Kako koordinirati redizajnirane web stranice za male medije: Naučene lekcije i napravljene greške

min za čitanje

01 Danilo Bajraktarevic - How to coordinate website redesign project for small outlets

Kada smo započeli projekat Media for All, svi mi koji smo radili zajedno smo imali jednu zajedničku stvar koja je vodila ka jednom cilju, a to je da pomognemo u stvaranju mogućnosti, potaknemo poboljšanja i proširimo postojeće kapacitete u medijima.

Sam program je bio izazovan, hrabar i uzbudljiv. To je donijelo nešto sasvim novo, barem u ovoj formi, za naše partnere sa zapadnog Balkana i na više načina, bilo nam je veoma važno da budemo sigurni da na to utičemo kvalitetom i određenim standardima koje želimo postići. Dok pišem ovaj tekst, sa zadovoljstvom mogu reći da smo uspješno finalizirali nove web stranice za 15 medija u svih šest zemalja zapadnog Balkana.

U periodu od pet mjeseci iskusili smo uspone i padove, ali smo uspjeli zajednički privesti kraju dizajn, razvoj, implementaciju, saradnju, menadžment treće strane (3rd party managenent) i u konačnici i realizaciju. Nekim od tih tema ćemo se pozabaviti ovdje u ovom tekstu.

Cilj je obuhvatiti sve izazove, osmisliti plan, i razmisliti, te na taj način eliminisati neke od ovih problema i spriječiti da se dešavaju u budućim aktivnostima na ovom ili bilo kojem budućem projektu.

Najvažnije je da smanjimo praznine i neefikasnost, čime povećavamo produktivnost, uz zadržavanje istog kapaciteta, ali sa većom proizvodnjom i potražnjom.

Namjera i potražnja

Namjera i potražnja

Kako bi se raščlanio tip urađenog posla, te razni dodani elementi podijelili smo ga na tri vrste:

  • Osnovni
  • Srednjih razmjera
  • "Od nule"

U okviru ove 3 kategorije, za nas je najvažnije bilo da na neki način standardiziramo određene elemente u oblastima sigurnosti, stabilnosti i kapaciteta. Dakle, pobrinuli smo se da svi mediji dosegnu standardna poboljšanja bez razmišljanja o tome kojoj kategoriji pripadaju. Neki od primjera su:

  • Optimizacija web stranice, bolji odziv, stabilnost i skalabilnost verzije desktop/mobilnog telefona, optimizacija pretraživača, kompatibilnost pretraživača, optimizacija brzine;
  • Poboljšanja servera/hostinga, bolji kapacitet i brzina;
  • UX/UI dizajn i poboljšanja korisničkog iskustva;
  • Praćenje, analitika;
  • Upravljanje banerima/oglasima, platforme za donacije, e-trgovina;
  • Usluge podrške (SEO, GDPR);
  • Sigurnosna pitanja, SSL, DDoS, ublažavanja;
  • Izdavaštvo/optimizacija sadržaja;
  • Vizuelni identitet i brendiranje;
  • Streaming platforme i radio/video dodaci.
Izazovi, primjeri i mogućnosti

Izazovi, primjeri i mogućnosti

Kao što smo ranije spomenuli, sada ćemo se pozabaviti nekim izazovima i preprekama na koje smo naišli tokom trajanja projekta. Po prirodi su različiti i kategorizirani su u različitim područjima, kao što su: procesna/proceduralna, iskustvo/komunikacija, podrška i tako dalje.

Faza otkrića

Jedna od prvih faza svakog projekta je faza “otkrivanja”. Njime bilježimo ono što treba uraditi na samim projektima. Ono što smo identifikovali jeste da većina medija u našoj fazi otkrivanja nije razmotrila sve što je potrebno, a kada je ta faza projektovanja završena, mediji su bili zainteresovani da dodaju druge elemente i ideje u svoju konstrukciju. To je rezultiralo proširenjem granica samih projekata i ukazalo na potrebu za proširenjem postojećih kapaciteta unutar sektora za dobavljače i omogućavanje. Budući da su jedna od osnovnih faza u ciklusu prije rada, ovi elementi moraju se ozbiljno poboljšati.

Preporuka: Povećajte veličinu upitnika, zatražite podršku od svih sudionika/ca i provjerite da li su komunikacija i očekivanja postavljeni i usklađeni s projektom i njegovim modulima prije nego što pređemo na fazu dizajna.

Jezička barijera

S obzirom na to da većina zemalja zapadnog Balkana govori veoma sličnim jezicima, praksa nam je pokazala da komunikacija nije tako lagana kao što smo mislili. U nekim zemljama nismo imali predstavnike/ce sa dovoljnim poznavanjem engleskog jezika što je rezultiralo kašnjenjem u komunikaciji, radu i odobrenjima.

Preporuka: Kako bismo izbjegli probleme ovog tipa, predlažemo da svi sudionici/ce imaju imenovanog člana osoblja sa znanjem engleskog jezika, što će otkloniti gore navedene probleme i samim tim i ubrzati proces rada.

Šablon za procjenu potreba

Šablon za procjenu potreba

Ovo pitanje je povezano sa „fazom otkrića“ i iskusili smo kašnjenje i nedostatak integriteta nakon što je ovaj dokument završen. Svrha dokumenta je da identifikuje koji će posao biti urađen i praznine koje će biti implementirane, raspoređene. Sa skoro svim medijima imamo iskustvo u vremenskim zahtjevima koji su izvan originalnog dogovora i izvan okvira. Sprečavanje ovoga u budućnosti je od vitalnog značaja za sve zainteresovane strane.

Preporuka: Slično kao u fazi otkrivanja. Proširenje upitnika/dokumenta i stavljanje većeg fokusa na ovo. Buy-in i bolje objašnjavanje medijima šta će se dogoditi i na koji način. Mapiranje cjelokupnog procesa i prezentacije medijima čime se sprečavaju nesporazumi u komunikaciji/očekivanjima.

Vizuelni identitet i brendiranje

Podrazumijeva se da se moderni sajtovi prave korišćenjem šablona koji su prilagođeni specifičnim potrebama. U nekim prilikama smo iskusili nezadovoljavajuće komentare i povratne informacije od medija o korištenju ovih šablona. S tim u vezi, jedan od ključnih aspekata ovog projekta osim izgradnje kapaciteta je da nastavljamo sa povećanjem specifičnih i jedinstvenih digitalnih rješenja i prisutnosti određenih medija.

Preporuka: Željeli bismo osigurati da se u fazi dizajna doda fokus, koji će nam dati zamah i eliminirati rizik od „tapkanja u mjestu“ u vezi s dizajnerskim rješenjima.

Učešće partnera

U vrlo rijetkim slučajevima, projektni partneri su bili uključeni na način koji je koristan za medij, kao i za tim za realizaciju. Ne sumnjam da se „pozadinski“ rad obavljao u najboljem interesu medija i u smislu smjera i smjernica. Ali u nekim slučajevima, razgovori sa medijima o tehničkim rješenjima, a da sve uključene strane nisu bile obaviještene i ne znaju njihova zvanična mišljenja o tom pitanju, bile su kontraproduktivne. Sve ove vrste komunikacija ne doprinose progresu, dok u idealnom svijetu partneri, mediji i dobavljači trebaju biti usklađeni s tehnološkim rješenjem, dizajnom i općim tokom događaja.

Preporuka: Pobrinite se da je proces odjavljivanja „nepropusno“ i da su svi sudionici/ce usklađeni u pogledu sljedećih koraka. Na vrijeme eliminirajte povlačenje bez razloga ili promjenu mišljenja. Sve u svemu, povećajte uključivanje projektnih partnera u svaki važan razgovor kako bi osigurali vidljivost.

Tech Stack/Tehnologija

Opet jedan od kritičnih elemenata. Srećom po sve strane, iskusili smo samo jedan konfliktni problem jer smo odabrali tech stack i pristup koji nije bio jasan i reklamiran na adekvatan način. To je rezultiralo nedostatkom povjerenja u krajni rezultat.

Preporuka: Moramo se pobrinuti da tehnološki niz bude odabran i predstavljen prije faze dizajna. Sve strane će odobriti ovaj element kako bi faza izgradnje mogla početi nakon toga.

Kada govorimo o ovakvim vrstama izazova, veoma je važno objasniti, razumjeti i opisati našu vrstu klijenata, u ovom slučaju medijske kuće.

Naša tipična medijska kuća je „sama svoj majstor“, što znači da obično ima jednog direktora/vlasnika, ova osoba je glavni urednik/ca, producent/ica i glavna referentna tačka za sve procese donošenja odluka unutar te medijske kuće.

Obično, direktor/ica ili vlasnik/ica ima 3-4 zaposlenika/ce koji imaju više uloga – oni su i novinari/ke, urednici/ce, terenski reporteri/ke, i osobe iz tehničke podrške. Često svi članovi/ce tima vode računa o sadržaju web stranice, pažljivo se brinu da je vijest/sadržaj pravilno „prilagođen“, dostupan i razumljiv. Povrh svega, neophodna ažuriranja za samu backend stranicu rade članovi/ce tima.

Naš primjer medija je mali i preopterećen poslom, te pristupa određenim temama modelom „učenja u hodu“. Najčešće ima nedostatak tehničkog znanja, zahtijeva usmjeravanje, podršku i navigaciju kroz različite teme koje zahtijevaju moderni medijski standardi, a da ne spominjemo ozbiljnu, ogromnu i dobro finansiranu konkurenciju. Uprkos tome, naš medij daje sve od sebe da ide u korak sa svim temama, generiše zadivljujuće rezultate i pokriva neistražene teritorije (kao i one poznate) i što je još važnije, apsolutno je zadovoljstvo raditi sa njima.

Zaključak

Zaključak

Uvjereni smo da su, uprkos nekim od gore navedenih stvari, krajnji rezultati bili dobri i vremenom će se poboljšati, cjelokupno iskustvo za medije će biti više nego pozitivno i to je bio a i dalje će biti naš glavni pokretač i fokus u narednim mjesecima ove komponente programa Media for All. Implementacijom određenih stvari koje su gore opisane kao izazovi, uspješno ćemo zatvoriti cijeli projekat sa visokim ostvarenim ciljevima, ključnim pokazateljima učinka i zadovoljstvom korisnika/ca.

Ima diplomu iz poslovanja i revizije. Tokom svoje karijere fokusirao se na IT usluge, korisničku podršku, softver kao uslugu, implementaciju SW-a, poslovne operacije i profilirao se kao viši izvršni direktor sa jakim finansijskim i poslovnim duhom. Bio je zadužen za više projekata, implementaciju i isporuke sa kupcima u oblasti maloprodaje, telekomunikacija i finansija. Sa preko 12 godina iskustva, bio je angažovan u malim i srednjim biznisima, s fokusom na preduzeća. Uživa u radu u nevladinom sektoru, podržavajući subjekte u potrebi.

Povezani članci:

Najvažnije vijesti od Journalift-a:

Veštačka inteligencija (AI) je na mnogo načina revolucionarni događaj, slično kao što je Gutenbergova štamparska mašina bila u 15. veku, radio, televizija i čak internet u 20. veku. To je tehnologija koja će trajno preoblikovati društvo. Za mnoge od nas, AI znači sve što smo naučili iz više distopijskih filmova (2001: Odiseja u svemiru, Terminator, Matrix, Blade Runner, …).

Teme:

Poslednji Članci:

Upravljanje obećanjima i opasnostima veštačke inteligencije: Šta svaki medijski profesionalac treba da zna o ChatGPT-u
Veštačka inteligencija (AI) je na mnogo načina revolucionarni događaj, slično kao što je Gutenbergova štamparska mašina bila u 15. veku,
Generacija Z želi sadržaj koji je činjeničan, zanimljiv i lako razumljiv: Glavni urednik popularnog slovačkog medijskog portala deli svoja saznanja
REFRESHER je popularni onlajn medijski portal koji piše o vestima i životnim temama koje privlače mladu publiku. Pokrenut kao srednjoškolski
Otkrij trik: Kako razgovarati sa veb programerima o (re)dizajnu vašeg medijskog sajta
Rad na sajtu za vaš biznis može biti jednako uzbudljiv i zastrašujuć. Uzbudljiv, jer vam omogućava da iskoristite nove tehnologije
Kako će ChatGPT promeniti novinarstvo i medije?
Zamolila sam ChatGPT da napiše ovaj članak umesto mene. Naravno da jesam. Pitala sam i preformulisala pitanja kako bih dobila