Kosovo, RTV Besa: Donošenje ukusa različitosti u Prizrenu

min za čitanje

rtv Besa

Medij iz Prizrena, RTV Besa, odlučio je da uvođenjem TV emisija na bosanskom i turskom jeziku, odrazi multikulturalnost i jezičku raznolikost ovog grada. Pored toga, RTV Besa je kroz realizaciju svog biznis plana namjeravala da obezbijedi i prevod opštinskih sjednica za ove dvije manjinske zajednice na njihovom maternjem jeziku.

 „Pored namjere da informišemo i angažujemo bosanske i turske zajednice u procesima donošenja odluka u opštini Prizren, cilj nam je i da dopremo do kompanija u vlasništvu pripadnika navedenih zajednica zbog marketinga i povećamo naše mjesečne prihode“, kaže Mamer Fusha, vlasnik i direktor RTV Besa.

Ovaj medij, podržan kroz projekat Media for All i uz mentorstvo obezbijeđeno od strane Thomson fondacije, u prvih šest mjeseci implementacije projekta uspio je produkovati 36 emisija na bosanskom i 38 na turskom jeziku. Kroz gostovanje uglednih predstavnika turske i bosanske zajednice, u emisijama su bile pokrivene teme iz politike, kulture, umjetnosti, sporta, civilnog društva i biznisa. Pored toga, RTV Besa je otvorila Facebook stranice na bosanskom i turskom jeziku, koje ažurira na dnevnom nivou.

 „Ovaj projekat nam je pomogao da stabilizujemo naše poslovanje i povećamo produkciju nakon i tokom krize koronavirusa. Kao rezultat ovih aktivnosti, počeli smo uspostavljati bliži odnos sa biznisima u vlasništvu pripadnika turske i bosanske zajednice. Do sada smo uspjeli privući nekoliko reklama od ovih biznisa”, zaključuje Fusha.

RTV Besa je osnovana 2002. godine prvo kao lokalni radio, a 2004. i kao lokalna televizija. To je jedan od rijetkih lokalnih medija na Kosovu koji ima dozvolu Nezavisne komisije za medije da emituje zemaljski signal koji pokriva čitav region Prizrena. Pored toga, televizija se prenosi i preko glavnih kablovskih provajdera na Kosovu.

Journalift je onlajn platforma namijenjena svima koji žele da se informišu o razvoju medija, medijskom poslovanju i najnovijim trendovima u medijskoj industriji. Mjesto koje je osmišljeno kao riznica znanja i resursa iz ovih oblasti. Sebe vidimo kao revolucionare u medijskoj razvojnoj zajednici koji medijskom poslovanju donose nove ideje, inovativne alate, kao i pristupe i podršku zasnovane na rezultatima.

Povezani članci:

Najvažnije vijesti od Journalift-a:

Period pandemije izazvane virusom korona je u velikoj meri uticao na promenu navika građana u onlajn okruženju i upotrebom platnih institucija koje se nude. Prema velikom broju izveštaja relevantnih institucija i medija to je bio period rasta e-komerca i različitih modela pretplate koji se zadržao, ne možda u tom obimu, ali je ostao kao nova navika korisnika. Prema pisanju

Teme:

Poslednji Članci:

Zašto ne treba odustajati od pretplatnog modela?
Period pandemije izazvane virusom korona je u velikoj meri uticao na promenu navika građana u onlajn okruženju i upotrebom platnih
Kako lokalni i istraživački novinari mogu bolje sarađivati?
Često je izazov u medijskom poslu ostvariti uspešnu saradnju između novinara, posebno kada su u pitanju novinari iz različitih medija.
ABC mobilnog novinarstva i zašto biste trebali da razmotrite njegovu primenu
Šta radite kada se nađete pred zadivljujućim prizorom ili kada se dešava nešto neobično pred vašim očima? Za mnoge od
Postignite lagano, brzo i privlačno iskustvo slično aplikaciji, bez originalne aplikacije
Da li razmišljate o razvoju aplikacije za sadržaj na mreži? Ili možda već imate aplikaciju, ali niste sigurni u odnos