ЗБ6, Градење на капацитети: Повеќе од 250 медиумски професионалци се здобија со вештини и знаења

Journalift

Journalift

Post Author

 минути читање

Capacity building Blogpost Journalift

Повеќе од 250 новинари, уредници и медиумски менаџери, од 80 медиуми од 6-те земји на Западен Балкан, учествуваа во активности врзано за градење на капацитетите, во рамките на проектот, „Медиуми за сите“, во периодот од мај до август 2021 година.

Оваа компонента на програмата беше координирана од Фондацијата Томсон и резултираше со:

  • одржување на 17 онлајн групни сесии за обука, со превод на локалните јазици, за повеќе од 190 учесници, кои добија повеќе сознанија за маркетингот и продажбата, за мобилното новинарство, креирањето на подкасти, за збирното финансирање (краудфундинг) и за многу други теми;
  • 15 групни сесии за обука и техничка поддршка во врска со алатката за мерење на ангажманот на дигиталната публика на медиумите, беа одржани за 39 учесници;
  • одржување на околу 30 еден на еден сесии за градење на капацитетите, каде што експерти работеа и ги консултираа медиумите во области како што се имплементацијата на системите за е-плаќање, подкастингот, маркетингот, уредничкиот менаџмент, интеграцијата во редакцијата и многу други теми;
  • објавени се два курса за е-учење со повеќе од 70 регистрирани професионалци.

„Компонентата-градење на капацитетите, која е дел од проектот ‘Медиуми за сите’ (МЗС), со текот на времето се зголеми и беше проширена и прилагодена за да овозможи нови знаења и вештини за повеќе од 80 медиуми од целиот регион“,

изјави, Јелена Ожеговиќ, координатор за медиумска поддршка и МЕЛ на Фондацијата Томсон.

Некои медиуми започнаа активно да користат нови алатки и графички елементи, за мултимедијално да ја збогатат својата содржина, се воведуваат нови работни текови во редакциите и уредувачки менаџмент, и се развиваат нови стратегии за маркетинг и градење на заедницата.

„Сите овие резултати беа направени благодарение на големиот интерес, на посветеноста и на мотивацијата на медиумските професионалци, кои беа вклучени во компонентата – градење на капацитетите“,

заклучи Ожеговиќ. Таа додаде дека прилагодената поддршка ќе продолжи во текот на целиот проект, со цел да се добијат максимални резултати.

За авторот:

Journalift

Journalift е онлајн платформа наменета за сите кои сакаат да дознаат повеќе за развојот на медиумите, медиумскиот бизнис, и најновите трендови во медиумската индустрија. Место кое е осмислено како центар за знаење и ресурси од оваа област. Нна себе гледаме како на „менувачи на играта.“ Некои кои носат нови идеи, иновативни алатки и пристапи засновани на резултати кон работењето со медиумските бизниси.
Post Author

Author

  • Journalift

    Journalift е онлајн платформа наменета за сите кои сакаат да дознаат повеќе за развојот на медиумите, медиумскиот бизнис, и најновите трендови во медиумската индустрија. Место кое е осмислено како центар за знаење и ресурси од оваа област. Нна себе гледаме како на „менувачи на играта.“ Некои кои носат нови идеи, иновативни алатки и пристапи засновани на резултати кон работењето со медиумските бизниси.

Поврзани статии:

Медиумските организации кои работат на развиени пазари со силна инфраструктура можат да се потпрат на лесниот пристап до информациите
Mjerenje-trzista-Prelazak-sa-grube-na-informisane-procjene.
Економската перспектива за младите во Србија и Албанија и понатаму останува ограничена и честопати претставува главна причина поради која
Financial-Struggles-Delay-Youngsters-Independence-from-Parents.png
Во регионот на Западен Балкан, донаторите и меѓународните агенции за имплементација, одиграа клучна улога во поддршката на развојот на
RETHINKING-SUSTAINABILITY-STRATEGIES-FOR-SMALL-INDEPENDENT-MEDIA
Во текот на последната деценија, дигиталните технологии го трансформираа најголемиот дел на медиумската индустрија. Напредокот на технологијата ги принуди
Overview-of-the-most-popular-media-business-models

Врвни стории од Journalift:

Capacity-building-as-a-necessary-investment-for-media-outlets
Post Author
Градењето капацитети (ГК), дефинирано како процес на развивање и зајакнување на вештини, инстинкти, способности, процеси и ресурси, што им се потребни на организациите и заедниците за да преживеат, да се прилагодат и да напредуваат во светот кој брзо се менува, е една од клучните алатки кои Фондацијата Томсон (ФТ) ги користи, заедно со менторството и грантовите, за поддршка на
Post Author
Медиумската и информациската писменост (MИП) има суштинско значење кога станува збор за овозможувањето на способноста на граѓаните да размислуваат
Blerjana-Bino-The-role-of-media-organisations-in-promoting-media-literacy

Теми:

Најнови статии:

Градењето капацитети како неопходна инвестиција за медиумите
Градењето капацитети (ГК), дефинирано како процес на развивање и зајакнување на вештини, инстинкти, способности, процеси и ресурси, што им се
Улогата на медиумските организации во поддршката на медиумската писменост
Медиумската и информациската писменост (MИП) има суштинско значење кога станува збор за овозможувањето на способноста на граѓаните да размислуваат критички
Избегнувањето на вести во пораст, довербата во вестите oпаѓа – клучни сознанија од Извештајот за дигитални вести за 2022 година
Медиумите одиграа одлучувачка улога во покривањето на пандемијата на КОВИД-19 и војната што ја води Русија во Украина. Меѓутоа, луѓето
Ослободување од казнување
Неказнивост: изземање или ослободување од казна, штета или загуба. Пример: законите беа прекршени неказнето. Извор: речник Мериам Вебстер. Меѓународниот ден