Bosna i Hercegovina, RTV Slon: Tuzla zove!

min za čitanje

JL naslovna Blog - Govornici RTV Slon

RTV Slon je svojim jedinstvenim poslovnim planom fokusiran na ogromnu dijasporu tuzlanske regije koja živi pretežno u evropskim zemljama. Naime, u okviru projekta Media for All započeo je proizvodnju podkasta pod nazivom Tuzla calling, fokusirajući se na lokalne raritete koji su specifični za Tuzlu – ljude, događaje, predmete – sa glavnom idejom da se region približi dijaspori i obrnuto. Procjene su da oko 100.000 ljudi porijeklom iz tuzlanske regije živi u inostranstvu i oni se smatraju potencijalnom publikom koja prati YouTube kanal ove medijske kuće. 

“Kao ključno postignuće ističemo to što smo kao medijska kuća, zahvaljujući projektu, u mogućnosti proizvoditi nove sadržaje prvenstveno namijenjene online kanalima”, rekao je Damir Đapo, glavni urednik RTV Slon, dodajući da “u protekloj godini možemo reći da je naša medijska kuća, zahvaljujući podršci i učešću u grantu BD, ojačala svoje organizacione i produkcijske kapacitete.”

Serija podkasta, 60 redovnih epizoda plus nekoliko specijalnih izdanja, emitovana je na TV stanici i objavljena na YouTube kanalu na kojem je formirana posebna lista za reprodukciju. Takođe, otvoren je i SoundCloud nalog

Posljednja epizoda emitovana je 15. aprila, a prema dostupnim podacima, epizode su dobile dobre povratne informacije i ostvarile dobar prijem kod publike, što je rezultiralo povećanim brojem pratilaca/teljica na društvenim mrežama. Broj pratilaca/teljica na Facebooku povećan je sa 91.000 na 95.000, a pretplatnik/ca na YouTube-u sa 17.000 na skoro 21.000, čime je ostvaren jedan od glavnih ciljeva projekta.

“Prilikom realizacije projekta koristili smo sva prethodno stečena znanja i iskustva, ali smo istovremeno primijenili i usvojili nove principe rada, prilagođene proizvodnji online sadržaja, promociji i distribuciji online sadržaja, čime smo u potpunosti osnažili naše vlastiti kapacitet, reputaciju i vrijednost brenda”, rekao je Đapo.

RTV Slon je privatna, komercijalna medijska kuća koja posluje već 25 godina. Program i sadržaj emituje na TV, radiju i na internetu – ima svoju web stranicu, YouTube kanal i stranice na društvenim mrežama.

To je jedan od 9 medija iz Bosne i Hercegovine koji je dio grant sheme za razvoj poslovanja unutar projekta Media for All. Projekat finansira Vlada Velike Britanije, a sprovode ga British Council, Thomson Fondacija, BIRN i INTRAC u svim zemljama Zapadnog Balkana.

Journalift je onlajn platforma namijenjena svima koji žele da se informišu o razvoju medija, medijskom poslovanju i najnovijim trendovima u medijskoj industriji. Mjesto koje je osmišljeno kao riznica znanja i resursa iz ovih oblasti. Sebe vidimo kao revolucionare u medijskoj razvojnoj zajednici koji medijskom poslovanju donose nove ideje, inovativne alate, kao i pristupe i podršku zasnovane na rezultatima.

Povezani članci:

Najvažnije vijesti od Journalift-a:

Period pandemije izazvane virusom korona je u velikoj meri uticao na promenu navika građana u onlajn okruženju i upotrebom platnih institucija koje se nude. Prema velikom broju izveštaja relevantnih institucija i medija to je bio period rasta e-komerca i različitih modela pretplate koji se zadržao, ne možda u tom obimu, ali je ostao kao nova navika korisnika. Prema pisanju

Teme:

Poslednji Članci:

Zašto ne treba odustajati od pretplatnog modela?
Period pandemije izazvane virusom korona je u velikoj meri uticao na promenu navika građana u onlajn okruženju i upotrebom platnih
Kako lokalni i istraživački novinari mogu bolje sarađivati?
Često je izazov u medijskom poslu ostvariti uspešnu saradnju između novinara, posebno kada su u pitanju novinari iz različitih medija.
ABC mobilnog novinarstva i zašto biste trebali da razmotrite njegovu primenu
Šta radite kada se nađete pred zadivljujućim prizorom ili kada se dešava nešto neobično pred vašim očima? Za mnoge od
Postignite lagano, brzo i privlačno iskustvo slično aplikaciji, bez originalne aplikacije
Da li razmišljate o razvoju aplikacije za sadržaj na mreži? Ili možda već imate aplikaciju, ali niste sigurni u odnos