Радио во Србија, StoPlus премина на “Digital First”

 минути читање

StoPlus-Drive-To-Digital-First.

Дали некогаш сте слушнале за хитот на Баглс, Видеото ја уби sвездата на Радио? Веројатно дури и најмладите меѓу нашите читатели слушнале за тоа. Многумина од нас го слушнаа тоа на транзисторното радио, но денес, во 2021 година, факт е дека многу Millenials и ген. Z не поседуваат ниту радио-транзистор.

Во текот на последните 20 години, дигиталната ера донесе голема промена во начинот на кој луѓето консумираат медиуми. Во средината на 90-тите години, со доаѓањето на потрошувачот на Интернет, се случи масовно пренасочување. Вниманието на потрошувачите премина од радија на екрани, а оттаму и на визуелни содржини. Пристигнувањето на Јутјуб една деценија подоцна, тогаш ја најавуваше ерата наонлајн видео. Инфлуенсерите на Инстаграм и Јутјуб во голема мера ги заменија ТВ и радио сидровите кои беа во центарот на вниманието.

Истото се случи со музичката индустрија со бавната смрт на ЦД, зголемувањето на пиратеријата преку Интернет и егзодусот на младите слушатели на радио кон провајдерите за стриминг. БиБиСи откри дека лица на возраст од 15 до 34 години поминуваат повеќе време слушајќи Spotify, Apple, Amazon Music отколку да слушаат радио (и гледаат повеќе Нетфликс отколку ТВ).

Значи, дали стримингот ја убива радио sвездата?

Значи, дали стримингот ја убива радио sвездата?

Ништо од ова не е добра вест за комерцијалната радио индустрија. Но, еј, за погрешно да го цитирам Марк Твен: Извештајот за смртта на радиото беше претерување кога се роди Кино, потоа ТВ, па Интернет. Во Србија, локалните станици беа сериозно погодени. Осумнаесет години откако успешно се етаблираше како доверлив бренд на регионални вести, радиото „StoPlus“ во Санџак од Нови Пазар во Србија, сè уште не може да се потпре на локалниот рекламен пазар или да собере приход од својата публика за да го одржи своето работење.

Дигиталната транзиција станува проблем од живот или смрт. Како да донесете нови слушатели и да запознаете нови навики на слушање? Како да ја зголемите публиката? Како да монетизирате? Персоналот и менаџерот на StoPlus одлучија да станат digital-first. И не им недостасува мотивација, ниту адути. StoPlus ја докажа својата еластичност со градење успешен нискобуџетен деловен модел заснован на оптимизирање на ресурсите и мешавина за генерирање приходи заснована на маркетинг и поддршка од донатори.

„Нашата стратегија е да се гледа како лидер во регионалните и локалните вести и стигнавме до таа позиција. Нашите вести се точни, вистинити, независни и сигурни, што е докажано со нашата финансиска независност или нашата победа во судските процеси. Дури и на локалните непријатели на слободата на печатот им требаат сигурни извори на информации за да постапат! ”

изјави за Journalift Ishak Slezović, директор и главен уредник на Радио „ StoPlus.
StoPlus, регионален провајдер на вести, честопати ограбен

StoPlus, регионален провајдер на вести, честопати ограбен

Навистина, радиото StoPlus е подобро познато како бестрашен, независен и сигурен регионален давател на информации, наместо како радио канал. Тоа веројатно е во нејзината ДНК: основач е регионалниот дописник на БЕТА Прес, а новинската агенција ја обезбеди деловната структура за работењето на радиото од нејзиното создавање во 2003 година.

Затоа, не е изненадувачко да ја видите содржината на radioStoPlus.com споделена во многу локални портали. Санџак, со своето мнозинство босанско население, е посебен случај во Србија каде што три конкурентни локални политички опции ги имаат поставено своите социјални медиуми кои ги користат како звучници за да се слушнат нивните ставови. Со едвај никаков персонал, овие портали го опкружуваат својот дел за вести со стории директно копирани од веб-страницата на StoPlus, сè додека извештаите не им штетат на нивните политички линии. Критичките приказни или се игнорираат или се уредуваат.

Во интервју за Journalift, Слезовиќ објави дека помеѓу средината на декември 2020 година и почетокот на март 2021 година, 73 приказни произведени и потцртани од вработените на „ StoPlus“ биле повторно употребени без одобрение, плаќање или наведување на taktinfo.rs, sandzacke.rs, sandzakhaber.net, sandzakpress.net.

За време на интервјуто за Journalift, водечкиот истражувачки новинар и заменик уредник на StoPlus, Никола Кожовиќ, не штедеше на никаква критика за овие веб-страници регистрирани во странство, кои објавуваат сензационалистички приказни и лажни вести за да создадат публика и да украдат извештаи на StoPlus кога тоа одговара на нивниот интерес. Тој потсетува на StoPlus приказната за тоа како сите локални политички партии сквотираа јавни тротоари за да ги паркираат своите големи автомобили принудувајќи ги граѓаните да одат по улицата. По уредувањето на делот што се однесува на политичката партија што ја поддржуваат, секој од споменатите портали ја објави приказната како своја, додаде Кочовиќ.

Ова канибализирање на продукцијата на StoPlus влијае на нејзината публика. Радиото достигнува околу 11.000 верни слушатели од населението во кое живеат 300.000 жители. Но, веб-страницата собира околу 13.000 посетители месечно, односно вкупно 132.000 корисници во 2020 година. Конкуренцијата е жестока и нефер, а парчето приходи станува сè помало.

Digital First за генерирање на прилив на приходи

Digital First за генерирање на прилив на приходи

Не е ни чудо што радиото има намера да стане digital-first. Со поддршка на програмата „Медиуми за сите“ на Британскиот Совет и Фондацијата Томсон, Слезовиќ сака да допре до корисниците на паметни телефони со посебна апликација, да ја обнови веб-страницата, да воведе подкасти и да го зајакне производството на содржина прилагодена на „Инстаграм“, но исто така и „Фејсбук“ и „Јутјуб“. Како резултат, тој очекува повеќе лојална и помлада публика, цврсто поврзана заедница на корисници и на крајот, монетизирање на нејзината понуда за содржина.

Всушност, ќе биде потешко од кога било да се преживее со само приходите од радио реклами. Трошењето на онлајн дигитални реклами во САД достигна 83 милијарди долари приходи во 2017 година, со трошењето на радио реклами околу 18 милијарди долари. Оваа просечна краткорочна перспектива ја прави диверзификацијата на услугите клучна во еден момент кога локалните бизниси ги проценуваат своите маркетинг приоритети со кризата COVID19.

Нудејќи дигитално решение, радиодифузерот може да понуди мешавина од услужни пакети кои комбинираат традиционални радио реклами со решенија за дигитален маркетинг.

Придобивки од дигитализирање

Дигиталната технологија ги ревитализира аудио медиумите. Аудио стримингот на поврзаните уреди е клучен. Според главниот извршен директор на Комерцијалното радио Австралија, Joan Warner, околу 2,5 милиони луѓе неделно сега пренесуваат радио на своите мобилни телефони во петте најголеми метрополитски пазари во Австралија, а уште 1,1 милиони слушаат преку нивните домашни уреди. Кризата создадена од КОВИД го докажа тоа: граѓаните гладни за вести масовно се свртеа кон радио, единствени медиум што може да го следат додека возат, се движат или прават нешто друго. Паметните звучници се најбрзо растечкиот дел од радио публиката.

Сèуште постои побарувачка за радио станица во живо ако можете да ја направите релевантна и нешто што потрошувачот сака да го слуша тука и сега.

Подкасти и иднината на аудио

Слезовиќ е во право, аудиото е далеку од мртво. Запомни? Во 2004 година, Apple го комерцијализираше iPod-от, а радиодифузерите-аматери скокнаа по можноста да допрат до публика на барање и започнаа да создаваат подкасти. Десет години подоцна, подкастите уживаа во самостојна апликација од Apple. Денес, подкастите се натпреваруваат за нашите уши каде што некогаш доминираше FM радиото.

Слезовиќ формира апликација за да го олесни лесното проследување и пристапот до подкастите. Вистински момент да го сториме тоа. Премиум подкастите конечно можат да бидат мејнстрим во 2021 година, нешто што беше предвидено во најновиот извештај на Ројтерс.

Како производител на вести, StoPlus може да вози по трендовите идентификувани од Ројтерс. Дневните подкасти за вести се клучен начин да се привлече помладата публика и да се ангажираат подлабоко со продуцентот. Тие можат да помогнат во претплата на деловни модели, бидејќи дневните подкасти за вести помагаат да се зголеми лојалноста. Делоит проценува дека пазарот на објави може да надмине 3,3 милијарди долари на глобално ниво до 2025 година - околу три пати повеќе од сегашната големина (иако сеуште е мал дел од информатичката индустрија во целина).

Битката за објавување изгледа како војни на стриминг на видео-по-побарувачка со слична динамика во игра. Големите платформи бараат директно да го контролираат производството, како и дистрибуцијата на подкасти. Приходите ќе продолжат да доаѓаат преку рекламирање или производство на содржина на бренд. Моделите на прилози и донации се поддржани од различни платформи, вклучувајќи го и Patreon и сè уште се модел за истражување. Но, претплатата е следната голема работа со промената кон платените модели предвидени во 2021 година.

Техничката можност за понуда на претплатнички подкасти сега е полесна со аудио Spotify и Amazon. Apple размислува да додаде услуга за претплата на својот бизнис за објавување оваа година. Освен платформските плаќања, ќе има можности за продажба на директни претплати преку постојните апликации за подкасти и нови плеери како Substack кои бараат да го прошират моделот на независен новинар до аудио.

Чекор напред: Година на видео подкасти

Чекор напред: Година на видео подкасти

Ројтерс известува дека 2021 година е година во која се забележува промена од приходите од рекламирање кон непосредни приходи од корисници. Значи, претплатите се клучни доколку сакате успешно да ја искористите вашата публика. И од голема база на бесплатни емисии, група претплатници може да бидат поттикнати да плаќаат за дополнителна аудио содржина. Прашањето е: како да ја изградите својата публика.

Многу канали за толк-радио се повеќе се преселија во хибриден формат на аудио / видео дистрибуиран преку YouTube и социјалните медиуми. Извештајот на Ројтерс предвидува дека популарноста на видео подкастите ќе продолжи да расте. Усвојувањето на форматот на Spotify е поставено да го поттикне овој формат заедно со зголемената популарност на паметните звучници базирани на екран.

Во разговор со Journalift, Никола Кочовиќ потсетува дека онлајн видео дебатите преку му донесоа најголем успех на StoPlus на социјалните мрежи со емисија во живо за епидемијата на коронавирус, која достигна 76.500 луѓе.

„Заради пандемијата на коронавирус, се зголемија интересот и довербата на населението во традиционалните медиуми (радио и ТВ станици), каде што гледаме можност за StoPlus. Онлајн видео дебатите за коронавирусот во живо беа најгледани на веб-страницата на StoPlus и страницата на Фејсбук минатата година, што е показател дека граѓаните се свртуваат кон доверливи медиуми во време на криза.“

StoPlus ќе користи поддршка од програмата Медиа за сите. Регрутираше продуцент на видеа, а наскоро и друг, за да додаде визуелни содржини на своите социјални мрежи, бидејќи е популарен меѓу помладата популација. StoPlus има намера да ги лансира своите сметки на Инстаграм и да ја изгради својата публика на Фејсбук и Јутјуб.

Кочовиќ сака да го донесе „StoPlus“ на мапата во Србија, и иако многумина не познаваат веќе како медиум на кој може да му се верува, верувам дека не сме познати од поголем дел од населението. Значи, се надевам дека преку содржината што ќе ја произведуваме во онлајн видео формат, ќе бидеме повидливи и поприсутни меѓу граѓаните на Санџак и пошироко, во Србија и дијаспората.“

Доминик Тиери е виш менаџер на програма за развој на медиуми со над 30 години меѓународно искуство како новинар и менаџер за медиуми. Работел во медиуми со седиште во Шкотска, потоа во Брисел и на Балканот, додека во моментов работи во Париз. Тој обезбеди менторство и значителна обука за врсници на различни медиуми во Србија, БиХ, Косово, Албанија, како и во соседството на ЕУ, Југ и Исток и во Африка. На Балканот, тој стратешки ги советуваше Агенцијатаза вести Бета, Радио Телевизија Србија, Ателје Варан, Албанската телеграфска агенција и Радио Тирана, Радио Бобар и РТВ Црна Гора, РТВ Војводина и др. 17 години поседувал менаџерски и новинарски позиции во печат и радио со Радио Франција и Радио Франс Интернационале. Имплементирал големи проекти координирајќи мултиетнички, мултикултурни, повеќејазични тимови.

Поврзани статии:

Лошата практика на современото новинарство, според која, во борбата против конкуренцијата прво се објавуваат одредени информации а потоа се
Onlajn-novinarstvu-najvise-nedostaje-strpljenja

Врвни стории од Journalift:

Вештачката интелегенција, на многу начини, е револуционерен настан, какви што беа печатницата на Гутенберг во 15 век, или радиото, телевизијата, па дури и интернетот во 20 век. Тоа е технологија која трајно ќе го преобликува општеството. За многумина од нас, вештачката интелигенција значи она што сме го научиле од повеќето дистописки филмови (Одисеја 2001, Терминатор, Матрикс, Блејд Ранер, …).
Работењето на веб-страницата на вашиот бизнис, може подеднакво да биде и возбудлив и застрашувачки ангажман. Возбудлив, бидејќи ви овозможува

Теми:

Најнови статии:

Навигација на ветувањата и опасностите на вештачката интелигенција: Што секој медиумски професионалец треба да знае за ЧетГПТ
Вештачката интелегенција, на многу начини, е револуционерен настан, какви што беа печатницата на Гутенберг во 15 век, или радиото, телевизијата,
Разбијте го кодот: Како да разговарате со програмерите за (ре)дизајнирање на веб-страницата на вашиот медиум
Работењето на веб-страницата на вашиот бизнис, може подеднакво да биде и возбудлив и застрашувачки ангажман. Возбудлив, бидејќи ви овозможува да
Како ЧетГПТ (ChatGPT) ќе ги промени новинарството и медиумите?
Го замолив ЧетГПТ да го напише овој текст за мене. Секако дека го направив тоа. Поставував и преформулирав прашања, за