Komunikacija i fleksibilnost, ključ za uspješan online trening u vrijeme pandemije

min za čitanje

Komunikacija i fleksibilnost, ključ za uspješan online trening u vrijeme pandemije

Novinarski trening u normalnim uslovima je obično veoma zahtjevan, ali vrlo često i vrlo zabavan. Polaznici/ce, naravno, nauče nešto novo, osvježe određena znanja ili vještine i razmjene iskustva sa starim i novim kolegama/icama iz vlastite i drugih organizacija.

Bez dnevnih zadataka i pritiska krajnjeg roka za tekst ili video prilog, novinari/ke se prebace u svijet nekog drugačijeg novinarstva, gdje se, zavisno od inventivnosti i kreativnosti trenera/ica i mentora/ica i njihovih programa, “igraju” u hipotetičkim situacijama i neobičnim novinarskim uslovima i ulogama.

Opuštene pauze i ručkovi, umjesto kafe u letu i sendviča s nogu u redakciji i bez neizbježnih neprestanih telefonskih poziva, prilika su za razmjenu iskustava o samom treningu ili stvarnom poslu, iskorak iz svakodnevne rutine kako bi sebe i svoj posao sagledali iz drugog ugla.

Pandemija COVID-19 je sve ovo protresla iz temelja i nametnula potpuni prelazak na online model obuke. Nakon više od dvije godine trajanja pandemije, svijet se ubrzano vraća u normalu no čini se da će modeli online treninga koji razvijeni u međuvremenu u budućnosti biti zastupljeni mnogo više nego što je to bio slučaj prije. U najmanju ruku, iskustva stečena u ovim uslovima će svakako biti korisna za dizajniranje budućih fizičkih i online treninga.

Online trening, naravno, nije ništa novo i često se koristio za provjeru ili sticanje nekih osnovnih znanja i vještina, ali najčešće se radi o interakciji između jedne osobe s ranije pripremljenim sadržajima, poput upitnika, videa ili nekog tipskog zadatka. 

No novinarski treninzi i mentoring razvijeni tokom pandemije, kao što je Media for All, nude sveobuhvatan i kompleksan višemjesečni program obuke i mentoringa koji se sastoji od zahtjevnih i složenih multimedijalnih i interaktivnih zadataka, stavljajući učesnike/ce s obje strane pred veliki izazov u izazovnim okolnostima.

U ovom konkretnom slučaju, zadatak je samim tim bio veći jer je od uspješno provedenog treninga zavisila i izrada dokumenta o trenutnom i budućem poslovanju, kao što su biznis plan, budžet i projektna mapa puta. Na osnovu njih, mediji su ocjenjivani da li su spremni za dobijanje finansijski vrlo značajnog granta i učešće u drugoj fazi programa koja bi trebalo da im još više pomogne da poboljšaju svoj rad.

U takvim okolnostima, uključujući otežane opšte ekonomske i druge uslove, kada od ishoda treninga zavisi uspjeh, pa čak i opstanak medija, zadatak trenera/ca i/ili mentora/ica postaje kudikamo složeniji i kompleksniji nego što bi to bio slučaj u normalnoj situaciji.

Koji su to onda elementi koji su potrebni mentoru/ici ili treneru/ici i polaznicima/cama treninga da bi u ovakvim okolnostima ostvarili željeni rezultat?

Prvi je uspostavljanje efikasnog načina komunikacije koji će mentoru/ici ili treneru/ici omogućiti da nadomjesti prednosti neposrednog kontakta rada u onsite modelu.

Od medija koji učestvuju u online treningu se očekuje da odvoje približno onoliko vremena za rad na njemu kao na uobičajenom onsite treningu. To je, međutim, vrlo teško postići jer se većinom radi o manjim medijima koji zbog svakodnevnih obaveza ne mogu sebi priuštiti značajan izostanak jednog ili više članova/ica redakcije ili menadžmenta u svakodnevnom radu.

Polaznici/ce zbog toga zadatke iz treninga završavaju često izvan radnog vremena, što ih stavlja pod još veći pritisak. Mentor/ica ili trener/ica, s druge strane, na raspolaganju ima veoma ograničen fond sati za rad s određenim medijem, u modelu u kojem nekoliko sati online konsultacija mijenja nekoliko dana rada tokom uobičajenog treninga.

Stoga je vrlo bitno na početku rada s timom određenog medija naći optimalan model za redovnu komunikaciju i konsultacije o predviđenim zadacima i aktivnostima koji bi bar donekle simulirao fizički model treninga.

Povremene-email-i-telefonske-konsultacije-su-naravno-potrebne-i-korisne-ali-bar-jedan-video-sastanak-sedmično.png

Povremene email i telefonske konsultacije su, naravno, potrebne i korisne, ali bar jedan video sastanak sedmično je minimum za održavanje potrebne “radne atmosfere” između mentora/ice ili trenera/ice i određenog tima.

Druga bitna stvar za uspješnu saradnju je uspostavljanje kvalitetnog odnosa između mentora/ice ili trenera/ice i njegovog/njenog tima. Učestvovanje u Media for All podrazumijeva da su odabrani mediji na potrebnom profesionalnom nivou za rad na ovakvo zahtjevnom programu. No, on je dizajniran kao zamjena za uobičajeni model treninga u okolnostima pandemije, što podrazumijeva ograničeni kontakt i interakciju na radnom mjestu i izvan njega ili rada tokom uobičajenog treninga.

Zbog toga treneru/ici ili mentoru/ici nije jednostavno dobiti potpuniju sliku o mediju i njegovim uposlenicima/cama samo na osnovu elektronske prezentacije i ograničenog broja virtuelnih kontakata. 

Neformalni razgovori i druženje, da se vratimo na početak teksta, dvjema stranama često značajno olakšavaju stvaranje konstruktivnog odnosa na uobičajenom, “fizičkom” treningu uz kafu, pivo ili večeru. 

Stoga je razvijanje partnerskog, kolegijalnog pa čak i prijateljskog odnosa druga ključna stvar za uspješnu saradnju tokom ovakvog višemjesečnog programa.

On se postiže fleksibilnošću i razumijevanjem trenera/ica za situacije i poteškoće zbog redovnih ili vanrednih obaveza koje utiču na pravovremeno ispunjavanje zadataka od strane medija, ali i odgovornošću samog medija koji to neće zloupotrijebiti i dovesti sebe i mentora/icu ili trenera/icu u nezgodan položaj po pitanju rokova ili rezultata određenog segmenta treninga.

Suviše formalan i donekle rigidan odnos mentora/ice ili trenera/ice po pitanju rokova ili kvalitete rada na pojedinim zadacima može ugroziti neophodni balans i ugroziti krajnji rezultat i cilj.

Takav scenarij, naravno, bi u potpunosti išao na štetu medija i onemogućio ga da uz podršku mentora/ice ili trenera/ice i ostalog programskog osoblja koje na pravi način iskoristi ponuđenu šansu i unaprijedi rad u određenom segmentu kvalifikovanjem za finansijsku podršku i učešće u drugom dijelu programa.

Nedim Dervišbegović je svestrani novinar sa dugogodišnjim iskustvom u kreiranju sadržaja i upravljanju web portalima. Radio je kao producent multimedije za balkanski servis Radija Slobodna Evropa / Radija Liberty (RFE / RL) sa sjedištem u Pragu, gdje je bio odgovoran za online, multimediske sadržaje i društvene mreže i gdje je pisao blogove i članke za RFE / RL stranicu na engleskom jeziku o balkanskoj politici i drugim temama. Radio je i kao istraživač za niz dokumentarnih filmova o Bosni i Hercegovini za mrežu Al Jazeera. Ranije je deset godina radio kao Reutersov viši dopisnik iz Bosne i Hercegovine. Certifikovan je za trenera od strane Evropskog novinarskog centra / Reuters fondacije i održavao je kurseve i radionice o pisanju vesti i online pisanju, multimedijalnom storytelling-u i istraživačkom novinarstvu. Diplomirao je politiku i međunarodne odnose na Univerzitetu u Londonu.

Povezani članci:

Najvažnije vijesti od Journalift-a:

Veštačka inteligencija (AI) je na mnogo načina revolucionarni događaj, slično kao što je Gutenbergova štamparska mašina bila u 15. veku, radio, televizija i čak internet u 20. veku. To je tehnologija koja će trajno preoblikovati društvo. Za mnoge od nas, AI znači sve što smo naučili iz više distopijskih filmova (2001: Odiseja u svemiru, Terminator, Matrix, Blade Runner, …).

Teme:

Poslednji Članci:

Upravljanje obećanjima i opasnostima veštačke inteligencije: Šta svaki medijski profesionalac treba da zna o ChatGPT-u
Veštačka inteligencija (AI) je na mnogo načina revolucionarni događaj, slično kao što je Gutenbergova štamparska mašina bila u 15. veku,
Generacija Z želi sadržaj koji je činjeničan, zanimljiv i lako razumljiv: Glavni urednik popularnog slovačkog medijskog portala deli svoja saznanja
REFRESHER je popularni onlajn medijski portal koji piše o vestima i životnim temama koje privlače mladu publiku. Pokrenut kao srednjoškolski
Otkrij trik: Kako razgovarati sa veb programerima o (re)dizajnu vašeg medijskog sajta
Rad na sajtu za vaš biznis može biti jednako uzbudljiv i zastrašujuć. Uzbudljiv, jer vam omogućava da iskoristite nove tehnologije
Kako će ChatGPT promeniti novinarstvo i medije?
Zamolila sam ChatGPT da napiše ovaj članak umesto mene. Naravno da jesam. Pitala sam i preformulisala pitanja kako bih dobila