Bosna i Hercegovina, RTV Slon: Tuzla zove!

Journalift

Journalift

Post Author

min za čitanje

JL naslovna Blog - Govornici RTV Slon

RTV Slon je svojim jedinstvenim poslovnim planom fokusiran na ogromnu dijasporu tuzlanske regije koja živi pretežno u evropskim zemljama. Naime, u okviru projekta Media for All započeo je proizvodnju podkasta pod nazivom Tuzla calling, fokusirajući se na lokalne raritete koji su specifični za Tuzlu – ljude, događaje, predmete – sa glavnom idejom da se region približi dijaspori i obrnuto. Procjene su da oko 100.000 ljudi porijeklom iz tuzlanske regije živi u inostranstvu i oni se smatraju potencijalnom publikom koja prati YouTube kanal ove medijske kuće. 

“Kao ključno postignuće ističemo to što smo kao medijska kuća, zahvaljujući projektu, u mogućnosti proizvoditi nove sadržaje prvenstveno namijenjene online kanalima”, rekao je Damir Đapo, glavni urednik RTV Slon, dodajući da “u protekloj godini možemo reći da je naša medijska kuća, zahvaljujući podršci i učešću u grantu BD, ojačala svoje organizacione i produkcijske kapacitete.”

Serija podkasta, 60 redovnih epizoda plus nekoliko specijalnih izdanja, emitovana je na TV stanici i objavljena na YouTube kanalu na kojem je formirana posebna lista za reprodukciju. Takođe, otvoren je i SoundCloud nalog

Posljednja epizoda emitovana je 15. aprila, a prema dostupnim podacima, epizode su dobile dobre povratne informacije i ostvarile dobar prijem kod publike, što je rezultiralo povećanim brojem pratilaca/teljica na društvenim mrežama. Broj pratilaca/teljica na Facebooku povećan je sa 91.000 na 95.000, a pretplatnik/ca na YouTube-u sa 17.000 na skoro 21.000, čime je ostvaren jedan od glavnih ciljeva projekta.

“Prilikom realizacije projekta koristili smo sva prethodno stečena znanja i iskustva, ali smo istovremeno primijenili i usvojili nove principe rada, prilagođene proizvodnji online sadržaja, promociji i distribuciji online sadržaja, čime smo u potpunosti osnažili naše vlastiti kapacitet, reputaciju i vrijednost brenda”, rekao je Đapo.

RTV Slon je privatna, komercijalna medijska kuća koja posluje već 25 godina. Program i sadržaj emituje na TV, radiju i na internetu – ima svoju web stranicu, YouTube kanal i stranice na društvenim mrežama.

To je jedan od 9 medija iz Bosne i Hercegovine koji je dio grant sheme za razvoj poslovanja unutar projekta Media for All. Projekat finansira Vlada Velike Britanije, a sprovode ga British Council, Thomson Fondacija, BIRN i INTRAC u svim zemljama Zapadnog Balkana.

O autoru/ici:

Journalift

Journalift je onlajn platforma namijenjena svima koji žele da se informišu o razvoju medija, medijskom poslovanju i najnovijim trendovima u medijskoj industriji. Mjesto koje je osmišljeno kao riznica znanja i resursa iz ovih oblasti. Sebe vidimo kao revolucionare u medijskoj razvojnoj zajednici koji medijskom poslovanju donose nove ideje, inovativne alate, kao i pristupe i podršku zasnovane na rezultatima.
Post Author

Author

  • Journalift je onlajn platforma namijenjena svima koji žele da se informišu o razvoju medija, medijskom poslovanju i najnovijim trendovima u medijskoj industriji. Mjesto koje je osmišljeno kao riznica znanja i resursa iz ovih oblasti. Sebe vidimo kao revolucionare u medijskoj razvojnoj zajednici koji medijskom poslovanju donose nove ideje, inovativne alate, kao i pristupe i podršku zasnovane na rezultatima.

Povezani članci:

Najvažnije vijesti od Journalift-a:

00-Employment-of-persons-with-disabilities-achieves-their-inclusion
Osobe s invaliditetom jedna su od marginaliziranih grupa u Bosni i Hercegovini i Srbiji koje se svakodnevno susreću s diskriminacijom i stigmatizacijom. Definicija osobe s invaliditetom još uvijek nije ujednačena u BiH iako je BiH usvojila UN-ovu Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, dok u Srbiji prema zakonu izraz „osobe sa invaliditetom” označava „osobe sa urođenom ili stečenom fizičkom,

Teme:

Poslednji Članci:

jun 27
Osobe s invaliditetom jedna su od marginaliziranih grupa u Bosni i Hercegovini i Srbiji koje se svakodnevno susreću s diskriminacijom
jun 20
Ramize Salihaj je trenutno sa svojom porodicom u svom domu na Kosovu gdje provodi prvi odmor u svom rodnom gradu
jun 17
“Hiperlokalno” je već duže vrijeme popularna riječ u medijima. Kako je koncentracija vlasništva nad tradicionalnim medijima i prodor društvenih mreža
jun 13
Nesvjesni broja djece i adolescenata koji pate od različitih vrsta problema mentalnog zdravlja, zdravstveni sistemi nekih zemalja zapadnog Balkana ne