DIGITAL FIRST 

Redakcijski menadžment i organizacija u digitalnom okruženju

U modernim medijskim redakcijama često se naglašava da je njihova strategija “digital first” – što znači “na prvom mjestu digitalno”. 

“Digital first” pojam je koji označava strategiju, misiju i viziju medijske kuće da usmjeri svoje poslovanje i proizvodnju sadržaja digitalnom okruženju koje je promijenilo način na koji publike konzumiraju medijske sadržaje. Ova strategija ne isključuje tradicionalne kanale za distribuciju sadržaja. To nikako ne znači da se proizvodnja medijskih sadržaja prebacuje isključivo na online platforme, gaseći ostale medije – TV, radio i/ili novinu.

Na primjer, digital first načelo u medijskoj kući koja primarno proizvodi televizijski program, znači da će uredništvo već u procesu planiranja osmisliti načine i oblike kako prezentirati vijest prvo na digitalnim platformama, a onda sadržaj nadograđivati i oblikovati za televizijsku emisiju. To također pretpostavlja da se način izvještavanja, oblici izvještavanja i alati koji se koriste prilagođavaju specifičnostima medija i platformi preko kojih se distribuiraju.

U medijskim organizacijama koje mogu poslužiti kao primjeri dobre prakse, velika energija ulaže se na proizvodnju originalnih sadržaja što pretpostavlja i originalne priče, ali i korištenje digitalnih alata kako bi se proizveo što zanimljivijji i atraktivniji sadržaj, prilagođen velikim i malim ekranima. Pri izradi sadržaja posebno treba obraćati pozornost na oblikovanje sadržaja i njegovoj preglednosti na mobitelima putem kojih se danas, posebno u mlađoj populaciji, sadržaj najviše konzumira.

Novinarske redakcije koje proizvode isključivo sadržaj za portal tj. za digitalno izdanje također moraju imati strateški cilj koji teži proizvodnji originalnih sadržaja, a ne copy paste praksi.  

Više o tome u idućem videu koji je pripremila dr. Ivanka Pješivac, vanredna profesorica na Grady College of Journalism and Mass Communication, University of Georgia.

Kurs - Redakcijski menadžment i organizacija u digitalnom okruženju - je namijenjen medijskim djelatnicima kako bi se upoznali s procesima i načinima strukturiranja i vođenja redakcija - bilo malih ili velikih. Kroz ovaj interaktivni kurs vas vode medijski stručnjaci koji će vam pomoći da sami odaberete model organizacije koji možete primijeniti u lokalnoj sredini. 

O autoru/ici:

Tena Perišin

Dr. TENA PERIŠIN, profesorica na Odsjeku za novinarstvo i medijsku produkciju na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Dugogodišnja novinarka Hrvatske Radiotelevizije. Stručno se usavršavala na američkim univerzitetima (Harvard University, Syracuse University) te na CNN-u. Bila je urednica na Radiju Slobodna Evropa, radila kao freelancer za CNN i druge medijske kuće. Vodila je razvojne projekte uključujući projekt digitalizacije informativnog programa HRT-a i pokretanja informativnog kanala HRT4. Osnovala je i vodi Televiziju Student, te prvi Novinarski istraživački laboratorij u regiji. Dobitnica je više nagrada za novinarski rad te državne nagrade za popularizaciju znanosti. Autorica je brojnih stručnih i znanstvenih tekstova, te knjige “Televizijske vijesti”.
Post Author

Author

  • Dr. TENA PERIŠIN, profesorica na Odsjeku za novinarstvo i medijsku produkciju na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Dugogodišnja novinarka Hrvatske Radiotelevizije. Stručno se usavršavala na američkim univerzitetima (Harvard University, Syracuse University) te na CNN-u. Bila je urednica na Radiju Slobodna Evropa, radila kao freelancer za CNN i druge medijske kuće. Vodila je razvojne projekte uključujući projekt digitalizacije informativnog programa HRT-a i pokretanja informativnog kanala HRT4. Osnovala je i vodi Televiziju Student, te prvi Novinarski istraživački laboratorij u regiji. Dobitnica je više nagrada za novinarski rad te državne nagrade za popularizaciju znanosti. Autorica je brojnih stručnih i znanstvenih tekstova, te knjige “Televizijske vijesti”.

Povezani članci:

Najvažnije vijesti od Journalift-a:

00-Employment-of-persons-with-disabilities-achieves-their-inclusion
Osobe s invaliditetom jedna su od marginaliziranih grupa u Bosni i Hercegovini i Srbiji koje se svakodnevno susreću s diskriminacijom i stigmatizacijom. Definicija osobe s invaliditetom još uvijek nije ujednačena u BiH iako je BiH usvojila UN-ovu Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, dok u Srbiji prema zakonu izraz „osobe sa invaliditetom” označava „osobe sa urođenom ili stečenom fizičkom,

Teme:

Poslednji Članci:

jun 27
Osobe s invaliditetom jedna su od marginaliziranih grupa u Bosni i Hercegovini i Srbiji koje se svakodnevno susreću s diskriminacijom
jun 20
Ramize Salihaj je trenutno sa svojom porodicom u svom domu na Kosovu gdje provodi prvi odmor u svom rodnom gradu
jun 17
“Hiperlokalno” je već duže vrijeme popularna riječ u medijima. Kako je koncentracija vlasništva nad tradicionalnim medijima i prodor društvenih mreža
jun 13
Nesvjesni broja djece i adolescenata koji pate od različitih vrsta problema mentalnog zdravlja, zdravstveni sistemi nekih zemalja zapadnog Balkana ne