Статии

На заситениот медиумски пазар, медиумите треба да се натпреваруваат за дезорганизираното внимание на публиката. Во нивното секојдневно работење, уредниците и новинарите често се фокусирани на создавањето на нови стории, базирајќи ги своите стратегии
The economics of Balkan local news websites: lessons to learn from Montenegrin portal Ul-Info
Силен бизнис е внимателно планиран бизнис, во чекор со трендовите и фокусиран на потребите на конзументите. Ова се однесува и на медиумската индустрија. Како капиталистички економски систем, медиумската индустрија е бизнис, кој мора
Overview-of-the-most-popular-media-business-models
Во текот на последната деценија, дигиталните технологии го трансформираа најголемиот дел на медиумската индустрија. Напредокот на технологијата ги принуди медиумските компании, да бараат нови начини за креирање, пласирање, промоција и за дистрибуција на
From-journalist-mindset-to-business-mindset-
Постои една работа својствена за многу професии: од лекари и адвокати, до новинари и различни видови нa инженери. Повеќето од нив завршуваат со работа во организации управувани од луѓе од иста професија. Повеќето
environmental_reporting_final_course2_
Се сеќавам на точниот датум кога станав новинар кој известува за животната средина. Беше тоа 20 јули 2007 година, денот кога буквално се најдов среде најголемата еколошка катастрофа што некогаш го имаше погодено
How-much-does-the-local-media-contribute-in-community-dialogue
Од заедничка перспектива, улогата на платформите за комуникација и дијалог се смета како инструмент за зајакнување на соработката и помирувањето. Уште поважно, тој се користи како инструмент за постигнување клима на меѓукултурна толеранција
Brand-Newsroom-Organization-and-Workflow.
Малите медиуми се борат за финансиска поддршка на нивната агенда на вести, што често ги принудува овие медиуми да бараат финансирање однадвор. Но, постои подобра и поодржлива алтернатива. Како што наведовме во нашата
Reconciling-community-and-non-for-profit-media-with-business-models-for-sustainability
Еден од најинспиративните аспекти на Програмата Media Accelerator на проектот „Media for All“ беше да работи со заедницата и непрофитните медиуми во Албанија и во Западен Балкан, медиуми со јасна мисија кои ги
KOLIKA-JE-STVARNA-VRIJEDNOST-BIZNIS-PLANIRANJA
Конвенционалната мудрост вели дека ако сакаме да биде успешен, пред да започнеме нов бизнис мора да напишеме детален бизнис план. Во својот Harvard Business Review (Деловен преглед на Харвард) во 1997 година, Вилијам
Kako-upravljati-timom-na-daljinu
Во текот на минатата година, многу бизниси беа принудени да дигитализираат, а оние кои можеа воведоа нов начин на организирање на секојдневното работење – теле-работа. Теле-работата не е нов концепт, но се користеше
Korak-po-korak-od-faze-bez-prihoda-do-monetizacije
Промените условени од технолошките иновации секогаш доаѓаат од најразвиените земји каде се наоѓа седиштето на најголемите технолошки компании, но подеднакво влијаат на медиумите во помалку развиените општества. Затоа е многу важно носителите на
5-stvari-koje-mediji-mogu-nauciti-od-preduzetnika
Претприемништвото отсекогаш била најбурната и најдинамичната гранка на бизнисот. Многумина се обиделе и не успеале. Повеќето претприемачи кои се обидуваат да направат нешто пропаѓаат во првите 5 години од постоењето. Но, од друга
Mjerenje-trzista-Prelazak-sa-grube-na-informisane-procjene.
Медиумските организации кои работат на развиени пазари со силна инфраструктура можат да се потпрат на лесниот пристап до информациите од пазарот. Истите овие медиумски организации тешко можат да замислат да инвестираат во нов
Kako-do-samoodrzivosti-medija
Во последните неколку години на глобално ниво сè повеќе се зборува за потребата медиумите да бидат самоодржливи. Ова се однесува најмногу на финансиската самоодржливост која всушност треба да им овозможи апсолутна независност на
Медиумите многу често строго ги следат принципите на етичко новинарство. Ова значи дека тие имаат тенденција да избегнуваат одредени практики за кои сметаат дека се премногу комерцијални, премногу маркетинг и ПР, бидејќи се
Замислете дека започнувате нов бизнис. Каков било бизнис. Што и да ви падне прво на памет. Кажете ми кои се најголемите грижи и сомнежи што би ги имале во таква ситуација. Да претпоставиме