DIGITAL FIRST 

Redakcijski menadžment i organizacija u digitalnom okruženju

U modernim medijskim redakcijama često se naglašava da je njihova strategija “digital first” – što znači “na prvom mjestu digitalno”. 

“Digital first” pojam je koji označava strategiju, misiju i viziju medijske kuće da usmjeri svoje poslovanje i proizvodnju sadržaja digitalnom okruženju koje je promijenilo način na koji publike konzumiraju medijske sadržaje. Ova strategija ne isključuje tradicionalne kanale za distribuciju sadržaja. To nikako ne znači da se proizvodnja medijskih sadržaja prebacuje isključivo na online platforme, gaseći ostale medije – TV, radio i/ili novinu.

Na primjer, digital first načelo u medijskoj kući koja primarno proizvodi televizijski program, znači da će uredništvo već u procesu planiranja osmisliti načine i oblike kako prezentirati vijest prvo na digitalnim platformama, a onda sadržaj nadograđivati i oblikovati za televizijsku emisiju. To također pretpostavlja da se način izvještavanja, oblici izvještavanja i alati koji se koriste prilagođavaju specifičnostima medija i platformi preko kojih se distribuiraju.

U medijskim organizacijama koje mogu poslužiti kao primjeri dobre prakse, velika energija ulaže se na proizvodnju originalnih sadržaja što pretpostavlja i originalne priče, ali i korištenje digitalnih alata kako bi se proizveo što zanimljivijji i atraktivniji sadržaj, prilagođen velikim i malim ekranima. Pri izradi sadržaja posebno treba obraćati pozornost na oblikovanje sadržaja i njegovoj preglednosti na mobitelima putem kojih se danas, posebno u mlađoj populaciji, sadržaj najviše konzumira.

Novinarske redakcije koje proizvode isključivo sadržaj za portal tj. za digitalno izdanje također moraju imati strateški cilj koji teži proizvodnji originalnih sadržaja, a ne copy paste praksi.  

Više o tome u idućem videu koji je pripremila dr. Ivanka Pješivac, vanredna profesorica na Grady College of Journalism and Mass Communication, University of Georgia.

Kurs - Redakcijski menadžment i organizacija u digitalnom okruženju - je namijenjen medijskim djelatnicima kako bi se upoznali s procesima i načinima strukturiranja i vođenja redakcija - bilo malih ili velikih. Kroz ovaj interaktivni kurs vas vode medijski stručnjaci koji će vam pomoći da sami odaberete model organizacije koji možete primijeniti u lokalnoj sredini. 

Dr. TENA PERIŠIN, profesorica na Odsjeku za novinarstvo i medijsku produkciju na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Dugogodišnja novinarka Hrvatske Radiotelevizije. Stručno se usavršavala na američkim univerzitetima (Harvard University, Syracuse University) te na CNN-u. Bila je urednica na Radiju Slobodna Evropa, radila kao freelancer za CNN i druge medijske kuće. Vodila je razvojne projekte uključujući projekt digitalizacije informativnog programa HRT-a i pokretanja informativnog kanala HRT4. Osnovala je i vodi Televiziju Student, te prvi Novinarski istraživački laboratorij u regiji. Dobitnica je više nagrada za novinarski rad te državne nagrade za popularizaciju znanosti. Autorica je brojnih stručnih i znanstvenih tekstova, te knjige “Televizijske vijesti”.

Povezani članci:

Najvažnije vijesti od Journalift-a:

Period pandemije izazvane virusom korona je u velikoj meri uticao na promenu navika građana u onlajn okruženju i upotrebom platnih institucija koje se nude. Prema velikom broju izveštaja relevantnih institucija i medija to je bio period rasta e-komerca i različitih modela pretplate koji se zadržao, ne možda u tom obimu, ali je ostao kao nova navika korisnika. Prema pisanju

Teme:

Poslednji Članci:

Zašto ne treba odustajati od pretplatnog modela?
Period pandemije izazvane virusom korona je u velikoj meri uticao na promenu navika građana u onlajn okruženju i upotrebom platnih
Kako lokalni i istraživački novinari mogu bolje sarađivati?
Često je izazov u medijskom poslu ostvariti uspešnu saradnju između novinara, posebno kada su u pitanju novinari iz različitih medija.
ABC mobilnog novinarstva i zašto biste trebali da razmotrite njegovu primenu
Šta radite kada se nađete pred zadivljujućim prizorom ili kada se dešava nešto neobično pred vašim očima? Za mnoge od
Postignite lagano, brzo i privlačno iskustvo slično aplikaciji, bez originalne aplikacije
Da li razmišljate o razvoju aplikacije za sadržaj na mreži? Ili možda već imate aplikaciju, ali niste sigurni u odnos