DIGITAL FIRST

Redakcijski menadžment i organizacija u digitalnom okruženju

Mediat moderne shpesh theksojnë se strategjia e tyre është “digital first” – që do të thotë “në vendin e parë – digjital”.

“Digital first” është një term që i referohet strategjisë, misionit dhe vizionit të një shtëpie mediatike për të drejtuar biznesin e saj dhe prodhimin e përmbajtjes në një mjedis digjital që ka ndryshuar mënyrën se si audienca konsumon përmbajtjen mediatike. Kjo strategji nuk përjashton kanalet tradicionale të shpërndarjes së përmbajtjes. Kjo në asnjë mënyrë nuk do të thotë që prodhimi i përmbajtjes mediatike transferohet ekskluzivisht përmbes platformave online, duke i mbyllur mediat e tjera - TV, radio dhe/ose gazeta.

Për shembull, parimi "digital first" në një shtëpi mediatike që prodhon kryesisht programin televiziv, do të thotë që bordi redaktues tashmë në procesin e planifikimit do të krijojë mënyra dhe forma për të paraqitur lajmet fillimisht në platformat digjitale dhe më pas për të përmirësuar dhe formatuar përmbajtjen për televizion. Kjo gjithashtu do të thotë se mënyra e raportimit, format e raportimit dhe mjetet e përdorura janë përshtatur me specifikat e mediave dhe platformave përmes të cilave ato shpërndahen.

Në organizatat mediatike që mund të shërbejnë si shembuj të praktikës së mirë, investohet një energji e madhe në prodhimin e përmbajtjes origjinale, përmbajtjes origjinale, por edhe në përdorimin e mjeteve digjitale për të krijuar përmbajtje më interesante dhe tërheqëse, të përshtatur për ekranet e mëdha dhe të vogla. Gjatë krijimit të përmbajtjes, vëmendje e veçantë duhet t'i kushtohet dizajnit të përmbajtjes dhe shikueshmërisë së saj në celularët, përmes të cilave përmbajtja sot konsumohet më së shumti, veçanërisht mes popullatës së re.

Redaksitë që prodhojnë përmbajtje vetëm për portal, dmth. për edicionin digjiital, gjithashtu duhet të ketë një qëllim strategjik që përpiqet të prodhojë përmbajtje origjinale, në vend të praktikës copy paste.

Më shumë rreth kësaj në videon e radhës të përgatitur nga dr. Ivanka Pjeshivac, profesore e asociuar në Grady College of Journalism and Mass Communication, University of Georgia.

Kursi - Menaxhimi dhe organizimi i redaksisë në mjedisin digjital - ka për qëllim që profesionistët e medias të njihen me proceset dhe mënyrat e strukturimit dhe drejtimit të redaksive - qofshin të vogla apo të mëdha. Nëpërmjet këtij kursi interaktiv, ju udhëhiqeni nga ekspertë të medias, të cilët do t'ju ndihmojnë të zgjidhni modelin e organizimit që mund të aplikoni në mjedisin lokal. 

Mbi autorin/en:

Tena Perishin

Dr. TENA PERISHIN, profesore në Departamentin e Gazetarisë dhe Prodhimit Multimedia në Fakultetin e Shkencave Politike, Universiteti i Zagrebit. Gazetare për një kohë të gjatë në Radio Televizionin Kroat. U specializua në universitetet amerikane (Universiteti Harvard, Universiteti i Sirakuzës) dhe në CNN. Ka shërbyer si redaktore në Radio Evropa e Lirë, duke punuar si profesioniste e pavarur për CNN dhe media të tjera. Ka drejtuar disa projekte zhvillimi duke përfshirë projektin e dixhitalizimit të programit të lajmeve HRT dhe fillimin e kanalit të lajmeve HRT4. Ka themeluar dhe drejton Televizionin Studentor dhe Laboratorin e parë të Kërkimit të Gazetarisë në rajon. Ajo ka fituar disa çmime për punën e saj gazetareske dhe çmimin shtetëror për popullarizimin e shkencës. Ajo është autore e teksteve të shumta profesionale dhe shkencore, si dhe e librit “Lajmet Televizive”.
Post Author

Author

  • Dr. TENA PERISHIN, profesore në Departamentin e Gazetarisë dhe Prodhimit Multimedia në Fakultetin e Shkencave Politike, Universiteti i Zagrebit. Gazetare për një kohë të gjatë në Radio Televizionin Kroat. U specializua në universitetet amerikane (Universiteti Harvard, Universiteti i Sirakuzës) dhe në CNN. Ka shërbyer si redaktore në Radio Evropa e Lirë, duke punuar si profesioniste e pavarur për CNN dhe media të tjera. Ka drejtuar disa projekte zhvillimi duke përfshirë projektin e dixhitalizimit të programit të lajmeve HRT dhe fillimin e kanalit të lajmeve HRT4. Ka themeluar dhe drejton Televizionin Studentor dhe Laboratorin e parë të Kërkimit të Gazetarisë në rajon. Ajo ka fituar disa çmime për punën e saj gazetareske dhe çmimin shtetëror për popullarizimin e shkencës. Ajo është autore e teksteve të shumta profesionale dhe shkencore, si dhe e librit “Lajmet Televizive”.

Lexo artikujt:

Historitë më të mira nga Journalift:

00-Employment-of-persons-with-disabilities-achieves-their-inclusion
Personat me aftësi të kufizuara janë një nga grupet e margjinalizuara në Bosnje dhe Hercegovinë dhe Serbi që përballen me diskriminim dhe stigmatizim në baza ditore. Përkufizimi i një personi me aftësi të kufizuara ende nuk është konstant në BeH, ndonëse BeH-ja ka miratuar Konventën e Kombeve të Bashkuara për të drejtat e personave me aftësi të kufizuara, por

Tema:

Artikujt më të fundit:

Jun 27
Personat me aftësi të kufizuara janë një nga grupet e margjinalizuara në Bosnje dhe Hercegovinë dhe Serbi që përballen me
Jun 24
RTV Tema me seli në Ferizaj në kuadër të projektit Media for All rriti kapacitetet e prodhimit të videove, lansoi
Jun 20
Ramize Salihaj këto ditë është duke qëndruar në shtëpinë e saj në Kosovë, pranë familjes për të kaluar pushimet e
Jun 17
"Hyperlocal" ka qenë një fjalë kryesore në media për një kohë të gjatë. Ndërsa përqendrimi i pronësisë së mediave tradicionale