Redakcijski menadžment i organizacija u digitalnom okruženju

Newsroom management

Kurs je namijenjen medijskim djelatnicima kako bi se upoznali s procesima i načinima strukturiranja i vođenja redakcija – bilo malih ili velikih. Od samog upoznavanja s pojmom konvergencije u medijima, novih trendova u medijskoj industrijim primjene digitalne tehnologije u proizvodnji sadržaja pa sve do poglavlja o razvijanju vještina.

Kroz ovaj interaktivni kurs vas vode medijski stručnjaci koji će vam pomoći da sami odaberete model organizacije koji možete primijeniti u lokalnoj sredini.  Kurs se sastoji od 5 cjelina. 

U prvom dijelu upoznajemo vas s osnovnim pojmovima i novim trendovima u medijskom svijetu. Također, upoznajemo vas s pojmom konvergencija medija i koji su stupnjevi konvergencije koju možete primijeniti zavisno o mediju i platformama na kojim objavljujete sadržaje. Tako ćete saznati i što je načelo načelo “digital first” u moderno organiziranoj redakciji. 

U drugom poglavlju, uvodimo vas u svijet integrirane redakcije i dajemo mogućnost da sami iscrtate novi model svoje integrirane redakcije i tome prilagodite radne procese. 

U trećem poglavlju, govorimo o redakcijskoj kulturi i primjerima dobrog načina komuniciranja unutar redakcije.  

U četvrtom, upoznajemo se s multimedijskim izvještavanjem, novim inovativnim formama u novinarstvu. i naravno, u završnom poglavlju govorimo o upravljanju takvom redakcijom i stvarabnjem zdravog radnog okruženja.

Dr. TENA PERIŠIN, profesorica na Odsjeku za novinarstvo i medijsku produkciju na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Dugogodišnja novinarka Hrvatske Radiotelevizije. Stručno se usavršavala na američkim univerzitetima (Harvard University, Syracuse University) te na CNN-u. Bila je urednica na Radiju Slobodna Evropa, radila kao freelancer za CNN i druge medijske kuće. Vodila je razvojne projekte uključujući projekt digitalizacije informativnog programa HRT-a i pokretanja informativnog kanala HRT4. Osnovala je i vodi Televiziju Student, te prvi Novinarski istraživački laboratorij u regiji. Dobitnica je više nagrada za novinarski rad te državne nagrade za popularizaciju znanosti. Autorica je brojnih stručnih i znanstvenih tekstova, te knjige “Televizijske vijesti”.

Povezani članci:

Najvažnije vijesti od Journalift-a:

Period pandemije izazvane virusom korona je u velikoj meri uticao na promenu navika građana u onlajn okruženju i upotrebom platnih institucija koje se nude. Prema velikom broju izveštaja relevantnih institucija i medija to je bio period rasta e-komerca i različitih modela pretplate koji se zadržao, ne možda u tom obimu, ali je ostao kao nova navika korisnika. Prema pisanju

Teme:

Poslednji Članci:

Zašto ne treba odustajati od pretplatnog modela?
Period pandemije izazvane virusom korona je u velikoj meri uticao na promenu navika građana u onlajn okruženju i upotrebom platnih
Kako lokalni i istraživački novinari mogu bolje sarađivati?
Često je izazov u medijskom poslu ostvariti uspešnu saradnju između novinara, posebno kada su u pitanju novinari iz različitih medija.
ABC mobilnog novinarstva i zašto biste trebali da razmotrite njegovu primenu
Šta radite kada se nađete pred zadivljujućim prizorom ili kada se dešava nešto neobično pred vašim očima? Za mnoge od
Postignite lagano, brzo i privlačno iskustvo slično aplikaciji, bez originalne aplikacije
Da li razmišljate o razvoju aplikacije za sadržaj na mreži? Ili možda već imate aplikaciju, ali niste sigurni u odnos