Kosovo, RTV Besa: Multikulturalizam kao šansa za razvoj

min za čitanje

Prizrenska medijska kuća, RTV Besa, iskoristila je multikulturalnu i jezičku raznolikost grada kao ključnu prednost za dalji razvoj medija. Naime, odlučili su da se otvore prema manjinskim zajednicama u gradu, uvođenjem TV emisija na bosanskom i turskom jeziku. Pored toga, po prvi put obezbeđuju prevod sednica skupštine opštine i emituju ih na TV-u i društvenim mrežama (Fejsbuk i Jutjub).

Do sada, na osnovu reakcija publike, prevod i prenos skupštinskih sednica direktno utiču na transparentnost skupštinskog rada“, rekao je Mamer Fuša, vlasnik i direktor RTV Besa i dodao da „osim svrhe  informisanja i uključivanja bosanske i turske zajednice u procese donošenja odluka, ovim odlukom takođe želimo da dopremo do kompanija koje su u vlasništvu pripadnika zajednica zarad marketinga.”

Gosti emisije su ugledni predstavnici turske i bosanske zajednice i pokrivaju se teme o politici, kulturi, umetnosti, sportu, civilnom društvu i biznisu. Pored toga, RTV Besa je otvorila Facebook stranice i posebne podstranice na glavnom veb portalu na oba jezika, bosanskom i turskom, sa redovnim dnevnim ažuriranjima.

Novi sadržaj, proizveden na turskom i bosanskom jeziku, dospeo je do svoje publike uglavnom putem društvenih mreža i TV najava. Poboljšanje novog sadržaja donelo nam je hiljade novih pratilaca i posetilaca “, rekao je Fuša.

Zahvaljujući grantu za razvoj poslovanja, RTV Besa je angažovala dodatno osoblje za podršku u produkciji novog sadržaja.

“Naš tim je već bio multietnički, ali se bavio proizvodnjom sadržaja isključivo na albanskom jeziku. Sada članovi našeg tima u saradnji sa novim osobljem rade na kreiranju sadržaja na turskom i bosanskom jeziku“, rekao je Fusha.

RTV Besa je osnovana 2002. godine kao lokalna radio stanica. TV kanal je uveden dve godine kasnije 2004. To je jedan od šest medija sa Kosova koji su deo Media for All šeme grantova za razvoj poslovanja. Projekat finansira Vlada Velike Britanije, a sprovode ga British Council, Thomson Foundation, BIRN i INTRAC u svim zemljama Zapadnog Balkana.

Journalift je onlajn platforma namijenjena svima koji žele da se informišu o razvoju medija, medijskom poslovanju i najnovijim trendovima u medijskoj industriji. Mjesto koje je osmišljeno kao riznica znanja i resursa iz ovih oblasti. Sebe vidimo kao revolucionare u medijskoj razvojnoj zajednici koji medijskom poslovanju donose nove ideje, inovativne alate, kao i pristupe i podršku zasnovane na rezultatima.

Povezani članci:

Najvažnije vijesti od Journalift-a:

Veštačka inteligencija (AI) je na mnogo načina revolucionarni događaj, slično kao što je Gutenbergova štamparska mašina bila u 15. veku, radio, televizija i čak internet u 20. veku. To je tehnologija koja će trajno preoblikovati društvo. Za mnoge od nas, AI znači sve što smo naučili iz više distopijskih filmova (2001: Odiseja u svemiru, Terminator, Matrix, Blade Runner, …).

Teme:

Poslednji Članci:

Upravljanje obećanjima i opasnostima veštačke inteligencije: Šta svaki medijski profesionalac treba da zna o ChatGPT-u
Veštačka inteligencija (AI) je na mnogo načina revolucionarni događaj, slično kao što je Gutenbergova štamparska mašina bila u 15. veku,
Generacija Z želi sadržaj koji je činjeničan, zanimljiv i lako razumljiv: Glavni urednik popularnog slovačkog medijskog portala deli svoja saznanja
REFRESHER je popularni onlajn medijski portal koji piše o vestima i životnim temama koje privlače mladu publiku. Pokrenut kao srednjoškolski
Otkrij trik: Kako razgovarati sa veb programerima o (re)dizajnu vašeg medijskog sajta
Rad na sajtu za vaš biznis može biti jednako uzbudljiv i zastrašujuć. Uzbudljiv, jer vam omogućava da iskoristite nove tehnologije
Kako će ChatGPT promeniti novinarstvo i medije?
Zamolila sam ChatGPT da napiše ovaj članak umesto mene. Naravno da jesam. Pitala sam i preformulisala pitanja kako bih dobila