Magločistač, Subotica: Hrabre novinarke koje utiču na promjene

min za čitanje

Magločistač je lokalni medij iz Subotice, Srbija, koji izvještava o važnim temama zasnovanim na činjenicama o kojima se niko od konkurencije na sjeveru Srbije ne usuđuje da izvještava. Dodatna vrijednost ovog angažovanog medija je urednički tim koji čine žene. Osnovale su ga dvije profesionalne novinarke – Mirana Dmitrović i Natalija Jakovljević, a uz podršku projekta Media for All pridružile su se još dvije žene – Jadranka Stantić i Sanja Kosović, koje su u tim donijele širok dijapazon vještina i znanja.

Koordinatorica projekta, Natalija Jakovljević, objašnjava istoriju portala i njegovu misiju:

U toku nekoliko prvih mjeseci podrške pružene putem projekta Media for All, Magločistač je uspio značajno povećati svoju produkciju sadržaja, publiku i monetizovati nedavno uveđene usluge i partnerstva. Također su uvećali tim koji radi za portal i uveli nove formate, kao što su Instagram priče, podkasti i video sadržaji. Po prvi put urednički tim redovno promoviše sadržaj putem društvenih mreža. 

Više o podršci govori urednica Mirana Dmitrović:

Uz podršku Thomson Fondacije u prvih osam mjeseci implementacije granta za razvoj poslovanja, uspjele su:

  • Zaposliti nove osobe, uključujući i menadžericu zajednice – nova pozicija koju su uveli
  • Aktivno i kontinuirano promovisati sadržaje na društvenim mrežama, te povećati broj pratilaca/teljica na društvenim mrežama za 9%
  • Dosegnuti 5.900 korisnika/ca sajta u januaru i 14.470 u decembru 2021. te od 12.496 pregleda stranica u januaru do 32.803 u decembru 2021.
  • Povećati procenat vlastite proizvodnje sa 36% na 67%
  • Uspostaviti partnerstva sa 4 organizacije civilnog društva iz Srbije
  • Zaraditi 14.241.14 britanskih funti (GBP) od ovih partnerstava – početni cilj za period od 12 mjeseci bio je 3.500 GBP

Jadranka Stantić, asistentica za koordinaciju projekata, objašnjava suštinu poslovnog modela Magločistača:

Ključnu ulogu u definisanju i implementaciji njihovog poslovnog modela igrala je Galjina Ognjanov, profesorica Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu koja je bila mentorica Magločistača:

Sanja Kosović se timu Magločistača pridružila kao menadžerica zajednice, kroz projekat Media for All. Njena uloga bila je presudna za povećanje broja pratilaca/teljica, što je angažman sa zajednicom učinio značajnijim i uveo nove formate.

Magločistač je aktivno učestvovao u većini treninga koji su organizovani putem projekta Media for All, te značajno iskoristio treninge i aktivno primijenio vještine za proizvodnju novih sadržaja, na primjer MoJo, koji je rezultirao stvaranjem video priča koje su dijeljene na svim kanalima društvenih medija.

Journalift je onlajn platforma namijenjena svima koji žele da se informišu o razvoju medija, medijskom poslovanju i najnovijim trendovima u medijskoj industriji. Mjesto koje je osmišljeno kao riznica znanja i resursa iz ovih oblasti. Sebe vidimo kao revolucionare u medijskoj razvojnoj zajednici koji medijskom poslovanju donose nove ideje, inovativne alate, kao i pristupe i podršku zasnovane na rezultatima.

Povezani članci:

Najvažnije vijesti od Journalift-a:

Period pandemije izazvane virusom korona je u velikoj meri uticao na promenu navika građana u onlajn okruženju i upotrebom platnih institucija koje se nude. Prema velikom broju izveštaja relevantnih institucija i medija to je bio period rasta e-komerca i različitih modela pretplate koji se zadržao, ne možda u tom obimu, ali je ostao kao nova navika korisnika. Prema pisanju

Teme:

Poslednji Članci:

Zašto ne treba odustajati od pretplatnog modela?
Period pandemije izazvane virusom korona je u velikoj meri uticao na promenu navika građana u onlajn okruženju i upotrebom platnih
Kako lokalni i istraživački novinari mogu bolje sarađivati?
Često je izazov u medijskom poslu ostvariti uspešnu saradnju između novinara, posebno kada su u pitanju novinari iz različitih medija.
ABC mobilnog novinarstva i zašto biste trebali da razmotrite njegovu primenu
Šta radite kada se nađete pred zadivljujućim prizorom ili kada se dešava nešto neobično pred vašim očima? Za mnoge od
Postignite lagano, brzo i privlačno iskustvo slično aplikaciji, bez originalne aplikacije
Da li razmišljate o razvoju aplikacije za sadržaj na mreži? Ili možda već imate aplikaciju, ali niste sigurni u odnos