Технолошки решенија и нови форми на известување

Redakcijski menadžment i organizacija u digitalnom okruženju

Медиумските куќи повеќе не можат да се потпрат на традиционалните и добро воспоставени медиумски практики. Потребна е постојана иновација, односно култура на иновативност во редакцијата, со разбирање на публиката, на пазарот и на новите технологии.

Големата популарност на видеосодржините на социјалните мрежи, ги помести границите на она што го подразбираме под видеосодржина. Денес, речиси секоја социјална мрежа има свои закони, кога станува збор за видеото. Веројатно сте свесни за растечкиот тренд на вертикални видеа, во споредба со класичните, хоризонтални видеосодржини. Овие трендови се тесно поврзани со начинот на кој публиката денес ја конзумира содржината – преку мобилните уреди.

Друг тренд тесно поврзан со употребата на паметните телефони, е сѐ поголемото користење на графикaта и титловите во видеосодржините. Има две причини за тоа – првата е, да се привлече вниманието на гледачите и гледачките, а втората е поврзана со начинот на прикажување на видеото, кога ги прелистуваме социјалните мрежи – започнува автоматски и најчесто е без звук. Секој таков детал бара нов пристап при производството на содржини, како и адаптација на работните процеси за различни платформи.

Визуелизацијата на податоците (Data visualization) сѐ повеќе се користи во известувањето и во онлајн медиумите, но и во извештаите на весниците и телевизијата.

Некогаш, визуелизирањето на нумеричките податоци, за некои од медиумите беше сложен процес. Денес, дигиталните техники, алатките, апликациите, му овозможуваат на новинарот, со малку труд, самиот да се оспособи за визуелизација на податоците. Големата количина на бројки, односот помеѓу величините, трендовите на раст, сето ова може да се прикаже на питок и визуелно привлечен начин.

Моментално, атуелен пример за визуелизација на податоците е бројот на заразени со корона вирусот, растот на бројките за неколку дена, бројот на смртни случаи, жариштата во земјите и градовите. На публиката и е многу полесно да ги перципира овие информации преку мапи и графикони, кои можат да бидат статични, но и интерактивни. Само замисле резултати од избори испишани во бројки или прикажани со графикони, со што сè ќе ви стане попрегледно, а со тоа и појасно.

Голем потенцијал можат да имаат и поткастите – онлајн аудио на барање. Во последните години, на глобално ниво, сведоци сме на зголемена потреба од консумирање на аудиосодржини, преку кои можеме да добиваме вести, дебати, интервјуа. Поткастот ви овозможува да слушате аудиосодржина насекаде и во секое време, и може да биде начин за привлекување на нова публика, повеќе фокусирана на аудио отколку на видеосодржина.

Курсот – Редакциски менаџмент и организација во дигитална средина – е наменет за медиумските работници, со цел тие да се запознаат со процесите и начините на структурирање и водење на редакциите – без разлика дали се работи за мали или за големи редакции. Низ овој интерактивен курс, ве водат медиумски експерти, кои ќе ви помогнат самите да го изберете моделот на организација, што можете да го примените во локалната средина. 

За авторот:

Tена Перишин

Д-р ТЕНА ПЕРИШИН, професор на Катедрата за новинарство и медиумска продукција на Факултетот за политички науки, Универзитет во Загреб. Долгогодишна новинарка на Хрватската радиотелевизија. Специјализирала на американски универзитети (Универзитет Харвард, Универзитет Сиракуза) и на Си-Ен-Ен. Таа беше уредник во Радио Слободна Европа, работеше како хонорарка за Си-Ен-Ен и други медиуми. Таа водеше развојни проекти, вклучувајќи и проектот за дигитализација на информативната програма ХРТ а и лансирање на новинскиот канал ХРТ4. Таа ја основа и ја води Тлевизијата Студент, прва новинарска истражувачка лабораторија во регионот. Добитник е на повеќе награди за нејзината новинарска работа и државната награда за популаризација на науката. Автор е на бројни стручни и научни текстови, како и на книгата „Телевизиски вести“.

Author

  • Tена Перишин

    Д-р ТЕНА ПЕРИШИН, професор на Катедрата за новинарство и медиумска продукција на Факултетот за политички науки, Универзитет во Загреб. Долгогодишна новинарка на Хрватската радиотелевизија. Специјализирала на американски универзитети (Универзитет Харвард, Универзитет Сиракуза) и на Си-Ен-Ен. Таа беше уредник во Радио Слободна Европа, работеше како хонорарка за Си-Ен-Ен и други медиуми. Таа водеше развојни проекти, вклучувајќи и проектот за дигитализација на информативната програма ХРТ а и лансирање на новинскиот канал ХРТ4. Таа ја основа и ја води Тлевизијата Студент, прва новинарска истражувачка лабораторија во регионот. Добитник е на повеќе награди за нејзината новинарска работа и државната награда за популаризација на науката. Автор е на бројни стручни и научни текстови, како и на книгата „Телевизиски вести“.

Поврзани статии:

Жените и натаму се недоволно застапени во медиумите на Балканот, што ја потврдува родовата нерамнотежа и покажува постоење на
BIRD Directory: Bridging the Gender Gap in Balkans
Ако погледнеме неколку децении, па дури и векови наназад, ќе видиме дека медиумите и рекламирањето се неразделни. За тоа

Врвни стории од Journalift:

Capacity-building-as-a-necessary-investment-for-media-outlets
Post Author
Градењето капацитети (ГК), дефинирано како процес на развивање и зајакнување на вештини, инстинкти, способности, процеси и ресурси, што им се потребни на организациите и заедниците за да преживеат, да се прилагодат и да напредуваат во светот кој брзо се менува, е една од клучните алатки кои Фондацијата Томсон (ФТ) ги користи, заедно со менторството и грантовите, за поддршка на
Post Author
Медиумската и информациската писменост (MИП) има суштинско значење кога станува збор за овозможувањето на способноста на граѓаните да размислуваат
Blerjana-Bino-The-role-of-media-organisations-in-promoting-media-literacy

Теми:

Најнови статии:

Градењето капацитети како неопходна инвестиција за медиумите
Градењето капацитети (ГК), дефинирано како процес на развивање и зајакнување на вештини, инстинкти, способности, процеси и ресурси, што им се
Улогата на медиумските организации во поддршката на медиумската писменост
Медиумската и информациската писменост (MИП) има суштинско значење кога станува збор за овозможувањето на способноста на граѓаните да размислуваат критички
Избегнувањето на вести во пораст, довербата во вестите oпаѓа – клучни сознанија од Извештајот за дигитални вести за 2022 година
Медиумите одиграа одлучувачка улога во покривањето на пандемијата на КОВИД-19 и војната што ја води Русија во Украина. Меѓутоа, луѓето
Ослободување од казнување
Неказнивост: изземање или ослободување од казна, штета или загуба. Пример: законите беа прекршени неказнето. Извор: речник Мериам Вебстер. Меѓународниот ден