DIGITAL FIRST

Redakcijski menadžment i organizacija u digitalnom okruženju

Во современите медиумски редакции, често се нагласува дека нивната стратегија е „digital first“ – што значи „на прво место дигиталното“.

„Digital first“ е термин кој се однесува на стратегијата, мисијата и визијата на медиумската куќа, да го насочи својот бизнис и производство на содржини кон дигиталното опкружување, кое го промени начинот на кој публиката ги консумира медиумските содржини. Оваа стратегија не ги исклучува традиционалните канали за дистрибуција на содржини. Ова не значи дека производството на медиумска содржина се пренесува исклучиво на онлајн платформите, со што би се згаснале другите медиуми – телевизијата, радиото и/или весниците.

На пример, начелото ‘digital first’ во медиумска куќа која примарно произведува телевизиска програма, значи дека уредништвото уште во процесот на планирање, ќе осмисли начини и форми за презентирање на вестите прво на дигиталните платформи, а потоа и за надградбата и обликувањето на содржините за телевизиска емисија. Ова, исто така, претпоставува дека начинот на известување, формите на известување и алатките што се користат, се приспособуваат на спецификите на медиумите и на платформите преку кои се дистрибуираат.

Во медиумските организации кои можат да послужат како примери за добра практика, голема енергија се вложува во производството на оригинална содржина, што претпоставува и оригинални стории, но и на употребата на дигиталните алатки, за да се произведе што поинтересна и поатрактивна содржина, прилагодена и за големите, и за малите екрани. При креирањето на содржината посебно внимание треба да се посвети на обликувањето на содржината и на нејзината прегледност на мобилните телефони, преку кои денес, особено кај помладата популација, содржината најмногу се конзумира.

И новинарските редакции кои исклучиво произведуваат содржина за својата веб-страница, односно за своето дигиталното издание, мора да имаат стратешка цел, која се стреми кон произведство на оригинални содржини, а не ‘копи-пејст’ практики.

Повеќе за ова во следното видео, кое го подготви др. Иванка Пјешивац, вонреден професор на колеџот за новинарство и масовна комуникација Грејди при Универзитетот во Џорџија.

Курсот – Редакциски менаџмент и организација во дигитална средина – е наменет за медиумските работници, со цел тие да се запознаат со процесите и начините на структурирање и водење на редакциите – без разлика дали се работи за мали или за големи редакции. Низ овој интерактивен курс, ве водат медиумски експерти, кои ќе ви помогнат самите да го изберете моделот на организација, што можете да го примените во локалната средина. 

За авторот:

Tена Перишин

Д-р ТЕНА ПЕРИШИН, професор на Катедрата за новинарство и медиумска продукција на Факултетот за политички науки, Универзитет во Загреб. Долгогодишна новинарка на Хрватската радиотелевизија. Специјализирала на американски универзитети (Универзитет Харвард, Универзитет Сиракуза) и на Си-Ен-Ен. Таа беше уредник во Радио Слободна Европа, работеше како хонорарка за Си-Ен-Ен и други медиуми. Таа водеше развојни проекти, вклучувајќи и проектот за дигитализација на информативната програма ХРТ а и лансирање на новинскиот канал ХРТ4. Таа ја основа и ја води Тлевизијата Студент, прва новинарска истражувачка лабораторија во регионот. Добитник е на повеќе награди за нејзината новинарска работа и државната награда за популаризација на науката. Автор е на бројни стручни и научни текстови, како и на книгата „Телевизиски вести“.

Author

  • Tена Перишин

    Д-р ТЕНА ПЕРИШИН, професор на Катедрата за новинарство и медиумска продукција на Факултетот за политички науки, Универзитет во Загреб. Долгогодишна новинарка на Хрватската радиотелевизија. Специјализирала на американски универзитети (Универзитет Харвард, Универзитет Сиракуза) и на Си-Ен-Ен. Таа беше уредник во Радио Слободна Европа, работеше како хонорарка за Си-Ен-Ен и други медиуми. Таа водеше развојни проекти, вклучувајќи и проектот за дигитализација на информативната програма ХРТ а и лансирање на новинскиот канал ХРТ4. Таа ја основа и ја води Тлевизијата Студент, прва новинарска истражувачка лабораторија во регионот. Добитник е на повеќе награди за нејзината новинарска работа и државната награда за популаризација на науката. Автор е на бројни стручни и научни текстови, како и на книгата „Телевизиски вести“.

Поврзани статии:

Лошата практика на современото новинарство, според која, во борбата против конкуренцијата прво се објавуваат одредени информации а потоа се
Onlajn-novinarstvu-najvise-nedostaje-strpljenja
Во текот на последната деценија, дигиталните технологии го трансформираа најголемиот дел на медиумската индустрија. Напредокот на технологијата ги принуди
Overview-of-the-most-popular-media-business-models

Врвни стории од Journalift:

Capacity-building-as-a-necessary-investment-for-media-outlets
Post Author
Градењето капацитети (ГК), дефинирано како процес на развивање и зајакнување на вештини, инстинкти, способности, процеси и ресурси, што им се потребни на организациите и заедниците за да преживеат, да се прилагодат и да напредуваат во светот кој брзо се менува, е една од клучните алатки кои Фондацијата Томсон (ФТ) ги користи, заедно со менторството и грантовите, за поддршка на
Post Author
Медиумската и информациската писменост (MИП) има суштинско значење кога станува збор за овозможувањето на способноста на граѓаните да размислуваат
Blerjana-Bino-The-role-of-media-organisations-in-promoting-media-literacy

Теми:

Најнови статии:

Градењето капацитети како неопходна инвестиција за медиумите
Градењето капацитети (ГК), дефинирано како процес на развивање и зајакнување на вештини, инстинкти, способности, процеси и ресурси, што им се
Улогата на медиумските организации во поддршката на медиумската писменост
Медиумската и информациската писменост (MИП) има суштинско значење кога станува збор за овозможувањето на способноста на граѓаните да размислуваат критички
Избегнувањето на вести во пораст, довербата во вестите oпаѓа – клучни сознанија од Извештајот за дигитални вести за 2022 година
Медиумите одиграа одлучувачка улога во покривањето на пандемијата на КОВИД-19 и војната што ја води Русија во Украина. Меѓутоа, луѓето
Ослободување од казнување
Неказнивост: изземање или ослободување од казна, штета или загуба. Пример: законите беа прекршени неказнето. Извор: речник Мериам Вебстер. Меѓународниот ден