Zbuloni trukun: Si të flisni me zhvilluesit e uebit për (ri)dizajnimin e ueb faqes suaj mediatike

Lexim  minutësh

Puna mbi një ueb faqe për biznesin tuaj mund të jetë një proces në të njëjtën kohë emocionues dhe i frikshëm. Emocionues, sepse ju lejon të përdorni teknologji të reja për zhvillimin e mëtejshëm të biznesit tuaj mediatik. I frikshëm, sepse vetë procesi është kompleks, kërkon kohë dhe përfshin ekipe multidisiplinare që nuk janë gjithmonë më të mirët për të gjetur të njëjtën gjuhë.

Por, mos u shqetësoni!

Qëllimi i këtij artikulli është t'ju ndihmojë të kuptoni më mirë nevojat tuaja dhe të gjithë procesin e zhvillimit të ueb faqes. Kjo do t'ju lejojë të komunikoni qartë nevojat tuaja dhe të dini se çfarë të prisni dhe kërkoni nga ekipi juaj i zhvillimit.

Gjithçka që po ndaj vjen nga përvoja e dikujt që shpesh duhet të jetë ura lidhëse midis klientëve dhe zhvilluesve të uebit. Sigurimi që nevojat e klientëve dëgjohen dhe interpretohen në mënyrë korrekte, nga njëra anë, dhe vendosja e saktë e pritshmërive të klientëve për vetë procesin, nga ana tjetër.

Në fakt, gjatë 6 viteve të fundit, si pjesë e agjencisë Alicorn, kam qenë përfshirë në më shumë se 40 projekte të projektimit dhe zhvillimit të uebit për audiencë në të gjithë globin, nga faqet e uljes deri te faqet komplekse shumëgjuhëshe dhe mjetet e bazuara në IA. Më e rëndësishmja për ju, 8 prej tyre ishin me organizata mediatike në të gjithë Evropën, gjë që më lejoi të kuptoj më thellë se si funksionojnë redaksitë mediatike, cilat janë sfidat e tyre kryesore dhe si mund t’i ndihmojmë.

Aspektetet kryesore të një dizajni modern të ueb faqes

Ka shumë lloje të ndryshme uebsajtesh, duke filluar nga dizajni, madhësia dhe kompleksiteti i përgjithshëm. Megjithatë, ueb faqet moderne kanë disa gjëra të përbashkëta, të cilat i bëjnë ato të performojnë mirë. Le të shohim se çfarë janë ato gjëra.

1. Dizajni i përshtatur për pajisjet celulare - Mobile-first

Në një epokë kur një shumicë e madhe e përdoruesve të internetit do të vizitojnë faqen tuaj përmes një pajisjeje celulare, nuk mjafton më të kesh një uebsajt të përgjegjshëm, përmbajtja e të cilit përshtatet me madhësi të ndryshme ekrani. Kur dizajnoni një ueb faqe, provoni të filloni së pari me mobile-first.

Dizajnerët punojnë në ekranet e kompjuterit, sipërfaqja e madhe është më e lehtë për t'u dizajnuar dhe është më e lehtë që vëmendja për t’u përqendruar në atë se sa bukur duket dhe ndihet versioni i desktopit, edhe pse lexuesit tuaj janë kryesisht në celular. Kjo është arsyeja pse shumica e tyre fillojnë së pari duke krijuar faqe interneti për desktop. Megjithatë, përderisa ka projekte me bazë përdoruesish që janë kryesisht në kompjuterë, ato janë të pakta.

Dallimi midis një uebsajti të përgjegjshëm për desktopin dhe dizajnit mobile-first shihet më së miri në foton e mëposhtme. Uebsajtet sipas modelit desktop-first marrin një qasje të projektimit që fillon me dizajnimin e një versioni kompjuterik të ueb faqes. Vetëm pasi të kemi mbaruar me versionin e desktopit, sigurohemi që të rregullojmë me kujdes përmbajtjen për madhësi më të vogla të ekranit - laptopë, tablet, telefona inteligjentë. Ky nuk është një proces i lehtë dhe ndoshta do t'ju duhet të shkurtoni disa nga përmbajtjet nga versionet e ekranit tuaj më të vogël pasi ato thjesht nuk do të përshtaten.

Source:  Stéphanie Walter, Creative Common Licence Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)

Nga ana tjetër, kur po dizajnoni uebsajtin tuaj sipas modelit mobile-first, filloni me ekranin që do të shohin shumica e vizitorëve dhe siguroheni që përvoja e tyre në përdorimin e faqes suaj të jetë sa më intuitive. Pasi të jeni të kënaqur me mënyrën sesi duket gjithçka në celular, filloni ta rregulloni atë për ekrane më të mëdha, ndoshta edhe duke shtuar disa veçori gjatë rrugës. Me këtë qasje, ju dëshironi të siguroheni që thelbi i faqes suaj mund të përshtatet gjithmonë me ekranin më të vogël dhe të përmirësohet kur ekranet bëhen më të mëdha.

Në fund të fundit, është shumë më e lehtë të vendosësh diçka të vogël në një ekran më të madh, sesa të bësh të kundërtën. Dallimi midis dy qasjeve shpesh reflektohet në përvojën e përdoruesve tuaj.

2. Intuitiv dhe i përshtatshëm për përdoruesit

Në mënyrë që të siguroheni që audienca e ueb faqes suaj të marrë atë që kërkon në kohën më të shkurtër të mundshme, faqja juaj duhet të jetë e strukturuar mirë, e lehtë për t'u naviguar dhe e aksesueshme. E gjithë kjo kontribuon në përvojën e përgjithshme të përdoruesit të ueb faqes suaj.

Një gjë e madhe për të siguruar një përvojë të shkëlqyer të përdoruesit është thjeshtësia. Nëse keni një ueb faqe mediatike, vizitorët tuaj nuk po vijnë në faqen tuaj për t'u bërë përshtypje nga krijimtaria juaj ose shumëllojshmëria e ngjyrave dhe zgjidhjeve teknike të zbatuara. Ata po vijnë për të gjetur informacion, që do të thotë se çdo faqe duhet të ketë vetëm sasinë e informacionit që i nevojitet, butonat e navigimit duhet të jenë të dukshëm dhe vetë përvoja e leximit duhet të jetë e qetë dhe me sa më pak ndërprerje (po shikoj ju, reklama pop-up!)

Për më tepër, dizajni i faqes suaj duhet të jetë i qëndrueshëm - fonti, ngjyrat, titujt, stilet e butonave, kufijtë, sfondet - nga një faqe në tjetrën. Ju dëshironi që vizitorët e faqes suaj të ndihen sikur janë në të njëjtën hapësirë, pavarësisht nga faqja në të cilën ndodhen. Kjo do të ndihmojë në ndërtimin e ndjenjës së tyre të besimit dhe sigurisë me brendin tuaj.

Së fundi, kujdesi për aksesueshmërinë përmirëson përvojën për të gjithë, jo vetëm për ata që nuk mund ta përdorin faqen tuaj pa të. Për shembull - fontet që lexohen nga njerëzit disleksikë e bëjnë përmbajtjen tuaj të lexueshme për të gjithë.

3. Ngarkimi i shpejtë

A e dini se koha mesatare e shpenzuar në një ueb faqe në të gjitha industritë është 52 sekonda? Rëndësia e ueb faqes me ngarkim të shpejtë është thelbësore për përvojën më të mirë të përdoruesit, SEO-në dhe shkallën e konvertimit.

Nëse faqja juaj ngarkohet ngadalë, tani është koha për ta trajtuar problemin, sepse ajo nuk do të largohet dhe do të përkeqësohet ndërsa rriteni në numrin e përdoruesve dhe në përmbajtje të disponueshme. Uebsajti i ngadaltë për përdoruesin fundor shpesh nënkupton performancë të ngadaltë për redaktorët dhe administratorët. Ju dëshironi që ata të kalojnë kohën e tyre duke punuar mbi përmbajtje të shkëlqyera, jo duke u munduar me panelin e ngadaltë.

4. Ndërtoni duke mbajtur SEO në mendje

SEO (ose Search Engine Optimization) i referohet procesit të përmirësimit të dukshmërisë së një ueb faqeje në në motorë të ndryshëm kërkimi. Me fjalë të tjera, sa më mirë të jetë SEO-ja juaj, aq më lehtë do të jetë për njerëzit që të gjejnë faqen tuaj të re dhe artikujt e saj në motorët e kërkimit si Google, kur kërkojnë informacionin që u nevojitet. Duhet të dini se ekziston SEO në faqe dhe jashtë faqes. (on-page dhe off-page)

On-page SEO ndikohet nga përmbajtja e ueb faqes suaj(faqet, artikujt…) por edhe nga aspektet teknike (SEO teknike) se si u ndërtua ueb faqja juaj, gjë që zhvilluesit tuaj duhet ta kenë parasysh. Kur jeni duke punuar në on-page SEO, ju po mendoni për ta bërë më të lehtë për motorët e kërkimit që të indeksojnë faqen tuaj, në mënyrë që t'ua shërbejnë atë njerëzve të duhur në të njëjtën kohë. Ka shumë gjëra që ndikojnë në on-page SEO, të tilla si përdorimi i duhur i fjalëve kyçe, përdorimi i duhur i etiketave H1, përshkrimet meta, linqet e brendshme dhe aspektet e tjera teknike. Për të mos përmendur, të gjitha gjërat që përmendëm më lart - faqja juaj sipas modelit mobile-first, e shpejtë në ngarkim, intuitive dhe e lehtë për t'u naviguar - kontribuojnë gjithashtu në të.

Off-page SEO është më pak në kontrollin tuaj pasi i referohet veprimeve të ndërmarra jashtë faqes suaj, kryesisht të ndërmarra nga njerëz të tjerë, që mund të ndikojnë në renditjen tuaj të SEO-së. Ndërtimi i linqeve hyrëse, linqeve që vijnë nga një faqe interneti ose destinacioni online në faqen tuaj, është thelbi i SEO-së off-page, Motori i kërkimit si Google i shikojnë linqet hyrëse si sinjale që përdoruesit e tjerë të internetit e shohin ueb faqen tuaj si një burim përkatës informacioni me reputacion të mirë.

Në një farë mënyrë, sasia e linqeve hyrëse që merr ueb faqja juaj është një sinjal i mirë edhe për ju, pasi lidhet me atë se sa njerëz i kanë mbuluar tregimet tuaja në faqet e tyre, sa i kanë përmendur ato në artikujt e tyre, etj.

Përpara takimit tuaj të parë me ekipin e zhvillimit të uebit

Në muajt e ardhshëm, ju do të punoni me një ekip të ri profesionistësh të përkushtuar për t'ju ndihmuar në transformimin digjital të biznesit tuaj. Ju dëshironi të siguroheni që të përfitoni sa më shumë nga ky bashkëpunim. Mënyra më e mirë për ta bërë atë? Dijeni se ku dëshironi t'ju çojë ky bashkëpunim.

Absolutisht, ju duhet të mbështeteni në ekipin tuaj të zhvillimit për t'ju udhëhequr në të menduarit tuaj. Për t'ju këshilluar se cilat ide për faqen tuaj do të funksiononin mirë dhe cilat jo. Për t'ju njoftuar kur jeni duke dalë jashtë buxhetit tuaj të caktuar dhe për të rekomanduar alternativa. Për t'ju paralajmëruar kur sistemi për të cilin po mendoni do të krijojë më shumë punë për ju dhe ekipin tuaj. Por ekipi do të jetë në gjendje t'ju udhëheqë në mënyrë shumë më efektive nëse jeni të sinqert në lidhje me të menduarit, pikëpamjet dhe pritshmëritë tuaja.

Përpara se të keni takimin e parë me ekipin tuaj të dizajnereve dhe zhvilluesve të uebit, merrni pak kohë për të shqyrtuar pyetjet që zgjodha më poshtë. Përgjigjet që përgatitni do të paraqesin të dhëna dhe pika të shkëlqyera bisede me ekipin e zhvillimit dhe do t'ju ndihmojnë të vendosni në rrugën e duhur dhe të harmonizoni pritshmëritë tuaja.

Si do ta përshkruanit brendin e medias suaj?

Për ta vendosur skenën, ndani historinë e medias suaj - si dhe kur filloi, cili është misioni juaj, cila është vlera që po përpiqeni t'i jepni audiencës suaj, për çfarë jeni të njohur?

Qëllimi këtu është që ekipi i zhvillimit të marrë një pasqyrë se si dëshironi që redaksia juaj të portretizohet - nga seksionet kryesore të ueb faqes, tek ngjyrat e përdorura dhe ndjesia e përgjithshme e faqes. Për shembull, hidhini një sy faqes së Radios Titograd dhe më pas faqes së Boka News. Të dyja kanë një ndjesi të veçantë të brendit - imazhet dhe përshtypjen e përgjithshme që ju lënë, por janë shumë të ndryshme nga njëra-tjetra.

Nëse keni pasur ndonjë ndryshim të fundit të brendit, ose po planifikoni t'i nënshtroheni ribrendimit, kjo është një kohë e mirë për ta ndarë informacionin. Është gjithashtu e dobishme të ndani udhëzuesin e stilit të brendit tuaj (i njohur gjithashtu si brend book) nëse e keni atë, ose të paktën logon tuaj dhe variacionet e ngjyrave të saj në formatin vektor. Kjo do ta ndihmon punën e dizajnit grafik më vonë.

Çfarë dëshironi të arrini me ueb faqen tuaj të medias?

Një ekip i mirë i dizajnimit dhe zhvillimit të uebit e kupton se ata po krijojnë më shumë se një faqe interneti - ata po ju ndihmojnë të ndërtoni (ose rindërtoni) shtëpinë tuaj në internet. Dhe, siç i përshtatet shtëpisë suaj në internet, faqja juaj duhet të adaptojë të gjitha formatet e ndryshme (tekst, foto, video, audio) të përmbajtjes që dëshironi të shfaqni në faqen tuaj, flukse të ndryshme të ardhurash (reklama, shërbim të abonimit, financim në grup) dhe të jetë në gjendje të rritet me biznesin tuaj mediatik. Kjo është arsyeja pse është thelbësore që të ndani me ekipin tuaj të zhvillimit sfidat kryesore që dëshironi të zgjidhni me këtë faqe dhe se si ajo përshtatet në strategjinë tuaj të përgjithshme të medias.

Për shembull, nëse qëllimi juaj është të prezantoni një shërbim abonimi me pagesë për audiencën tuaj, edhe nëse është planifikuar për disa muaj më vonë, është mirë ta ndani këtë menjëherë me ekipin e zhvillimit të uebit. Në këtë mënyrë, ata mund të ndërtojnë veçoritë që mbështesin përmbajtjen e mbyllur dhe sistemin e abonimit që në fillim. Po kështu, nëse planifikoni të prezantoni dy formate të reja mediatike dhe prisni një rritje të vizitorëve, ekipi juaj i zhvillimit të uebit mund t'ju këshillojë për opsionet më të mira të hosting-ut që do t'ju lejojnë të përmirësoni abonimin tuaj ndërsa numri i vizitave të faqes suaj rritet.

Kush është audienca juaj? Cila është vlera kryesore që u jepni atyre?

Tani që e dini se çfarë po përpiqeni të arrini, duhet të jeni shumë të qartë se kush është audienca juaj dhe çfarë lloj përvoje dëshironi të krijoni për të. Si hap i parë, duhet të kuptoni demografinë, interesin dhe zakonet në internet të audiencës suaj. Nëse tashmë keni një ueb faqe që dëshironi të ridizajnoni, mund të mbështeteni në të dhënat e Google Analytics, pasi ato mund t'ju tregojnë demografinë aktuale të faqes suaj, pajisjet që ata përdorin për të vizituar faqen tuaj, seksionet dhe faqet më të vizituara të uebsajtit... Nëse prania juaj në media ishte fokusuar vetëm në median e shkruar, radion ose mediat sociale, mund të mbështeteni në përvojën tuaj të mëparshme në ndërveprim me audiencën.

Në shumë raste, do të keni më shumë se një audiencë dhe ata do të kërkojnë gjëra të ndryshme. Për shembull, audienca juaj mund të përbëhet nga vizitorët tuaj të rregullt, një audiencë e re që dëshironi të tërhiqni në aspektin e lexuesve/shikuesve ose ndoshta partnerë dhe donatorë të mundshëm biznesi. Secila prej tyre do të vijë në faqen tuaj duke pritur të shohë përmbajtje që i përshtatet interesit të tyre. Detyra juaj është, sigurisht, të siguroheni që ata të gjejnë informacionin që u nevojitet shpejt dhe me efikasitet.

Kur filloni të punoni në hartimin e faqes suaj, do të vëreni se hapësira në një faqe kryesore është mjaft e kufizuar dhe do t'ju duhet t'i jepni përparësi informacioneve të caktuara. Kur e bëni këtë, është shumë e rëndësishme të mbani parasysh audiencën tuaj, qëllimet dhe nevojat e tyre, dhe t'i jepni përparësi përmbajtjes suaj në përputhje me rrethanat.

(Në rast se e keni një) Cilat janë pikat aktuale të dhimbjes së faqes suaj ekzistuese mediatike?

Uebsajti juaj mediatik jo vetëm që duhet të ndihmojë audiencën tuaj të gjejë informacionin që kërkon shpejt dhe me lehtësi, por gjithashtu duhet të mbështesë redaksinë tuaj në krijimin dhe publikimin e përmbajtjes. Sistemi i menaxhimit të përmbajtjes (CMS) mbi të cilin është ndërtuar faqja juaj duhet të jetë intuitiv dhe të lejojë ekipin tuaj të publikojë tregime me lehtësi dhe me frekuencën e kërkuar. Gjëja e fundit që ju nevojitet është që ekipi juaj të humbasë mes opsioneve dhe cilësimeve të panumërta kur ata kanë vetëm disa minuta për të publikuar tregimin e tyre.

Pra, nëse ka ndonjë problem me faqen aktuale, për sa i përket stilit ose funksionalitetit, është e rëndësishme që t'i ndani ato.

(Në rast se e keni një) Çfarë është ajo që ju pëlqen në faqen tuaj mediatike aktuale?

Sigurisht, duhet të ketë edhe shumë gjëra që ju pëlqejnë në ueb faqen tuaj aktuale!

Ashtu siç është e rëndësishme të ndani veçoritë e faqes suaj mediatike që çojnë në frustrim, është e rëndësishme të ndani të gjitha ato veçori dhe zgjidhje që e bëjnë punën tuaj më të lehtë ose që audienca juaj i vlerëson.

Duke ndarë të gjitha gjërat që ju pëlqejnë, pavarësisht nëse ato janë çështje dizajni apo funksionaliteti, ju do të siguroheni që ato të mos humbasin ose anashkalohen gjatë procesit të ridizajnimit. Shpresojmë që ekipi juaj i zhvillimit të uebit do të ndihmojë që këto momente gëzimi t'i bëjnë një pjesë edhe më të madhe të faqes suaj të re.

Cilët janë disa shembuj të mirë të ueb faqeve mediatike që ju pëlqejnë? Çfarë ju pëlqen tek ato?

E di që i ke! Thjesht mendoni për ato raste kur keni vizituar një faqe mediatike ose ndonjë faqe tjetër interneti dhe keni menduar me vete - "oh, çfarë ideje e mrekullueshme, do të ishte mirë të kishim diçka të tillë në faqen tonë!" Epo, tani është shansi juaj!

Ndani shembuj të uebsajteve mediatike që ju pëlqejnë me ekipin tuaj të zhvillimit të uebit. Vetëm sigurohuni që të mbani një shënim se çfarë ju pëlqen dhe, nëse është e aplikueshme, si do të përshtatet në proceset tuaja ekzistuese. Ndoshta është faqosja e faqes kryesore, një mënyrë e zgjuar për të ftuar lexuesit të regjistrohen për një buletin ose një skemë joshëse ngjyrash. Përpiquni të mos kërkoni për gjëra "Unë dua ta kem këtë", por "më pëlqen se si e zgjidhën problemin që kemi unë dhe përdoruesit e mi". Ju dëshironi të krijoni zgjidhje, jo të përzieni dhe përputhni veçoritë që ju pëlqejnë.

Në të njëjtën kohë, ju lutemi jini të hapur për kompromis. Edhe pasi jam përfshirë në kaq shumë projekte, duke pasur parasysh që nuk jam një projektues ose ueb zhvillues, ndonjëherë mund të jetë e vështirë për mua të kuptoj se si disa veçori mund të zbatohen në vetëm disa ditë, ndërsa të tjerat kërkojnë javë zhvillimi, ose kostot e përsëritura që i bëjnë ato të mos vlejnë.

Ju mund të dashuroheni me disa elementë të faqes së internetit të një media tjetër, duke mos ditur se sa i madh është buxheti ose sa kohë kërkonte zhvillimin e saj. Por edhe nëse ato burime nuk janë të disponueshme për projektin tuaj, kjo nuk do të thotë se nuk mund të arrini një zgjidhje mjaft të mirë, që i shërben të njëjtit qëllim ose të ngjashëm, në komunikim me ekipin tuaj të zhvillimit.

Ku ndodhet aktualisht ueb faqja juaj? A keni akses në domenin e faqes suaj të internetit dhe në llogarinë e pritjes (hosting?

Në rast se tashmë keni një uebsajt dhe ka disa përmbajtje që do të duhet të migrohen në një të re, do të jetë shumë e dobishme për ekipin tuaj të zhvillimit të uebit që të ketë akses në shërbimin e ueb hosting-ut tuaj dhe serverin që po përdor. Në këtë mënyrë, ata do të jenë në gjendje të vlerësojnë gjendjen dhe kapacitetet e paketës suaj aktuale të hosting-ut dhe t'ju këshillojnë nëse mendojnë se ueb faqja juaj e re do të kërkojë diçka ndryshe.

Gjithashtu, sigurohuni që të keni akses në emrin e domenit të biznesit tuaj mediatik. Shumë shpesh, kam parë një situatë ku një pronar biznesi nuk ka akses në emrin e domenit të faqes së tij të internetit. Duke marrë parasysh që një emër domeni është adresa në internet e biznesit tuaj (në rastin e Journalift kjo është Journalift.org), aksesi në të është thelbësor. Kjo situatë ndodh për shumë arsye, por më e zakonshmja është se pronari i biznesit ka punuar me një ueb zhvillues në të kaluarën, një që ka regjistruar domenin e tij dhe nuk e ka transferuar kurrë në llogarinë e pronarit. Në rastet kur kjo ka ndodhur vite më parë, mund të jetë shumë e vështirë të lidhesh me ata njerëz tani.

Pra, nëse kjo është hera juaj e parë që punoni mbi një faqe interneti për biznesin tuaj mediatik, sigurohuni që emrat tuaj të domenit të jenë ose të lidhur me llogarinë tuaj të regjistrimit (kompanitë regjistruese, të tilla si GoDaddy, janë vend ku drejtoheni për të regjistruar emrat e domenit), ose që ju të keni një kontratë shërbimi me ekipin e zhvillimit që mbron interesat tuaja.

Ky hap është i dhimbshëm, pasi nënkupton kontaktimin e njerëzve për gjëra shumë teknike që mund të ndërpresin funksionimin e faqes. Mundohuni të mos nxitoni. Mendoni për mirëmbajtjen. A do të vazhdojë ekipi juaj i zhvilluesve të ruajë, rezervojë dhe kujdeset për sigurinë e faqes suaj të internetit? Nëse përgjigja është jo, bisedoni me ta për gjetjen e një hosti të menaxhuar që, për një tarifë të vogël, do të bëjë kopje rezervë dhe do të bëjë mirëmbajtjen bazë për ta mbajtur faqen e internetit të sigurt dhe funksionale.

Çfarë mund të prisni nga procesi i zhvillimit të ueb faqes mediatik?

Siç mund ta prisni, çdo projekt është një histori më vete. Megjithatë, ka disa faza të zhvillimit të uebit që mbeten të njëjta për të gjithë. Këtu është se çfarë përfshin secila dhe çfarë niveli përfshirjeje kërkon nga ju.

1. Përcaktimi i nevojave

Kjo shënon fillimin e projektit tuaj, kur po njiheni me ekipin që do të punojë në faqen tuaj dhe, më e rëndësishmja, kur ekipi po përpiqet të zbulojë nevojat tuaja. Me siguri do të organizoni një sërë takimesh apo edhe seminare, të gjitha me synimin për të marrë një pamje të qartë se çfarë do të thotë ky bashkëpunim për ju dhe ekipin tuaj të zhvillimit.

Dhe lajmi i mirë? Ju tashmë i dini disa nga pyetjet që do të kaloni së bashku!

2. Korniza teli (Wireframes)

Njerëzit janë qenie jashtëzakonisht vizuale. Pasi të filloni të flisni për ngjyrat, shkronjat, imazhet, format dhe animacionet - nuk ka kthim prapa për të folur për rëndësinë e çdo informacioni, lidhjen dhe shpërndarjen e tyre. Mos fol akoma për gjëra të bukura!

Kornizat me tela mund të përshkruhen më së miri si një skica gri e faqeve të sajtit tuaj, për t'u siguruar që të merrni parasysh të gjitha seksionet kryesore dhe funksionalitetet e faqes, si dhe paraqitjen e tyre, pa menduar për dizajnin. Si fazë tjetër në proces, ekipi juaj i zhvillimit, i udhëhequr nga dizajneri për përvojën e përdoruesit (UX) që punon në projekt, do t'ju dërgojë kornizat e faqeve kryesore të sajtit tuaj mediatik, duke filluar nga faqja kryesore.

Pse është kjo e rëndësishme?

Nëse u tregojmë klientëve menjëherë sugjerimin për dizajnin e faqes, e gjithë biseda fokusohet në ngjyrat, fontet, ikonat dhe elementët e tjerë të dizajnit. Kjo është e shkëlqyeshme, por në këtë fazë, ne duhet të flasim fillimisht për rrugët që ndjek audienca juaj për të marrë informacionin që i nevojitet, seksionet kryesore të faqes për të shfaqur lloje të ndryshme të përmbajtjes dhe të gjitha mënyrat e tjera se si do të jenë informacione të strukturuara dhe të organizuara.

Prisni të keni disa biseda me ekipin derisa t'i keni të qarta të gjitha pikat kryesore. Shumë agjenci të zhvillimit të uebit caktojnë 2 raunde rishikimesh për kornizat e dorëzuara.

Megjithatë, ndodh që edhe pasi ua shpjegojmë klientëve të gjithë këtë proces, ata ende ngecin. Pra, mesazhi im këtu për ju është - besoni procesin! Mos reagoni ndaj kornizave teli me "Unë nuk dua që faqja ime të duket kështu". Është më e lehtë të bësh ndryshime të mëdha në konceptin dhe strukturën e ueb faqes mediatik në fazën e kornizave teli sesa më vonë pasi të bëhen modele. Për të mos përmendur kur faqja është krijuar në të vërtetë.

3. Modelet (Mockup-et)

Pasi që kemi vendosur për funksionalitetet kryesore dhe aspektet teknike të ueb faqes, vijmë te pjesa “argëtuese”! Është koha për të folur për - dizajnin grafik.

Këtu flasim për skemën e ngjyrave dhe përcaktojmë elementet vizuale, shkronjat, tranzicionet dhe animacionet. Si pjesë e këtij procesi, dizajneri UX do të krijojë modele të faqeve kryesore të ueb faqes, duke filluar përsëri nga faqja kryesore. Mockup-et përfaqësojnë një imazh statik të asaj se si do të duket ueb faqja juaj mediatik pasi të ketë përfunduar zhvillimi. Në fakt, sapo të miratoni modelet e faqes suaj kryesore dhe faqeve të tjera kyçe të uebsajtit, ato do t'u dërgohen zhvilluesve të uebit të cilët do t'i kthejnë në sajtin tuaj mediatike.

Njësoj si me kornizat me tela, prisni disa raunde rishikimesh me ekipin derisa të bini dakord për dizajnin përfundimtar. Reagimi juaj është thelbësor këtu pasi do të përcaktojë shumë se sa kohë do të zgjasë kjo fazë zhvillimi.

4. Prodhimi

Pasi të keni miratuar modelet(mockup-et), zhvilluesit e uebit do të fillojnë të punojnë në zhvillimin e ueb faqes. Kjo është faza që zgjat më shumë dhe, ndërkohë që kërkon më pak kontributin tuaj, kërkon durim.

Është e mundshme që ekipit i zhvillimit të uebit do t’i duhen disa javë për të përfunduar versionin beta që mund të shihni.

5. (Nëse tashmë keni pasur një ueb faqe mediatike, hapi tjetër është) Migrimi i përmbajtjes

Nëse jeni duke ridizajnuar një ueb faqe, në mënyrë që të sigurohet që arkivi juaj mediatik të jetë i disponueshëm në ueb faqen e re, ekipi juaj i zhvillimit të uebit do të duhet të ndërmarrë një proces migrimi paralel me prodhimin. Kur po migroni sasi të mëdha të përmbajtjes nga një server në tjetrin, ose ndonjëherë edhe një CMS në tjetrin, është shumë e vështirë të vlerësohet se sa kohë do të zgjasë ky proces, kështu që përsëri durimi është vendimtar.

Në disa raste, ekipit do t'i duhet të provojë të migrojë përmbajtjen disa herë përpara se të arrijë të marrë të gjithë parametrat siç duhet që do të sigurojnë që e gjithë përmbajtja të transferohet dhe që ajo të ruajë integritetin e saj në proces. Ky është një proces shumë kompleks dhe është mirë të mos nxitoni.

6. Testimi (dhe rregullimet përfundimtare)

Pas shumë javësh, madje edhe muajsh pune në ueb faqen tuaj, mund të jetë shumë joshëse të të lançoni uebsajtin tuaj të ri sapo të bëhet gati për shikim. E di që është e vështirë, por pritni pak!

Përpara se të ndani faqen tuaj mediatike me botën, ajo duhet t'i nënshtrohet një procesi serioz testimi, në emër të ekipit të zhvillimit të uebit, por edhe në emër të ekipit tuaj. Kjo është koha kur testoni të gjitha linqet duke u siguruar që ato të çojnë atje ku supozohet, duhet të siguroheni që të gjitha faqet kryesore ju tregojnë atë që dëshironi dhe që vetë faqja e internetit të hapet saktë në madhësi të ndryshme ekrani dhe në sisteme operative të ndryshme.

7. Vënia në punë

Shumica e redaksive kanë një orar mjaft intensiv dhe të rreptë të postimeve. Kjo do të thotë që, sapo të lançohet ueb faqja juaj, ju duhet të jeni në gjendje ta përdorni atë. Kjo është arsyeja pse është shumë e rëndësishme të merrni trajnimin e nevojshëm dhe të mësoni se si të përdorni ueb faqen tuaj të re përpara lançimit të saj.

8. Lançimi

Më në fund, momenti që të gjithë kemi pritur – lançimi i ueb faqes!

Në rast se po zëvendësoni uebsajtin tuaj ekzistues, punoni me ekipin tuaj të zhvillimit të uebit për të rënë dakord për kohën më të mirë për lançim. Ka shumë mundësi se kjo do të jetë vonë në mbrëmje / herët në mëngjes kur faqja juaj ka sasinë më të vogël të trafikut.

Në çdo rast, si një masë sigurie për dështimin, rekomandohet të planifikoni lançimin e faqes për të hënën, të martën ose të mërkurën. Në atë rast, nëse shihni disa ndryshime të minutës së fundit që duhen bërë, ose nëse diçka nuk shkon mirë (shpesh ndodh), ka kohë të mjaftueshme për t'i rregulluar këto gjëra para fundjavës, në mënyrë që të shijoni një pushim të merituar!

Nëse mbani mend vetëm një gjë...

Ky tekst ishte i gjatë, e di. Pra, nëse mbani mend vetëm një gjë nga gjithçka më sipër, le të jetë kjo: Bëni jetën tuaj dhe jetën e ekipit tuaj të zhvillimit më të lehtë, duke qenë sa më specifik dhe i detajuar për atë që ju nevojitet. Lërini sa më pak të jetë e mundur interpretimit, kërkoni sqarime në lidhje me procesin e zhvillimit të ueb faqes dhe punoni me ekipin tuaj për të gjetur zgjidhjen më të mirë për biznesin tuaj mediatik.

Lexo artikujt:

Historitë më të mira nga Journalift:

Inteligjenca artificiale është, në shumë mënyra, një ngjarje revolucionare, e ngjashme me atë që ishte shtypshkronja Gutenberg në shekullin e 15-të, ose radioja, TV-ja dhe madje edhe interneti në shekullin e 20-të. Është një teknologji që do të riformësojë përgjithmonë shoqërinë. Për shumë prej nesh, AI nënkupton gjithçka që kemi mësuar nga filma të shumtë distopikë (2001 A Space

Tema:

Artikujt më të fundit:

Menaxhimi i premtimeve dhe rreziqeve të AI: Çfarë duhet të dijë çdo profesionist i medias rreth ChatGPT
Inteligjenca artificiale është, në shumë mënyra, një ngjarje revolucionare, e ngjashme me atë që ishte shtypshkronja Gutenberg në shekullin e
Zbuloni trukun: Si të flisni me zhvilluesit e uebit për (ri)dizajnimin e ueb faqes suaj mediatike
Puna mbi një ueb faqe për biznesin tuaj mund të jetë një proces në të njëjtën kohë emocionues dhe i
Si do ta ndryshojë ChatGPT gazetarinë dhe mediat?
Kërkova nga ChatGPT të shkruante këtë artikull për mua. Sigurisht që e bëra këtë. Bëra dhe riformulova pyetje për të