

Post Author

 минути читање

Duma.MK website

Новата веб страна на порталот Дума е со поголем број на посети, a воедно и времето кое читателите го поминуваат на веб страната е подолго, покажуваат податоците од редакцијата на Дума од Велес. Дневната посета е зголемена за 30%, додека времето кое читателите го поминуваат на страната е зголемено за 35%.

“Новиот дизајн е одлично изработен, функционалноста е оптимална и е супер приспособен за мобилни уреди,“

рече Убавка Јаневска, главен и одговорен уредник на Дума. Таа, исто така, додаде дека во последните три седмици, од кога е пуштена во функција новата веб страна, имаат околу 1.000 нови следбеници на друштвените мрежи.

Од Дума се надеваат дека со воведувањето на стриминг услугата (емитувањето на настани во живо е главен столб во нивниот бизнис планот) и истражувачките стории уште повеќе ќе го зголемат бројот на посетители.

Новата веб страна ќе им овозможи да ја остварат оваа цел полесно. Имено, таа е дизајнирана за емитување на настани во живо – од седници на општинскиот совет, до спортски и културни настани.

Дума.мк, основана во 2012 година, е првиот локален портал во Велес. Покрај градот, известува и за случувањата во Вардарскиот плански регион. 

За авторот:

Journalift

Journalift е онлајн платформа наменета за сите кои сакаат да дознаат повеќе за развојот на медиумите, медиумскиот бизнис, и најновите трендови во медиумската индустрија. Место кое е осмислено како центар за знаење и ресурси од оваа област. Нна себе гледаме како на „менувачи на играта.“ Некои кои носат нови идеи, иновативни алатки и пристапи засновани на резултати кон работењето со медиумските бизниси.
Post Author

Author

  • Journalift

    Journalift е онлајн платформа наменета за сите кои сакаат да дознаат повеќе за развојот на медиумите, медиумскиот бизнис, и најновите трендови во медиумската индустрија. Место кое е осмислено како центар за знаење и ресурси од оваа област. Нна себе гледаме како на „менувачи на играта.“ Некои кои носат нови идеи, иновативни алатки и пристапи засновани на резултати кон работењето со медиумските бизниси.

Поврзани статии:

Во првиот дел од приказната, сме завршиле добра работа: ја дефиниравме заедницата, објаснивме зошто е важна и кажавме каде
Kako-izgraditi-onlajn-zajednicu
Во современите медиумски редакции, често се нагласува дека нивната стратегија е „digital first“ – што значи „на прво место
Redakcijski menadžment i organizacija u digitalnom okruženju

Врвни стории од Journalift:

Blerjana-Bino-The-role-of-media-organisations-in-promoting-media-literacy
Post Author
Медиумската и информациската писменост (MИП) има суштинско значење кога станува збор за овозможувањето на способноста на граѓаните да размислуваат критички и да кликнуваат мудро. Како што вели УНЕСКО: „Медиумската и информациската писменост се меѓусебно поврзан збир на компетенции, кои им помагаат на луѓето да ги максимизираат предностите и да ја минимизираат штетата во новите информациски, дигитални и комуникациски пејсажи“
Пандемијата na КОВИД-19 го сврте светот наопаку, вклучително и медиумската индустрија. Многу медиуми засекогаш се затворија, додека во исто
E-COMMERCE AND E-PAYMENTS: UNUSED POTENTIAL FOR MEDIA OUTLETS

Теми:

Најнови статии:

Улогата на медиумските организации во поддршката на медиумската писменост
Медиумската и информациската писменост (MИП) има суштинско значење кога станува збор за овозможувањето на способноста на граѓаните да размислуваат критички
Избегнувањето на вести во пораст, довербата во вестите oпаѓа – клучни сознанија од Извештајот за дигитални вести за 2022 година
Медиумите одиграа одлучувачка улога во покривањето на пандемијата на КОВИД-19 и војната што ја води Русија во Украина. Меѓутоа, луѓето
Ослободување од казнување
Неказнивост: изземање или ослободување од казна, штета или загуба. Пример: законите беа прекршени неказнето. Извор: речник Мериам Вебстер. Меѓународниот ден
Е-трговија и e-плаќања: Неискористен потенцијал за медиумите
Пандемијата na КОВИД-19 го сврте светот наопаку, вклучително и медиумската индустрија. Многу медиуми засекогаш се затворија, додека во исто време,