Zašto smo sada svi ekološki novinari/ke?

min za čitanje

environmental_reporting_final_course2_

Sjećam se tačnog datuma kada sam postala novinarka za zaštitu životne okoline. Bio je to 20.  juli 2007. godine, dan kada sam bukvalno do koljena zaglibila u velikoj ekološkoj katastrofi koja je pogodila moj grad.

Obilna kiša koja je padala tog dana bila je nemilosrdna. Otjerala je stotine porodica iz njihovih domova dok su rijeke poplavile obale i voda je narastala. Na hiljade vozača/ica proveli su zastrašujuću, hladnu noć zarobljeni u svojim autima gledajući kako ceste oko njih nestaju pod vodom.

Nikad nisam nosila titulu ekološke novinarke ali sam otkrila, vjerovatno prije drugih, da je okoliš postao dijelom gotovo svake novinarske priče.

Ta velika poplava je očigledna ekološka priča ali je ona odjeknula i u drugim brojnim pričama od tada napisanim: od toga gdje graditi kuće do porasta mentalnih zdravstvenih problema. To više nisu samo 'lokalne' priče ili samo priče o infrastrukturi i psihološkoj traumi. To su priče koje su povezane sa sličnim borbama sa kojima se suočavaju zajednice u Velikoj Britaniji i širom svijeta.

Za novinare/ke to znači da ne postoji nešto što je samo lokalna ekološka priča. Kao i požari, to je globalno pitanje i ti o njemu izvještavaš cijelom svijetu.

Šta to znači za lokalne reportere/ke na terenu? To znači da je vrijeme da sagledate širu sliku. Klimatske promjene su važno globalno pitanje. Političari će se okupiti na COP26, predstojećoj godišnjoj konferenciji UN-a o klimatskim promjenama u Glazgovu u novembru 2021. To je priča bila kojeg novinara/ke od Tirane do Skoplja.

Koja je ekološka poveznica?

Ako o sebi mislite samo kao političkom, sportskom ili novinaru/ki opštih vijesti, vrijeme je da razmislite ponovo. Priče iz čitavog spektra vijesti povezane su s lokalnim okolišnim promjenama i uticajem klimatskih promjena na svijet.

Dakle, kad god započnete novu priču, vrijeme je da se zapitate: koja je ekološka poveznica? Ono što ćete otkriti je da je u pitanju obično mnogo veća priča: s fudbalskih igrališta koji se suše zbog klimatskih promjena, ili tvornica koje zagađuju okoliš a koje su izbjegle kazne usljed političke korupcije. Istraživanje ovih poveznica educiraće vašu publiku o najvećem problemu s kojim se planeta suočava i pomoći će da se stavi u kontekst zašto se određene stvari događaju tamo gdje živite.

Dakle, dobrodošli u zaštitu okoliša. To može biti opasno, posebno ako razotkrivate korupciju. Može biti izazovno ako objašnjavate nauku o klimi, ali dobar je osjećaj ako na taj način možete uključiti i obrazovati svoju publiku.

Moj savjet je da ne zaboravite spakovati opremu za vlažno vrijeme. Još tokom poplava u julu 2007. godine, provela sam vrlo vlažnu noć zarobljena u kamp-prikolici, sa snimateljem i zvučnim inženjerom, ali to je priča za neku drugu priliku.

Ekološko novinarstvo | Zašto lokalne vijesti: Izvori

Ekološko novinarstvo | Zašto lokalne vijesti: Izvori

Ovaj kurs osmišljen je kako bi novinare/ke obučio za istraživanje lokalnih ekoloških priča i prepoznavanje da li su i na koji način povezani s najvećim problemom s kojim se planeta suočava: klimatskim promjenama. Informisaće vas o tome kako razotkriti političke i ekonomske aktere koji stoje iza mnogih lokalnih ekoloških pitanja i kome se obratiti za pouzdane podatke, izvore i informacije. Ispitivanje uloge novinara/ki i balansiranje između nepristrasnosti i aktivizma važan je dio kursa. Kurs će vas provesti kroz ključnu terminologiju koja će vam pomoći u razumijevanju, a naši stručnjaci/kinje i izvještači o okolišu pomoći će vam da prepoznate jedinstvenu ulogu koju lokalni novinari/ke moraju odigrati u promjeni narativa o klimatskim promjenama.

Ekološko novinarstvo | Zašto lokalne vijesti: Pričanje priča

Ekološko novinarstvo | Zašto lokalne vijesti: Pričanje priča

Ovaj kurs je osmišljen kako bi se novinarima/kama pomoglo da pokriju ekološke priče i da se suoče s pitanjima posljedica klimatskih promjena na način koji angažuje njihovu publiku. Kurs će objasniti kako okolišni faktori utiču na brojne novinske priče koje, na prvi pogled, izgledaju nepovezane. Razotkrivanje veza publici može ponuditi kontekst, objašnjenja i otkriti zašto se određene stvari događaju tamo gdje žive. Kurs će obuhvatiti tehnike pričanja priča kako bi ove priče bile relevantne i angažovane. Pomoći će vam da shvatite kako su pitanja na lokalnom nivou povezana sa globalnom slikom o stanju okoline i klimatskim promjenama, bilo da djeca nisu u stanju doći do škole ili kuća koje su poplavljene. Uništavanje okoliša i klimatske promjene mogu proizvesti osjećaj bespomoćnosti među čitaocima/teljkama. Kurs će obraditi i temu važnosti novinarstva temeljenog na rješenjima za bolje informiranje i angažovanje.

Ekološko novinarstvo | Zašto lokalne vijesti: Sigurnost

Ekološko novinarstvo | Zašto lokalne vijesti: Sigurnost

Između 2000. i 2021. godine, 1645 novinara/ki i medijskih radnika/ca ubijeno je širom svijeta zbog obavljanja svog posla. Hiljade njih je maltretirano, napadnuto ili pritvoreno zbog lažnih optužbi, a da se njihova zakonska prava nisu poštovala. Jasno je da se novinari/ke moraju zaštititi kako bi zaštitili svoje priče. Posebno se izvještavanje o okolišu sada smatra jednim od najopasnijih tema. Ovaj kurs je osmišljen kako bi pomogao medijskim radnicima/cama da ostanu sigurni kada se suočavaju ne samo s fizičkim i digitalnim prijetnjama, već i sa prirodnim katastrofama. Stručnjaci/kinje će vas informisati o vašim zakonskim pravima i savjetovati šta učiniti ako i kada su ta prava ugrožena. Biti u situaciji u kojoj ste fizički ugroženi može uticati na mentalno zdravlje. Kurs će vam također pomoći u rješavanju mogućih emocionalih problema koji se mogu javiti tokom obavljanja vašeg posla.

Catherine Mackie radi na kreiranju programa obuke u Thomson Fondaciji. Ima više od trideset godina iskustva rada u novinarstvu, od kojih je većinu provela na BBC-u – i ispred i iza kamere. Pet godina je vodila pilot program koji je uključivao osmišljavanje i izvođenje nacionalnog programa obuke za uposlenike/ce BBC-a digitalnom pripovijedanju i montaži kao stručnjakinja za digitalni video. 2018. godine je dobila Knight-Wallace novinarsku stipendiju Univerziteta Michigan gdje je razvila modele za unapređenje društvene raznolikosti u izvještavanju i povezivanje s novom, marginalizovanom publikom. Catherine je ispitivačica Britanskog Nacionalnog vijeća za obuku novinara/ki.

Povezani članci:

Najvažnije vijesti od Journalift-a:

Veštačka inteligencija (AI) je na mnogo načina revolucionarni događaj, slično kao što je Gutenbergova štamparska mašina bila u 15. veku, radio, televizija i čak internet u 20. veku. To je tehnologija koja će trajno preoblikovati društvo. Za mnoge od nas, AI znači sve što smo naučili iz više distopijskih filmova (2001: Odiseja u svemiru, Terminator, Matrix, Blade Runner, …).

Teme:

Poslednji Članci:

Upravljanje obećanjima i opasnostima veštačke inteligencije: Šta svaki medijski profesionalac treba da zna o ChatGPT-u
Veštačka inteligencija (AI) je na mnogo načina revolucionarni događaj, slično kao što je Gutenbergova štamparska mašina bila u 15. veku,
Generacija Z želi sadržaj koji je činjeničan, zanimljiv i lako razumljiv: Glavni urednik popularnog slovačkog medijskog portala deli svoja saznanja
REFRESHER je popularni onlajn medijski portal koji piše o vestima i životnim temama koje privlače mladu publiku. Pokrenut kao srednjoškolski
Otkrij trik: Kako razgovarati sa veb programerima o (re)dizajnu vašeg medijskog sajta
Rad na sajtu za vaš biznis može biti jednako uzbudljiv i zastrašujuć. Uzbudljiv, jer vam omogućava da iskoristite nove tehnologije
Kako će ChatGPT promeniti novinarstvo i medije?
Zamolila sam ChatGPT da napiše ovaj članak umesto mene. Naravno da jesam. Pitala sam i preformulisala pitanja kako bih dobila