DIGITAL FIRST 

min za čitanje

Redakcijski menadžment i organizacija u digitalnom okruženju

U modernim medijskim redakcijama često se naglašava da je njihova strategija “digital first” – što znači “na prvom mjestu digitalno”. 

“Digital first” pojam je koji označava strategiju, misiju i viziju medijske kuće da usmjeri svoje poslovanje i proizvodnju sadržaja digitalnom okruženju koje je promijenilo način na koji publike konzumiraju medijske sadržaje. Ova strategija ne isključuje tradicionalne kanale za distribuciju sadržaja. To nikako ne znači da se proizvodnja medijskih sadržaja prebacuje isključivo na online platforme, gaseći ostale medije – TV, radio i/ili novinu.

Na primjer, digital first načelo u medijskoj kući koja primarno proizvodi televizijski program, znači da će uredništvo već u procesu planiranja osmisliti načine i oblike kako prezentirati vijest prvo na digitalnim platformama, a onda sadržaj nadograđivati i oblikovati za televizijsku emisiju. To također pretpostavlja da se način izvještavanja, oblici izvještavanja i alati koji se koriste prilagođavaju specifičnostima medija i platformi preko kojih se distribuiraju.

U medijskim organizacijama koje mogu poslužiti kao primjeri dobre prakse, velika energija ulaže se na proizvodnju originalnih sadržaja što pretpostavlja i originalne priče, ali i korištenje digitalnih alata kako bi se proizveo što zanimljivijji i atraktivniji sadržaj, prilagođen velikim i malim ekranima. Pri izradi sadržaja posebno treba obraćati pozornost na oblikovanje sadržaja i njegovoj preglednosti na mobitelima putem kojih se danas, posebno u mlađoj populaciji, sadržaj najviše konzumira.

Novinarske redakcije koje proizvode isključivo sadržaj za portal tj. za digitalno izdanje također moraju imati strateški cilj koji teži proizvodnji originalnih sadržaja, a ne copy paste praksi.  

Više o tome u idućem videu koji je pripremila dr. Ivanka Pješivac, vanredna profesorica na Grady College of Journalism and Mass Communication, University of Georgia.

Kurs - Redakcijski menadžment i organizacija u digitalnom okruženju - je namijenjen medijskim djelatnicima kako bi se upoznali s procesima i načinima strukturiranja i vođenja redakcija - bilo malih ili velikih. Kroz ovaj interaktivni kurs vas vode medijski stručnjaci koji će vam pomoći da sami odaberete model organizacije koji možete primijeniti u lokalnoj sredini. 

Dr. TENA PERIŠIN, profesorica na Odsjeku za novinarstvo i medijsku produkciju na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Dugogodišnja novinarka Hrvatske Radiotelevizije. Stručno se usavršavala na američkim univerzitetima (Harvard University, Syracuse University) te na CNN-u. Bila je urednica na Radiju Slobodna Evropa, radila kao freelancer za CNN i druge medijske kuće. Vodila je razvojne projekte uključujući projekt digitalizacije informativnog programa HRT-a i pokretanja informativnog kanala HRT4. Osnovala je i vodi Televiziju Student, te prvi Novinarski istraživački laboratorij u regiji. Dobitnica je više nagrada za novinarski rad te državne nagrade za popularizaciju znanosti. Autorica je brojnih stručnih i znanstvenih tekstova, te knjige “Televizijske vijesti”.

Povezani članci:

Najvažnije vijesti od Journalift-a:

Veštačka inteligencija (AI) je na mnogo načina revolucionarni događaj, slično kao što je Gutenbergova štamparska mašina bila u 15. veku, radio, televizija i čak internet u 20. veku. To je tehnologija koja će trajno preoblikovati društvo. Za mnoge od nas, AI znači sve što smo naučili iz više distopijskih filmova (2001: Odiseja u svemiru, Terminator, Matrix, Blade Runner, …).

Teme:

Poslednji Članci:

Upravljanje obećanjima i opasnostima veštačke inteligencije: Šta svaki medijski profesionalac treba da zna o ChatGPT-u
Veštačka inteligencija (AI) je na mnogo načina revolucionarni događaj, slično kao što je Gutenbergova štamparska mašina bila u 15. veku,
Generacija Z želi sadržaj koji je činjeničan, zanimljiv i lako razumljiv: Glavni urednik popularnog slovačkog medijskog portala deli svoja saznanja
REFRESHER je popularni onlajn medijski portal koji piše o vestima i životnim temama koje privlače mladu publiku. Pokrenut kao srednjoškolski
Otkrij trik: Kako razgovarati sa veb programerima o (re)dizajnu vašeg medijskog sajta
Rad na sajtu za vaš biznis može biti jednako uzbudljiv i zastrašujuć. Uzbudljiv, jer vam omogućava da iskoristite nove tehnologije
Kako će ChatGPT promeniti novinarstvo i medije?
Zamolila sam ChatGPT da napiše ovaj članak umesto mene. Naravno da jesam. Pitala sam i preformulisala pitanja kako bih dobila