Kosovo, RTV Besa: Donošenje ukusa različitosti u Prizrenu

Journalift

Journalift

Post Author

min za čitanje

rtv Besa

Medij iz Prizrena, RTV Besa, odlučio je da uvođenjem TV emisija na bosanskom i turskom jeziku, odrazi multikulturalnost i jezičku raznolikost ovog grada. Pored toga, RTV Besa je kroz realizaciju svog biznis plana namjeravala da obezbijedi i prevod opštinskih sjednica za ove dvije manjinske zajednice na njihovom maternjem jeziku.

 „Pored namjere da informišemo i angažujemo bosanske i turske zajednice u procesima donošenja odluka u opštini Prizren, cilj nam je i da dopremo do kompanija u vlasništvu pripadnika navedenih zajednica zbog marketinga i povećamo naše mjesečne prihode“, kaže Mamer Fusha, vlasnik i direktor RTV Besa.

Ovaj medij, podržan kroz projekat Media for All i uz mentorstvo obezbijeđeno od strane Thomson fondacije, u prvih šest mjeseci implementacije projekta uspio je produkovati 36 emisija na bosanskom i 38 na turskom jeziku. Kroz gostovanje uglednih predstavnika turske i bosanske zajednice, u emisijama su bile pokrivene teme iz politike, kulture, umjetnosti, sporta, civilnog društva i biznisa. Pored toga, RTV Besa je otvorila Facebook stranice na bosanskom i turskom jeziku, koje ažurira na dnevnom nivou.

 „Ovaj projekat nam je pomogao da stabilizujemo naše poslovanje i povećamo produkciju nakon i tokom krize koronavirusa. Kao rezultat ovih aktivnosti, počeli smo uspostavljati bliži odnos sa biznisima u vlasništvu pripadnika turske i bosanske zajednice. Do sada smo uspjeli privući nekoliko reklama od ovih biznisa”, zaključuje Fusha.

RTV Besa je osnovana 2002. godine prvo kao lokalni radio, a 2004. i kao lokalna televizija. To je jedan od rijetkih lokalnih medija na Kosovu koji ima dozvolu Nezavisne komisije za medije da emituje zemaljski signal koji pokriva čitav region Prizrena. Pored toga, televizija se prenosi i preko glavnih kablovskih provajdera na Kosovu.

O autoru/ici:

Journalift

Journalift je onlajn platforma namijenjena svima koji žele da se informišu o razvoju medija, medijskom poslovanju i najnovijim trendovima u medijskoj industriji. Mjesto koje je osmišljeno kao riznica znanja i resursa iz ovih oblasti. Sebe vidimo kao revolucionare u medijskoj razvojnoj zajednici koji medijskom poslovanju donose nove ideje, inovativne alate, kao i pristupe i podršku zasnovane na rezultatima.
Post Author

Author

  • Journalift je onlajn platforma namijenjena svima koji žele da se informišu o razvoju medija, medijskom poslovanju i najnovijim trendovima u medijskoj industriji. Mjesto koje je osmišljeno kao riznica znanja i resursa iz ovih oblasti. Sebe vidimo kao revolucionare u medijskoj razvojnoj zajednici koji medijskom poslovanju donose nove ideje, inovativne alate, kao i pristupe i podršku zasnovane na rezultatima.

Povezani članci:

Najvažnije vijesti od Journalift-a:

00-Employment-of-persons-with-disabilities-achieves-their-inclusion
Osobe s invaliditetom jedna su od marginaliziranih grupa u Bosni i Hercegovini i Srbiji koje se svakodnevno susreću s diskriminacijom i stigmatizacijom. Definicija osobe s invaliditetom još uvijek nije ujednačena u BiH iako je BiH usvojila UN-ovu Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, dok u Srbiji prema zakonu izraz „osobe sa invaliditetom” označava „osobe sa urođenom ili stečenom fizičkom,

Teme:

Poslednji Članci:

jun 27
Osobe s invaliditetom jedna su od marginaliziranih grupa u Bosni i Hercegovini i Srbiji koje se svakodnevno susreću s diskriminacijom
jun 20
Ramize Salihaj je trenutno sa svojom porodicom u svom domu na Kosovu gdje provodi prvi odmor u svom rodnom gradu
jun 17
“Hiperlokalno” je već duže vrijeme popularna riječ u medijima. Kako je koncentracija vlasništva nad tradicionalnim medijima i prodor društvenih mreža
jun 13
Nesvjesni broja djece i adolescenata koji pate od različitih vrsta problema mentalnog zdravlja, zdravstveni sistemi nekih zemalja zapadnog Balkana ne