Si të rritet angazhimi i lexuesve dhe të mbahet besnikëria – këshilla praktike nga profesionistët e medias për botuesit

Lexim  minutësh

How-to-increase-reader-engagement-and-retain-loyalty

Çfarë mund të bëjmë për të angazhuar audienca të reja dhe për t’i mbajtur ata? Si i bëjmë lexuesit të angazhohen më shumë me përmbajtjen tonë? Dhe si t’i zhvillojmë adhuruesit e brendeve mediatike? Nëse këto pyetje ju pushtojnë mendjen edhe juve, po ju sjellim këshilla dhe përvojë nga profesionistët e medias dhe specialistët e abonimit.

Përmbajtja është King

Radoslav-Augustin

Të gjithë mund të pajtohemi se përmbajtja cilësore është padyshim diçka pa të cilën nuk mund ta bëjmë këtë diskutim më tej. Siç pohon Rado Augustín, Shefi i Produkteve në Denník N, “lexuesit e Denník N-së motivohen kryesisht nga përmbajtja cilësore. Por ajo që është thelbësore, përmbajtja duhet të përditësohet shumë shpesh. Në këtë mënyrë lexuesit kanë arsye të mësojnë të vizitojnë ueb - faqen rregullisht.”

Tim-Robinson

Por vetëm përmbajtja cilësore nuk mjafton. Tim Robinson, Redaktori Menaxhues në National World (botuesi i lajmeve në Mbretërinë e Bashkuar) shton se “çelësi është të kuptojmë dobinë e përmbajtjes sonë. Lexuesit po evoluojnë dhe ne duhet të evoluojmë me ta, dhe ta ofrojmë thellësinë dhe këndvështrimin që nuk mund të gjendet diku tjetër. Për botuesit e lajmeve kjo do të thotë jo vetëm të jesh i pari, por t'ua shpjegosh botën lexuesve tanë - një botë që është plot me burime më pak të besueshme informacioni. Ne mund t'i ndërtojmë marrëdhëniet përmes buletineve dhe rrjeteve sociale, por këto do t'i rezistojnë kohës vetëm nëse ndërtohen mbi baza të forta të përmbajtjes përkatëse cilësore.”

Tatiana-Repková

Tatiana Repková,Themeluesja e Klubit të Menaxherëve të Mediave, përshkruan se si një ueb faqe lokale e lajmeve në Moldavi ka arritur rritje tepër të shpejtë të numrit të përdoruesve unikë, i cili pothuajse u trefishua brenda një muaji. “Receta e suksesit? Ndryshimet në përmbajtjen e lajmeve të faqes, me fokus në (1) portrete; (2) seri këshillash për tre tema: hobi, doktor, avokat; (3) lajme utilitare, të nënkuptuara nga një analizë e personave të audiencës; (4) informacione turistike, duke përfshirë historinë e qytetit dhe raportet fotografike; (5) intervista me njerëz interesantë, kryesisht nga qyteti. Plus rishkrimi i artikujve ose lajmeve nga burime të tjera në të gjithë Moldavinë që mund të jenë të dobishme për audiencën në qytet."

Përmbajtja është King, por shpërndarja është King Kong

David-Tvrdon

Përmbajtja cilësore është një parakusht, por pa shpërndarjen dhe dorëzimin e saj tek audienca e duhur në kohën e duhur, kjo është vetëm përmbajtje.

Ka shumë pika kontakti dhe formate për përdorimin e të njëjtës përmbajtje për të arritur audienca të ndryshme. Specialisti i Rritjes dhe Mbajtjes së Abonimeve në Denník SME, Dávid Tvrdoň, pohon se tre gjëra kanë dëshmuar të funksionojnë në ndërtimin e besnikërisë me lexuesit e tyre: buletinet, podkastet dhe aplikacioni celular.

“I gjithë Petit Press aktualisht ka 176 mijë abonentë aktivë në 60+ buletinet editoriale, shumica e të cilave është shkruar në të vërtetë nga redaktorët, pra nuk bëhet fjalë vetëm për ndarjen automatike e linqeve drejt artikujve. Gjithashtu, jemi në gjendje të vlerësojmë vlerën e abonentëve falë buletineve: Vlera e Jetës së Klientit (Customer Lifetime Value) të abonentëve të buletineve është 30% më e lartë se VJK-ja e abonentëve mesatarë.

Kemi bërë hulumtime midis dëgjuesve të podkasteve tona për 4 vjet dhe rezultatet vazhdimisht tregojnë se një numër i madh i abonentëve tanë janë gjithashtu fansa të podkasteve. Shumë prej tyre deklarojnë se kjo është një nga arsyet pse ata kanë ende abonime aktive.

Aplikacioni ynë celular është dëshmuar të jetë një pikë kontakti e rëndësishme për abonentët, pasi shërben si pikë hyrëse për dhjetëra mijëra abonentë tanë në përmbajtjen e publikuar në SME.sk."

Angazhimi është një marrëdhënie, lidhje dhe shoqërim

Robert-Casensky

Lidhja me autorë të veçantë është shumë e rëndësishme për lexuesit e revistës sëpavarur çeke Reportér.

Kryeredaktori i tyre, Robert Čásenský, shprehet se “ndjenja e bashkimit dhe përkatësisë, qoftë sociale apo politike, është shumë e rëndësishme. Kjo e fundit priret të jetë më e fortë në një kohë kur lexuesit mendojnë se "pala tjetër" është në pushtet. Kjo duhet të kombinohet me cilësinë e shërbimit, nga pikëpamja teknike dhe nga pikëpamja e komoditetit të përdoruesit. Nëse nuk mjaftonte, nuk do të mjaftonin as lidhjet e tjera, le të themi më emocionale.” 

Gjithashtu, ka diçka që ata e quajnë “faktori i simpatisë” dhe Roberti shton: “Kjo mund të lidhet me historinë e mediumit të caktuar, stilin e performancës apo mënyrën e komunikimit me lexuesit”.

Charlie-Beckett

Charlie Beckett,drejtori i Projektit të Inteligjencës Artificiale të Gazetarisë në Shkollën e Ekonomisë dhe Shkencave Politike në Londër, beson se strategjia më e mirë e angazhimit duhet të fillojë gjithmonë me pyetjen "pse" doni më shumë vëmendje dhe besnikëri të përdoruesit.

“Disa do t'i japin përparësi titujve që tërheqin vëmendjen sepse kërkojnë përpjesëtim. Por angazhimi më i qëndrueshëm nuk vjen nga truket e njëhershme të tilla si kuizet apo sensacionalizmi i klikimeve. Praktika më e mirë që kam parë e trajton angazhimin si një marrëdhënie që përfshin 'dëgjimin' e përdoruesve të tyre dhe rregullimin e formatit dhe madje përmbajtjes së gazetarisë për t'iu përshtatur nevojave të përdoruesve. Përdorimi i sofistikuar i të dhënave të audiencës dhe madje edhe teknologjive IA mund të lejojë që përvoja e përdoruesit të personalizohet dhe të automatizohet, por njeriu duhet të jetë i përditësuar.”

Njihni, kuptoni dhe vlerësoni potencialin e audiencës tuaj

Wahyu-Dhyatmika

"Për angazhimin e lexuesve, zbuluam se njohja e personazheve të audiencës sonë dhe çfarë lloj përmbajtjeje ata kërkojnë, mund të përmirësojë cilësinë e punës sonë. Ne gjithashtu duhet të dimë karakteristikat e platformës që përdorim për angazhim dhe ta optimizojmë atë për të mbështetur aktivitetet tona në atë platformë të veçantë. Pra, një kombinim i të dhënave të audiencës, përmbajtjessë duhur dhe një strategjietë mirë e bazuar në karakteristikat e platformës, mund të përmirësojë me të vërtetë angazhimin e lexuesve tanë," thotë Wahyu Dhyatmika, drejtori ekzekutiv PT në Tempo Digital, Indonezi.

Madhav-Chinnappa

Madhav Chinnappa,Drejtori i Zhvillimit të Ekosistemit të Lajmeve në Google pajtohet se hapi i parë për rritjen e angazhimit është të kuptoni audiencën tuaj dhe shton: “Unë do të rekomandoja fuqimisht përdorimin/shikimin e mjetit tonë News Consumer Insights, i cili aplikon një lente të orientuar drejt lajmeve në krye të të dhënave të Google Analyticspër të lejuar botuesit të kuptojnë më mirë audiencat e tyre dhe të identifikojnë boshllëqet e performancës dhe më pas të punojnë në përmirësimin e angazhimit, mbajtjes dhe besnikërisë, përsëri NCI ka shumë rekomandime të zbatueshme për të nxitur angazhimin dhe këtu janë 3 më të mirat: 

  1. Rritni qarkullimin e buletinit  tuaj duke optimizuar rrjedhën e regjistrimit në buletinin tuaj (detajet e rekomandimit)

  2. Zbatoni njoftimet e shtytjes në ueb (detajet e rekomandimit)

  3. Maksimizoni riqarkullimin tuaj të brendshëm (detajet e rekomandimit).

“Kur e dini se çfarë pëlqen audienca juaj dhe si e konsumojnë përmbajtjen tuaj, është shumë më e lehtë të përdorni të dhënat dhe të krijoni një përvojë më të personalizuar për lexuesin. Pavarësisht nëse është një buletin i personalizuar, një njoftim shtytës ose përmbajtje, tregojini lexuesit tuaj se është një marrëdhënie e ndërsjellë.

Përkushtohuni ndaj mënyrës së të menduarit për produktin

Dominic-Young

Dominic Young, themeluesi në Axate, e di se përmbajtja nuk krijon zakone vetvetiu, pasi ndryshohet çdo ditë. “Nëse doni të angazhoni një audiencë dhe të ndërtoni një zakon, duhet të mendoni për produktin. Gjërat që nuk ndryshohen vazhdimisht ashtu siç bën përmbajtja, gjërat që lexuesi juaj e di se ju do t'i jepni vazhdimisht, gjërat që do t'i mungojnë nëse i anashkalojnë.

Çfarë janë ato gjëra, natyrisht, varion në botime të ndryshme. Ne gjejmë, për shembull (nuk është e habitshme) se për produktet e lajmeve lokale çështjet e planifikimit lokal, krimi lokal dhe sporti lokal janë shtytës të mëdhenj të angazhimit dhe pagesës. Duhet t'i kuptoni lexuesit tuaj dhe duhet të mësoni t'i bëni veçoritë tuaja "të humbura" të dallohen.

Edhe nëse modeli juaj i biznesit ende kërkon që të arrini sa më shumë volum të jetë e mundur, gjë që mund të ndikojë në përvojat e klientëve, duhet të vazhdoni të mendoni për këtë produkt, veçanërisht nëse dëshironi që të ardhurat e konsumatorit të bëhen një pjesë në rritje e të ardhurave tuaja të përgjithshme.

Nëse dëshironi të mësoni më shumë se si të angazhoni audiencën tuaj, ndiqni kursin tonë falas për ndërtimin dhe angazhimin e komunitetit sot.

Mohim përgjegjësie: Ky artikull u botua fillimisht në FatChilli Media.

Lexo artikujt:

Historitë më të mira nga Journalift:

Inteligjenca artificiale është, në shumë mënyra, një ngjarje revolucionare, e ngjashme me atë që ishte shtypshkronja Gutenberg në shekullin e 15-të, ose radioja, TV-ja dhe madje edhe interneti në shekullin e 20-të. Është një teknologji që do të riformësojë përgjithmonë shoqërinë. Për shumë prej nesh, AI nënkupton gjithçka që kemi mësuar nga filma të shumtë distopikë (2001 A Space

Tema:

Artikujt më të fundit:

Menaxhimi i premtimeve dhe rreziqeve të AI: Çfarë duhet të dijë çdo profesionist i medias rreth ChatGPT
Inteligjenca artificiale është, në shumë mënyra, një ngjarje revolucionare, e ngjashme me atë që ishte shtypshkronja Gutenberg në shekullin e
Zbuloni trukun: Si të flisni me zhvilluesit e uebit për (ri)dizajnimin e ueb faqes suaj mediatike
Puna mbi një ueb faqe për biznesin tuaj mund të jetë një proces në të njëjtën kohë emocionues dhe i
Si do ta ndryshojë ChatGPT gazetarinë dhe mediat?
Kërkova nga ChatGPT të shkruante këtë artikull për mua. Sigurisht që e bëra këtë. Bëra dhe riformulova pyetje për të