Radio në Serbi, StoPlus Nxitës drejt Digital First

Lexim  minutësh

StoPlus-Drive-To-Digital-First.

A keni dëgjuar ndonjëherë për hitin e Buggles Video që vrau yllin e Radios? Ndoshta edhe më i riu në mesin e lexuesve tanë ka dëgjuar. Shumë prej nesh e dëgjuan atë në radion tranzitor, por sot, në vitin 2021, faktikisht shumë Millenials dhe Gen Z nuk kanë as radio tranzitor.

Gjatë 20 viteve të fundit, epoka dixhitale ka sjellë një ndryshim të madh në mënyrën se si njerëzit konsumojnë media. Në mesin e viteve 90, me ardhjen e internetit të konsumatorit, ndodhi një ridrejtim masiv. Vëmendja e konsumatorëve shkoi nga radiot në ekrane, dhe prandaj tek përmbajtja vizuale. Ardhja e YouTube një dekadë më vonë paralajmëroi epokën e videove në internet. Influencers-it e Instagram dhe YouTube kryesisht zëvendësuan TV dhe spikerat e radios.

E njëjta gjë ndodhi me industrinë e muzikës me vdekjen e ngadaltë të CD-ve, rritjen e piraterisë në internet dhe eksodin e dëgjuesve të rinj të radios drejt ofruesve të streaming. BBC ka zbuluar se 15 deri në 34 vjeçarët kalojnë më shumë kohë duke dëgjuar Spotify, Apple, Amazon Music sesa duke dëgjuar radio (dhe duke parë më shumë Netflix sesa TV).

Pra, a po e vret streaming yllin e radios?

Pra, a po e vret streaming yllin e radios?

Asnjë nga këto nuk është një lajm i mirë për industrinë komerciale të radios. Por hej, për të cituar keq Mark Tëain: Raportimi i vdekjes së radios ishte një ekzagjerim kur lindi Kinemaja, pastaj TV, pastaj interneti. Në Serbi, stacionet lokale u goditën rëndë. Tetëmbëdhjetë vjet pasi u vendosën me sukses si një markë e besuar e lajmeve rajonale, radio StoPlus në Sanxhakun e Novi Pazarit në Serbi, ende nuk mund të mbështetet në tregun lokal të reklamave ose të mbledhë të ardhura nga audienca e saj për të mbështetur funksionimin e saj.

Tranzicioni dixhital po bëhet një çështje jetë a vdekje. Si të sjellim dëgjues të rinj dhe të plotësojmë zakone të reja dëgjimi? Si të rrisim audiencën? Si të monetizojmë? Stafi dhe menaxheri i StoPlus vendosën të kalojnë në treg dixhital. Dhe atyre nuk u mungon motivimi dhe as “kartat e lojës”. StoPlus ka provuar qëndrueshmërinë e saj duke ndërtuar një model të suksesshëm biznesi me kosto të ulët bazuar në optimizimin e burimeve dhe një përzierje të gjenerimit të të ardhurave bazuar në marketing dhe mbështetjen e donatorëve.

“Strategjia jonë është të shihemi si një lider për lajmet rajonale dhe lokale dhe ne e arritëm atë pozicion. Lajmet tona janë të sakta, të vërteta, të pavarura dhe të besueshme, siç dëshmohet nga pavarësia jonë financiare ose fitorja jonë në gjykimet gjyqësore. Dhe vet armiqtë lokalë të lirisë së shtypit kanë nevojë për burime të besueshme informacioni për të vepruar!”

i tha Journalift Ishak Sllezoviq, Drejtor dhe kryeredaktor i Radio StoPlus.
StoPlus, një ofrues rajonal lajmedh, shpesh plaçkitet

StoPlus, një ofrues rajonal lajmedh, shpesh plaçkitet

Në të vërtetë, radio StoPlus njihet më shumë si një ofrues rajonal informacioni i patrembur, i pavarur dhe i besueshëm sesa një kanal radio. Ndoshta gjendet në ADN-në e saj pasi themeluesi është korrespondent rajonal i BETA Press dhe agjencia e lajmeve ka siguruar strukturën e biznesit për funksionimin e radios që nga krijimi i saj në 2003.

Prandaj, nuk është për t’u habitur që të shihni përmbajtjen e radioStoPlus.com të përhapur në shumë portale lokale. Sandxhaku, me shumicën e popullsisë së tij Boshnjake, është një rast i veçantë në Serbi ku tre opsione politike lokale konkurruese kanë ngritur secila median e tyre online dhe që i përdorin si altoparlantë për të dëgjuar pikëpamjet e tyre. Me pak staf, këto portale mbushin pjesën e tyre të lajmeve me histori të kopjuara drejtpërdrejt nga faqja e internetit e StoPlus për sa kohë që raportimet nuk janë të dëmshme për linjat e tyre politike. Historitë kritike ose injorohen ose redaktohen.

Në një intervistë me Journalift, Sllezoviq raportoi se midis mesit të dhjetorit 2020 deri në fillim të marsit 2021, 73 histori të prodhuara dhe të theksuara nga stafi i StoPlus u ripërdorën pa autorizim, pagesë ose atribuim në taktinfo.rs, sandzacke.rs, sandzakhaber.net, sandzakpress.neto.

Gjatë një interviste me JournaLift, gazetari kryesor investigativ dhe zv/redaktori i StoPlus, Nikolla Koçoviq, nuk kurseu asnjë kritikë për këto uebfaqe të regjistruara nga të huaj që botojnë histori sensacionale dhe lajme të rreme për të ndërtuar një audiencë dhe për të vjedhur raportimet e StoPlus kur u përshtatet interesit të tyre. Ai kujton një histori të StoPlus se si të gjitha partitë politike lokale ishin mbledhur në trotuare publike për të parkuar makinat e tyre të mëdha duke i detyruar qytetarët të ecnin në rrugë. Pas redaktimit të pjesës në lidhje me partinë politike që ata mbështesin, secili prej portaleve të përmendura botoi historinë si të vetën, shtoi Koçoviq.

Ky kanibalizim i prodhimit të StoPlus po prek audiencën e tij. Radio arrin rreth 11,000 dëgjues besnikë nga një grup popullsie prej 300,000. Por faqja në internet mbledh rreth 13.000 vizitorë në muaj, domethënë 132.000 përdorues në total për vitin 2020. Konkurrenca është e ashpër dhe e padrejtë, dhe pjesa e të ardhurave po bëhet më e vogël.

Digital First si gjenerues të ardhurash

Digital First si gjenerues të ardhurash

Nuk është çudi që radio synon të kthehet drejt digital first. Me mbështetjen e programit Media for All të Këshillit Britanik dhe Fondacionit Thomson, Sllezoviq dëshiron të kontaktojë përdoruesit e telefonave smart me një aplikacion të veçantë, të riformojë faqen e internetit, të prezantojë podcast dhe të forcojë prodhimin e përmbajtjes së përshtatur në Instagram por edhe Facebook dhe YouTube. Si rezultat, ai pret audienca më besnike dhe më të reja, një komunitet i lidhur ngushtë përdoruesisht dhe në fund të fundit, duke monetizuar ofertën e tij të përmbajtjes.

Në të vërtetë, do të jetë më e vështirë se kurrë të mbijetosh vetëm me të ardhurat nga reklamat në radio. Shpenzimet e reklamave dixhitale në internet arritën në 83 miliardë dollarë të ardhura në vitin 2017, me shpenzimet e reklamave në radio rreth 18 miliardë dollarë. Kjo pikëpamje mesatare afatshkurtër e bën diversifikimin e shërbimeve thelbësore në një moment kur bizneset lokale po rivlerësojnë përparësitë e tyre të marketingut me krizën COVID19.

Duke ofruar një zgjidhje dixhitale, një transmetues mund të ofrojë një përzierje të paketave të shërbimit që kombinojnë reklamat tradicionale të radios me zgjidhjet e marketingut dixhital.

Përfitimet e dixhitales

Teknologjia dixhitale po ringjall median audio. Transmetimi i audios në pajisjet e lidhura në internet është thelbësor. Sipas shefit ekzekutiv të Radio Commercial Australia, Joan Ëarner, rreth 2.5 milion njerëz në javë tani po transmetojnë radio në celularët e tyre në pesë tregjet kryesore metropolitane të Australisë dhe 1.1 milion të tjerë po dëgjojnë përmes pajisjeve të tyre shtëpiake. Kriza COVID e vërtetoi atë: qytetarët e etur për lajme u kthyen masivisht drejt radios, e vetmja media që mund të ndiqej në makinë, në lëvizje ose duke bërë diçka tjetër. Altoparlantët smart janë pjesa me rritjen më të shpejtë të audiencës së radios.

Ende ekziston kërkesa për një radio stacion të drejtpërdrejtë nëse mund ta bëni atë të rëndësishëm dhe diçka që konsumatori dëshiron ta dëgjojë këtu dhe tani.

Podcast dhe e ardhmja e audios

Sllezoviq ka të drejtë, audio nuk ka vdekur. Mos harroni! Në 2004, Apple komercializoi iPod, dhe transmetuesit amatorë shfrytëzuan mundësinë për të arritur audiencat sipas kërkesës dhe filluan të krijojnë podcast. Dhjetë vjet më vonë, podcast-et kaluan në një aplikacion të pavarur nga Apple. Sot, podcast-et garojnë për “veshët tanë”, ku dikur dominonte radio FM.

Sllezoviq po krijon një aplikacion për të lehtësuar transmetimin dhe aksesin e lehtë në podcast. Ky është momenti i duhur për ta bërë këtë. Podcastet Premium më në fund mund të kthen në trend kryesor në 2021, diçka e parashikuar në raportin e fundit të Reuters.  

Si prodhues lajmesh, StoPlus mund të ecë në trendet e identifikuara nga Reuters. Podcastet e lajmeve ditore janë një mënyrë thelbësore për të tërhequr audiencat më të reja dhe për t’i angazhuar ata më thellë me producentin. Ato mund të ndihmojnë modelet e biznesit të abonimit, pasi podkastet e lajmeve ditore ndihmojnë në rritjen e besnikërisë. Deloitte vlerëson se tregu i podcastit mund të tejkalojë 3.3 miliardë dollarë globalisht deri në 2025 – rreth trefishi i madhësisë së tij aktuale (megjithëse është ende një pjesë e vogël e industrisë së lajmeve në përgjithësi).

Beteja e podcasting-ut duket si luftërat transmetuese video-on-demand me dinamikë të ngjashme. Platformat e mëdha kërkojnë të kontrollojnë drejtpërdrejt prodhimin, si dhe shpërndarjen e podcasteve. Të ardhurat do të vazhdojnë të vijnë përmes reklamave ose prodhimit të përmbajtjes së markës. Kontributi dhe modelet e donacioneve mbështeten nga platforma të ndryshme, përfshirë Patreon dhe janë akoma një model për t’u eksploruar. Por abonimi është gjëja tjetër e madhe me zhvendosjen në modelet e paguara të parashikuara në 2021.

Aftësia teknike për të ofruar podcast sipas abonimit është tani më e lehtë me Spotify dhe Amazon audio. Apple konsideron shtimin e një shërbimi abonimi në biznesin e saj të podcasting këtë vit. Përveç pagesave të platformës, do të ketë mundësi për të shitur abonime të drejtpërdrejta përmes aplikacioneve ekzistuese podcast dhe aktorëve të rinj si Substack që po kërkojnë të zgjerojnë modelin e pavarur të gazetarëve në audio.

Një hap më përpara: Viti i podcasteve video

Një hap më përpara: Viti i podcasteve video

Reuters raporton se 2021 është viti që sheh një zhvendosje nga të ardhurat nga reklamat në të ardhurat e përdoruesve. Pra, abonimet janë thelbësore nëse doni ta shfrytëzoni audiencën tuaj me sukses. Dhe nga një bazë e madhe e shfaqjeve falas, një grup abonentësh mund të joshen të paguajnë për përmbajtje shtesë audio. Çështja është: si ta ndërtoni audiencën tuaj.

Shumë kanale radio-biseduese janë zhvendosur gjithnjë e më shumë në një format hibrid audio/video të shpërndarë përmes YouTube dhe mediave sociale. Raporti i Reuters parashikon që popullariteti i podcast video do të vazhdojë të rritet. Miratimi i formatit nga Spotify është vendosur të nxisë më tej këtë format së bashku me popullaritetin në rritje të screen-based smart speakers.

Në një bisedë me Journalift, Nikolla Koçoviq kujton që debatet në internet video i sollën StoPlus suksesin më të madh në mediat sociale me një shfaqje të drejtpërdrejtë në lidhje me epideminë e koronavirusit e cila arriti 76,500 njerëz.

Për shkak të pandemisë së koronavirusit, interesi dhe besimi i popullatës në mediat tradicionale (radio dhe stacione televizive) është rritur, ku ne shohim një mundësi për StoPlus. Debatet e drejtpërdrejta video në lidhje me koronavirusin ishin më të shikuarat në faqen e internetit të Sto Plus dhe në faqen e Facebook vitin e kaluar, i cili është një tregues që qytetarët i drejtohen mediave të besuara në kohë krize.”

StoPlus do të përdorë mbështetjen nga programi Media për të Gjithë. Ajo ka rekrutuar një prodhues video, dhe së shpejti një tjetër, për të shtuar pamje vizuale në rrjetet e saj sociale, pasi është mjaft popullor në mesin e popullsisë së re. StoPlus synon të nisë llogaritë e saj në Instagram dhe të ndërtojë audiencat e saj në Facebook dhe YouTube.

Koçoviq dëshiron të vendosë “StoPlus në hartë në Serbi, dhe megjithëse shumë na njohin tashmë si një media që mund të besohet, unë besoj se nuk njihemi nga një pjesë më e madhe e popullsisë. Kështu që unë shpresoj që përmes përmbajtjes që do të prodhojmë në format video në internet, do të jemi më të dukshëm dhe më të pranishëm në mesin e qytetarëve të Sanxhakut dhe më gjerë, në Serbi dhe në diasporë. ”

Dominique Thierry është një menaxher i lartë i programit të zhvillimit të medias me mbi 30 vjet përvojë ndërkombëtare si gazetar dhe menaxher i medias. Ai ka punuar në media me qendër në Skoci, më pas në Bruksel dhe Ballkan, ndërsa aktualisht, punon në Paris. Ka ofruar mentorim dhe trajnime të rëndësishme për kolegët për një larmi mediash në Serbi, BiH, Kosovë, Shqipëri, si dhe në vendet fqinje të BE, Jug dhe Lindje dhe Afrikë. Në Ballkan, ai ka këshilluar strategjikisht Agjencinë e Lajmeve Beta, Radio Televizionin e Serbisë, Ateliers Varan, Agjencinë Telegrafike Shqiptare dhe Radio Tiranën, Radio Bobar dhe RTV Mali i Zi, RTV Vojvodina, etj. Për 17 vjet, ka mbajtur poste menaxheriale dhe gazetareske në shtyp dhe radio me Radio France dhe Radio France Internacionale. Ai ka drejtuar projekte në shkallë të gjerë duke koordinuar ekipe multietnike, multikulturore dhe shumëgjuhëshe.

Lexo artikujt:

Historitë më të mira nga Journalift:

Inteligjenca artificiale është, në shumë mënyra, një ngjarje revolucionare, e ngjashme me atë që ishte shtypshkronja Gutenberg në shekullin e 15-të, ose radioja, TV-ja dhe madje edhe interneti në shekullin e 20-të. Është një teknologji që do të riformësojë përgjithmonë shoqërinë. Për shumë prej nesh, AI nënkupton gjithçka që kemi mësuar nga filma të shumtë distopikë (2001 A Space

Tema:

Artikujt më të fundit:

Menaxhimi i premtimeve dhe rreziqeve të AI: Çfarë duhet të dijë çdo profesionist i medias rreth ChatGPT
Inteligjenca artificiale është, në shumë mënyra, një ngjarje revolucionare, e ngjashme me atë që ishte shtypshkronja Gutenberg në shekullin e
Zbuloni trukun: Si të flisni me zhvilluesit e uebit për (ri)dizajnimin e ueb faqes suaj mediatike
Puna mbi një ueb faqe për biznesin tuaj mund të jetë një proces në të njëjtën kohë emocionues dhe i
Si do ta ndryshojë ChatGPT gazetarinë dhe mediat?
Kërkova nga ChatGPT të shkruante këtë artikull për mua. Sigurisht që e bëra këtë. Bëra dhe riformulova pyetje për të