Kosovo, RTV Besa: Multikulturalizam kao šansa za razvoj

min za čitanje

Prizrenska medijska kuća, RTV Besa, iskoristila je multikulturalnu i jezičku raznolikost grada kao ključnu prednost za dalji razvoj medija. Naime, odlučili su da se otvore prema manjinskim zajednicama u gradu, uvođenjem TV emisija na bosanskom i turskom jeziku. Pored toga, po prvi put obezbeđuju prevod sednica skupštine opštine i emituju ih na TV-u i društvenim mrežama (Fejsbuk i Jutjub).

Do sada, na osnovu reakcija publike, prevod i prenos skupštinskih sednica direktno utiču na transparentnost skupštinskog rada“, rekao je Mamer Fuša, vlasnik i direktor RTV Besa i dodao da „osim svrhe  informisanja i uključivanja bosanske i turske zajednice u procese donošenja odluka, ovim odlukom takođe želimo da dopremo do kompanija koje su u vlasništvu pripadnika zajednica zarad marketinga.”

Gosti emisije su ugledni predstavnici turske i bosanske zajednice i pokrivaju se teme o politici, kulturi, umetnosti, sportu, civilnom društvu i biznisu. Pored toga, RTV Besa je otvorila Facebook stranice i posebne podstranice na glavnom veb portalu na oba jezika, bosanskom i turskom, sa redovnim dnevnim ažuriranjima.

Novi sadržaj, proizveden na turskom i bosanskom jeziku, dospeo je do svoje publike uglavnom putem društvenih mreža i TV najava. Poboljšanje novog sadržaja donelo nam je hiljade novih pratilaca i posetilaca “, rekao je Fuša.

Zahvaljujući grantu za razvoj poslovanja, RTV Besa je angažovala dodatno osoblje za podršku u produkciji novog sadržaja.

“Naš tim je već bio multietnički, ali se bavio proizvodnjom sadržaja isključivo na albanskom jeziku. Sada članovi našeg tima u saradnji sa novim osobljem rade na kreiranju sadržaja na turskom i bosanskom jeziku“, rekao je Fusha.

RTV Besa je osnovana 2002. godine kao lokalna radio stanica. TV kanal je uveden dve godine kasnije 2004. To je jedan od šest medija sa Kosova koji su deo Media for All šeme grantova za razvoj poslovanja. Projekat finansira Vlada Velike Britanije, a sprovode ga British Council, Thomson Foundation, BIRN i INTRAC u svim zemljama Zapadnog Balkana.

Journalift je onlajn platforma namijenjena svima koji žele da se informišu o razvoju medija, medijskom poslovanju i najnovijim trendovima u medijskoj industriji. Mjesto koje je osmišljeno kao riznica znanja i resursa iz ovih oblasti. Sebe vidimo kao revolucionare u medijskoj razvojnoj zajednici koji medijskom poslovanju donose nove ideje, inovativne alate, kao i pristupe i podršku zasnovane na rezultatima.

Povezani članci:

Najvažnije vijesti od Journalift-a:

Period pandemije izazvane virusom korona je u velikoj meri uticao na promenu navika građana u onlajn okruženju i upotrebom platnih institucija koje se nude. Prema velikom broju izveštaja relevantnih institucija i medija to je bio period rasta e-komerca i različitih modela pretplate koji se zadržao, ne možda u tom obimu, ali je ostao kao nova navika korisnika. Prema pisanju

Teme:

Poslednji Članci:

Zašto ne treba odustajati od pretplatnog modela?
Period pandemije izazvane virusom korona je u velikoj meri uticao na promenu navika građana u onlajn okruženju i upotrebom platnih
Kako lokalni i istraživački novinari mogu bolje sarađivati?
Često je izazov u medijskom poslu ostvariti uspešnu saradnju između novinara, posebno kada su u pitanju novinari iz različitih medija.
ABC mobilnog novinarstva i zašto biste trebali da razmotrite njegovu primenu
Šta radite kada se nađete pred zadivljujućim prizorom ili kada se dešava nešto neobično pred vašim očima? Za mnoge od
Postignite lagano, brzo i privlačno iskustvo slično aplikaciji, bez originalne aplikacije
Da li razmišljate o razvoju aplikacije za sadržaj na mreži? Ili možda već imate aplikaciju, ali niste sigurni u odnos