ABC mobilnog novinarstva i zašto biste trebali da razmotrite njegovu primenu

min za čitanje

Šta radite kada se nađete pred zadivljujućim prizorom ili kada se dešava nešto neobično pred vašim očima? Za mnoge od nas, prva stvar koja nam padne na pamet je da izvadimo telefon i zabeležimo to fotografijom ili videom.

Pametni telefoni su nam gotovo uvek pri ruci, a podaci pokazuju da se 92,5% fotografija pravi mobilnim telefonom, a samo 7% profesionalnim kamerama.

Zašto onda stvaraoci medijskog sadržaja često oklevaju da koriste pametni telefon kao uređaj za stvaranje novinarskog sadržaja? Ako ste ikada rekli “ne” uključivanju mobilnog telefona u vaš set osnovne novinarske opreme, ovaj članak će vam promeniti mišljenje.

Prateći ovih 5 jednostavnih pravila, možete stvoriti video-priču koja se ističe i takmiči se sa TV ekipom koja koristi ogromne kamione opreme.

1. Stabilizujte svoj snimak

Ovo je jedan od najvažnijih aspekata koje treba imati na umu. Stabilna slika je ono što odmah razlikuje amaterski snimak od profesionalnog videa. Dakle, šta treba da uradite da biste stabilizovali svoj video? Prva stvar je da koristite optičku stabilizaciju slike, opciju koja postaje veoma česta u svetu pametnih telefona, koja omogućava kameri da ispravlja vaše pokrete dok pravite fotografiju ili video. Na nekim mobilnim telefonima se automatski aktivira, ali u svakom slučaju, ovu opciju možete pronaći u podešavanjima kamere.

Ako nemate pomoćne dodatke poput gimbala ili tripoda, način na koji držite telefon je veoma važan. Uvek se uverite da držite telefon obema ruke, koristite laktove za dodatnu podršku i držite kolena blago savijena. Ako morate da se krećete, uverite se da to radite polako i da ne pravite nagle okrete.

(Primer ilustracije – Zamena kamere mobilnim telefonom) 

Drugi saveti za stabilizaciju videa uključuju postavljanje telefona na ravnu površinu (uvek imajte na umu da kamera u intervjuima treba da bude u visini očiju), ili korišćenje pomoćnih dodataka poput tripoda, rigova i gimbala koji će vam omogućiti savršeno stabilan snimak.

2. Postavite kameru tako da imate savršeno osvetljenje

Mobilni telefoni su izgrađeni da budu mali i džepni uređaji, stoga su senzori slike i sočiva ovih uređaja takođe mali. To čini dobro osvetljenje aspektom od ključne važnosti ako želite da napravite kvalitetne slike. Ako snimate napolju tokom dana, uvek se uverite da sunčeva svetlost direktno osvetljava vaš subjekat. Za unutrašnje situacije, subjekti bi trebalo da se okrenu prema najjačem izvoru svetlosti u prostoriji (poput velikog prozora).

(Primer ilustracije 2 – Zamena kamere mobilnim telefonom) 

Bonus savet: Zaključavanje fokusa i podešavanje ekspozicije

Pravilno pozicioniranje sebe i subjekta nije uvek dovoljno. U nekim situacijama, vrlo jaki izvori svetla mogu izazvati prekomernu ekspoziciju (slika postaje previše svetla i detalji postaju isprani). To se lako može rešiti korišćenjem veoma jednostavne opcije na telefonu. Zaključavanje automatskog fokusa/automatske ekspozicije (AF/AE) se gotovo u svakom pametnom telefonu aktivira dodirivanjem ekrana telefona u trajanju 2-4 sekunde, kada je ova opcija uključena, možete prevući prstom gore ili dole da biste postavili željeni nivo ekspozicije.

(Primer ilustracije 3 – GIF) 

3. Važnost snimanja dobrog zvuka

Loš zvuk ima moć da uništi vaše intervjue i nažalost, mikrofon je jedno od glavnih ograničenja na smartfonu. Većina mikrofona na mobilnom telefonu je omnidirekcionalna (što znači da će uhvatiti zvuk iz svakog pravca), pa imajte na umu da je najbolje snimiti intervju u tihoj prostoriji, daleko od vetra i drugih buka. Približavanje izvoru zvuka je ključ za snimanje dobrog zvuka. Ali, ne treba gubiti nadu – ugrađeni mikrofoni profesionalnih kamera često nisu ništa bolji i suočavali biste se sa istim problemima, tako da je ovo dodatni razlog da ne odustajete od mobilnog novinarstva.

Jednostavan način za dobijanje odličnog zvuka je korišćenje lavalier mikrofona. Dobra vest je da postoji klip-on mikrofon za svakoga, osnovnu verziju može te pronaći za samo 6 €, a dobar bi koštao oko 25 €. Ako odlučite da kupite jedan, važno je obratiti pažnju na kompatibilnost, većina modela dolazi sa standardnim 3,5 mm priključkom (koji je zauvek nestao u novim modelima pametnih telefona), ali možete koristiti adapter ili nabaviti mikrofon koji se direktno povezuje sa type-c ili lightning portovima.

4. Kompozicija – ispravno postavljanje kadra

Vaš video snimak može biti stabilan, savršeno osvetljen i imati kristalno jasan zvuk. Ali to nije dovoljno. Pre nego što počnete sa snimanjem, postoji nekoliko saveta o kompoziciji koji će vašu priču učiniti posebnom. Kada postavite intervju, pravilo trećine je najjednostavniji način za pravilno komponovanje slike. To možete uraditi aktiviranjem linija mreže u podešavanjima kamere na vašem telefonu. Linije mreže će horizontalno i vertikalno podeliti vaš kadar na trećine, a evo kako ih možete iskoristiti u svoju korist:

(Primer ilustracije: Mrežne linije – Pravilo trećine, prostor iznad glave, vodeći prostor) 

  1. Pozicionirajte oči duž gornje horizontalne linije i postavite portret blizu tačaka gde se ove linije seku.
  2. Ako subjekt gleda desno, onda postavite portret na levu stranu kadra i obrnuto.
  3. Ovo će vam omogućiti da stvorite “vodeći prostor” i osećaj pravca za vaš snimak.

  4. Obratite pažnju da ostavite malo prostora iznad glave (10-15% kadra). Ako želite da se približite i napravite detaljne snimke, isecite gornji deo glave, a ne bradu.
  5. Zaključajte fokus i ekspoziciju i počnite sa snimanjem.

5. Modifikuj, eksportuj, podeli…

Mobilni telefoni danas nude mnogo više od pukog snimanja i fotografisanja. Iako uvek možete da uređujete svoje materijale na desktop aplikacijama, postoji mnogo aplikacija razvijenih za medijski biznis koje možete koristiti kako biste postali potpuni mobilni producent. Većina ovih aplikacija košta, ali dobra vest je da postoje neke vrlo napredne aplikacije koje možete koristiti besplatno:

Većina ovih aplikacija košta, ali dobra vest je da postoje neke vrlo napredne aplikacije koje možete koristiti besplatno:

  • Kinemaster – jednostavna aplikacija za uređivanje videa koja je kompatibilna i sa starijim pametnim telefonima. Ova aplikacija omogućava višestruko uređivanje zvuka i slike, što olakšava rezanje i spajanje klipova, snimanje govora i dodavanje animiranog teksta u vašim video zapisima. Kao i većina aplikacija na tržištu, u besplatnoj verziji dobijate žig sa logotipom.

  • Adobe Premiere Rush – Dostupna i za Android i IOS, ova sjajna aplikacija omogućava korišćenje nekih od najnaprednijih alata za uređivanje video zapisa na mobilnom telefonu. Nudi širok spektar pokretnih grafika, fontova za tekst, muzike i višestrukog uređivanja.

FilmoraGo, InShot i CapCut su neke od sjajnih ponuda u nizu besplatnih aplikacija. LumaFusion (samo za iOS) i Filmmaker Pro su napredne aplikacije za uređivanje koje nude plaćene pretplate.

Sada kada imate ove osnovne savete, vreme je da pružite šansu svom pametnom telefonu i podignete pripovedanje na novi nivo. Redakcije i slobodni novinari u medijskom poslu koriste mnoge prednosti mobilnog novinarstva za produkciju sadržaja, profitirajući od pristupačnosti i fleksibilnosti ovih uređaja.

Kako pametni telefoni postaju pametniji i pristupačniji, sa sigurnošću možemo reći da je mobilni telefon (sa nekoliko dodataka) uređaj koji se može koristiti za svaki korak proizvodnje – snimanje, montažu i distribuciju, sve na jednom mestu.

Lorin Kadiu je diplomirao novinarstvo i komunikacije, a poseduje i master diplomu iz oblasti odnosa sa javnošću. Od 2018. godine, on je izvršni direktor nevladine organizacije za medije “Citizens Channel” sa sedištem u Tirani. Specijalizovao se za multimedijalnu produkciju, radeći kao producent na nekoliko dokumentarnih filmova, podkast serija i vizuelnih istraživanja. Tokom proteklih 8 godina radio je kao novinar, trener multimedijalnih veština i konsultant za medijsku pismenost sa lokalnim i međunarodnim partnerima. 

Povezani članci:

Najvažnije vijesti od Journalift-a:

Veštačka inteligencija (AI) je na mnogo načina revolucionarni događaj, slično kao što je Gutenbergova štamparska mašina bila u 15. veku, radio, televizija i čak internet u 20. veku. To je tehnologija koja će trajno preoblikovati društvo. Za mnoge od nas, AI znači sve što smo naučili iz više distopijskih filmova (2001: Odiseja u svemiru, Terminator, Matrix, Blade Runner, …).

Teme:

Poslednji Članci:

Upravljanje obećanjima i opasnostima veštačke inteligencije: Šta svaki medijski profesionalac treba da zna o ChatGPT-u
Veštačka inteligencija (AI) je na mnogo načina revolucionarni događaj, slično kao što je Gutenbergova štamparska mašina bila u 15. veku,
Generacija Z želi sadržaj koji je činjeničan, zanimljiv i lako razumljiv: Glavni urednik popularnog slovačkog medijskog portala deli svoja saznanja
REFRESHER je popularni onlajn medijski portal koji piše o vestima i životnim temama koje privlače mladu publiku. Pokrenut kao srednjoškolski
Otkrij trik: Kako razgovarati sa veb programerima o (re)dizajnu vašeg medijskog sajta
Rad na sajtu za vaš biznis može biti jednako uzbudljiv i zastrašujuć. Uzbudljiv, jer vam omogućava da iskoristite nove tehnologije
Kako će ChatGPT promeniti novinarstvo i medije?
Zamolila sam ChatGPT da napiše ovaj članak umesto mene. Naravno da jesam. Pitala sam i preformulisala pitanja kako bih dobila