Gjenerata Z dëshiron përmbajtje që është faktike, interesante dhe lehtësisht e kuptueshme: Kryeredaktori i një media të njohur sllovake ndan njohuritë e tyre

Lexim  minutësh

REFRESHER është një media e njohur në internet që shkruan rreth lajmeve dhe temave të stilit të jetesës që janë tërheqëse për audiencën e re. Të nisura si një projekt i shkollës së mesme, ato janë rritur duke u renditur ndër faqet e internetit më të vizituara në Sllovaki, me 1.5 milionë lexues mujore. Qëllimi i tyre është të ndihmojnë në ndërtimin e një brezi modern me një mendje të hapur, duke mos e parë botën si një binaritet të zezë dhe të bardhë. Në këtë intervistë me kryeredaktorin e tyre, Matush Banoviqin, do të eksplorojmë specifikat se si Gjenerata Z e konsumon përmbajtjen dhe se si REFRESHER po e përshtat përmbajtjen për ta bërë më tërheqëse për ta.

MATUSH BANOVIQ, Kryeredaktor në REFRESHER SK

Të rinjtë konsumojnë përmbajtje lajmesh në një masë më të madhe se çdo brez tjetër para tyre. - MATUSH BANOVIQ, Kryeredaktor në REFRESHER SK

REFRESHER është zëri i brezit modern. Si duket audienca juaj?

Shumica e lexuesve tanë janë nga 15 deri në 30 vjeç, që vjen nën Gjenerata Z, por ne u drejtohemi edhe brezave më të vjetër. Ne fokusohemi në ofrimin e përmbajtjes për çdo moshë. Në përputhje me vlerat tona, ne mbështesim lirinë dhe tolerancën, prandaj synojmë kryesisht lexuesit me mendime liberale që jetojnë në qytete më të mëdha.

Kur flasim për Gjeneratën Z, cilat janë specifikat në mënyrën se si ata konsumojnë përmbajtjen?

Gjenerata Z dëshiron qasje në ngjarjet sapo të ndodhin. Ata duan që përmbajtja të shprehet thjesht, të jetë interesante dhe faktikisht e saktë. Çelësi i suksesit është përqendrimi në tema të paeksploruara, të rëndësishme për to. Por është gjithashtu e vërtetë që Gjenerata Z është më kërkuese dhe duhet më shumë përpjekje për të tërhequr vëmendjen e tyre. Nuk ndodh që të interesohen aq shumë për një temë sa të vizitojnë një faqe interneti duke klikuar mbi një postim në Instagram, zakonisht kënaqen duke parë “feed”-in në rrjetet sociale. Duhet më shumë për t'i çuar ato në ueb-faqen tonë.

Çfarë formatesh preferon të konsumojë Gjenerata Z?

Audienca jonë më e re është me të vërtetë e interesuar për videot në kanalin tonë në Youtube dhe gjithashtu anketat e shkurtra në ueb-faqen janë shumë të njohura, ku ne jemi pionierë në mesin e mediave sllovake.

Ju përdorni një model abonimi për REFRESHER. A mund të ndani përvojën tuaj me gatishmërinë e Gjeneratës Z për të paguar për përmbajtjen në internet?

Sipas përvojës time, Gjenerata Z është më e gatshme të paguajë për përmbajtje kur ofrojmë një zbritje për abonimet. Për shembull, kohët e fundit kemi nisur një promocion prej 0,33 EUR për javën e parë, i cili tërhoqi abonentë të rinj. Gjenerata Z zakonisht kërkon temat, të cilat nuk i gjejnë në media të tjera, përmbajtjen që është unike ose e paraqitur në një mënyrë unike, siç janë intervista, tregime frymëzuese, tema të diskutueshme ose përgjigje për pyetjet e tyre (p.sh. edukimi seksual). Nga ana tjetër, nuk janë të interesuar për tema të vështira. Dhe meqë ra fjala, ne jemi gjithmonë duke punuar për ta bërë jashtëzakonisht të lehtë për përdoruesit tanë blerjen e abonimeve, në të vërtetë vetëm me një klik. Për shembull, blerja e abonimeve me mesazh.

Çfarë mendoni për stereotipet e zakonshme për Gjeneratën Z, se ata janë përtacë apo që "të rinjtë nuk kërkojnë lajme, por lajmet i gjen ata"? A e keni vërejtur këtë në përvojën tuaj?

Për mendimin tim, këto hipoteza janë mjaft të gabuara. Guxoj të them se të rinjtë, veçanërisht ata të moshës 15-25 vjeç, konsumojnë përmbajtje vullnetarisht dhe shpesh konsumojnë përmbajtje lajmesh në masë më të madhe se çdo brez tjetër para tyre. Natyrisht, kjo është për shkak të aksesit në internet dhe rrjetet sociale.

Përvoja dhe të dhënat tona tregojnë se audienca e re është e interesuar për përmbajtjen e lajmeve nëse ato shpërndahen në një mënyrë të kuptueshme, duke shpjeguar se si ndikon tek ata. - MATUSH BANOVIQ, Kryeredaktor në REFRESHER SK

Si e rregulloni përmbajtjen tuaj për ta bërë atë më tërheqëse për Gjeneratën Z?

Ne përdorim tituj më të thjeshtë dhe gjithmonë përdorim "ti" në tituj. Është e rëndësishme të gjesh një balancë të mirë; ne nuk duam të tingëllojmë si lajme të tabloideve apo klikimeve, por duam ta bëjmë ato tërheqëse dhe lehtësisht të kuptueshme. Zakonisht nuk shkruajmë për tema si politika e jashtme; në vend të kësaj, ne fokusohemi mbi tema që kanë një ndikim të drejtpërdrejtë në jetën e Gjeneratës Z.

Por ju keni REFRESHER News, i cili informon për ngjarjet aktuale si nga Sllovakia ashtu edhe për çështjet e jashtme.

Po, por edhe këtu strategjia jonë është që të kemi tituj tërheqësë për Gjeneratën Z, më të relaksuar, të fokusuar në ndikimin që ndonjë ngjarje mund të ketë në jetën e tyre. Gjuha është çelësi. Ne shpesh shkruajmë për lajmet për të cilat shkruajnë të gjithë, por gjithashtu duhet të gjejmë temat të cilat janë unike ose t'i shikojmë ato nga këndvështrimet e reja për t'i bërë më tërheqëse për Gjeneratën Z.

Shembull i një titulli nga Refresher News i krijuar për Gjeneratën Z: Refresher informon për faktin se Slovak Land Fund po publikon rregullisht një listë të pronarëve të paidentifikuar të tokave me titullin: “A keni trashëguar një tokë pas paraardhësve tuaj? Zbulojeni lehtësisht në listën e tyre të re, ndoshta as nuk e dinit për të.”

 

Si ju lindi ideja për të nisur REFRESHER News dhe si dallohet nga faqja kryesore e internetit, REFRESHER?

Ne pamë interes tek lexuesit tanë për lajme. Në të njëjtën kohë, ne nuk donim që REFRESHER të humbiste qëllimin e tij të një rrjeti që merret me stilin e jetesës dhe nuk donim që faqja jonë kryesore të ishte plot me tema të vështira, raportuese ose analitike. Dallimi është prandaj në përmbajtje. REFRESHER News informon në mënyrë eksplicite për lajme dhe intervista mbi aktualitetin, ndërsa REFRESHER tani fokusohet dhe pozicionohet si një portal që merret me stilin e jetesës. Ne gjithashtu kemi ndarë kanalet tona të rrjeteve sociale përveç Facebook-ut, pasi shumica e trafikut tonë vjen nga Facebook-u.

Roli i rrjeteve sociale është padyshim shumë i rëndësishëm kur angazhohet Gjenerata Z. Cilat platforma përdorni dhe si krijoni përmbajtje për secilën prej tyre?

Ne përdorim të gjitha platformat dhe në thelb të gjitha llojet e përmbajtjes që ato ofrojnë. Kemi Youtube, Facebook, Instagram, TikTok dhe LinkedIn. REFRESHER News ka një kanal që është i ndarë nga REFRESHER, në Instagram, Youtube dhe TikTok. Audienca e synuar është e ndryshme në secilën platformë dhe ne e rregullojmë përmbajtjen dhe formën e saj në përputhje me rrethanat.

A mund të jepni disa shembuj?

Ne përdorim tituj të ndryshëm për të njëjtin lajm. Për shembull, në artikullin që informon për mundësinë e shtyrjes së deklaratës tatimore, kështu kemi përdorur titujt:

Ueb-faqja: Ky truk do t'ju kursejë 600 euro, keni 10 ditët e fundit për ta përdorur atë. Kontrolloni nëse mund ta përdorni
Kërkimi në Google: PARA SHTESË: Ky truk tatimor do t'ju kursejë 600 euro

A kërkon ndonjë nga platformat më shumë përpjekje se të tjerat?

Fokusin më të madh e kemi vënë në kanalin tonë në Instagram, pasi që kërkon një prezantim të ndryshëm të temave, më vizual. Aty ne shesim artikuj përmes një sërë tregimesh dhe përdorim të gjitha mundësitë e Instagramit për ta rritur sa më shumë angazhimin. Sipas përvojës së ekipit tonë të Brand Engagement, qasja më efektive në kanalin e TikTok-ut të REFRESHER News përfshin shfaqjen e ekranit të printuar të artikullit në sfond dhe fytyrën e redaktorit në plan të parë. Redaktori më pas ritregon artikullin "nga Gjenerata Z në Gjeneratën Z" - duke përdorur fjalorin e përshtatur për Gjeneratën Z. Megjithëse ky aktivitet nuk sjell shumë trafik në faqen tonë, është thelbësor për rritjen e ndërgjegjësimit për brendin tonë.

@refreshersk

Sopozeraj dokonca a zisti jeho obsah 👀 Na svete je nový pracovný zošit určený pre ľudí vo veku 15 až 19 rokov. Týka sa partnerskej a sexuálnej výchovy a používať ho môžu gymnáziá či stredné školy. Dostupný je zadarmo online. #refreshersk #news #slovakia #slovensko #school #fyp #foryoupage #tiktok #like #coment

♬ original sound - REFRESHER

A mund ta përshkruani më shumë rolin e ekipit të Brand Engagement? Çfarë kriteresh duhet të plotësojë një anëtar i ekipit?

Ne kemi një ekip prej 5 personash që punojnë vetëm në postimet në Instagram dhe TikTok. Njohja e rrjeteve sociale dhe algoritmeve të tyre është thelbësore, unë do të thoja se ata duhet të jetojnë me rrjetet sociale, të ndjekin trendet, të dinë se çfarë është aktuale në TikTok tani, të ndjekin mediat e huaja dhe se si ato ofrojnë përmbajtje në mediat sociale. Ata nuk kanë nevojë të kenë arsim gazetaresk, por mendimi kritik është i pashmangshëm, ata duhet ta kuptojnë informacionin që po përcjellin. Është si një kamarier në restorant.

Sa kushton krijimi i përmbajtjes posaçërisht për rrjetet sociale në krahasim me formatet tradicionale?

Ekipi ynë redaktues krijon 99% të përmbajtjes, kështu që shërben si mbështetje për temat për të cilat shkruhet tashmë. Roli i tyre është ta bëjnë përmbajtjen më tërheqëse dhe sigurisht, ne duam që lexuesit të vizitojnë faqen tonë të internetit në fund. Rrjetet sociale shërbejnë si një "teaser" për të gjeneruar interes. Për më tepër, kemi një ekip të veçantë që merret vetem me video, por një pjesë e rëndësishme e punës së tyre është krijimi i përmbajtjes për partneritete me pagesë.

Natyrisht, rrjetet sociale sjellin një pjesë të konsiderueshme të trafikut të përgjithshëm. Si duket në redaksinë tuaj kur, për shembull, Facebook-u nuk funksionon për disa orë, siç ndodhi disa muaj më parë?

Gjithçka është në flakë dhe na zë paniku 😀 Jo shumë kohë më parë, ne ishim shumë të varur nga Facebook-u, dhe patëm një rënie të ndjeshme të trafikut në Facebook. Ka pasur raste kur na sillte 50% të trafikut të përgjithshëm. Ne po përpiqemi të eliminojmë varësinë tonë nga Facebook-u sa më shumë që të mundemi.

Si po e bëni këtë?

Po planifikojmë të bëjmë disa përmirësime në aplikacionin tonë, gjithashtu po zbatojmë REMP (platforma e angazhimit të lexuesit dhe fitimit të parave) për t'u shkëputur nga platformat e palëve të treta. Kur flasim për aplikacionin REFRESHER, ne e optimizojmë atë për t'iu përshtatur nevojave të Gjeneratës Z, veçanërisht për ta bërë atë të duket më shumë si një "feed" i rrjeteve sociale. Ne duam që audienca jonë kryesore  të konsumojë përmbajtjen tonë kryesisht në aplikacionin tonë, në vend të Facebook-ut.

Si i inkurajoni lexuesit që të vijnë në aplikacion dhe uebfaqe?

When Nëpërmjet njoftimeve push dhe buletineve. Njoftimet push funksionojnë mirë si në angazhimin e Gjeneratës Z ashtu edhe në angazhimin e gjeneratave të vjetra. Kur bëhet fjalë për marketingun me email, ne e dimë se funksionon mirë dhe mezi presim ta provojmë atë me REMP. Tani për tani buletinet tona janë të automatizuara, por ne kemi plane të punojmë në strategjinë tonë të buletinit dhe t'i bëjmë buletinet tona më të personalizuara dhe editoriale, në vend të një liste të artikujve të fundit, të krijuar automatikisht.

Çfarë mendoni për angazhimin e ndikuesve për promovimin e përmbajtjes? A përputhet kjo me përmbajtjen e lajmeve?

Ndikuesit që janë të njohur në mesin e Gjeneratës Z ndihmojnë për të krijuar një imazh zbavitës të REFRESHER, por bashkëpunime të tilla shihen kryesisht në rrjetet sociale. Ne i përdorim ato kryesisht për promovimin e partnerëve tanë reklamuesë, dhe ky është një partneritet me përfitim reciprok. Megjithatë, përmbajtja jonë editoriale prodhohet në mënyrë të pavarur dhe të lirë, dhe kjo duhet të ndahet. Sipas këndvështrimit tim, të kesh një gazetar i cili gjithashtu ndiqet nga shumë njerëz (si Monika Tódová nga Dennik N) që ndan përmbajtjen në Instagram mund të ndihmojë brendin tuaj. Dhe nëse një ndikues gjen një temë interesante në përmbajtjen tonë dhe e ndan atë, ne natyrisht përfitojmë nga kjo.

Sa vjeç është ekipi i REFRESHER-it?

Ekipi ynë redaktues është nga mosha 20 deri në 40 vjeç. Të rinj dhe gjithashtu të moshuar vijnë e shkojnë rregullisht, është një proces i natyrshëm. Ekipi i angazhimit të brendit është Gjenerata Z në mënyrë eksplicite, për të qenë në gjendje të 'përkthejë' përmbajtjen në gjuhën e Gjeneratës Z.

A besoni se është e mundur të krijoni përmbajtje tërheqëse për Gjeneratën Z nëse redaksia juaj është pak më e vjetër dhe më pak e aftë për teknologjinë? Çfarë do t'i rekomandonit një mediaje të tillë, nga të fillojnë?

E vërej që kjo tashmë po ndodh, shumë redaksi kanë një praktikant të ri nga Gjenerata Z, i cili, për shembull, interviston redaktorë ose bën video live në Instagram. Unë do të rekomandoja të punësoni një person nga Gjenerata Z, i cili do të jetë 'përkthyes' në gjuhën e të rinjve. Kjo nuk lidhet drejtpërdrejt me konvertimet, por është thelbësore për ndërtimin e vetëdijes për brendin në rrjetet sociale.

Mohim përgjegjësie: Ky artikull u botua fillimisht në Fat Chilli Media.

Lexo artikujt:

Historitë më të mira nga Journalift:

Inteligjenca artificiale është, në shumë mënyra, një ngjarje revolucionare, e ngjashme me atë që ishte shtypshkronja Gutenberg në shekullin e 15-të, ose radioja, TV-ja dhe madje edhe interneti në shekullin e 20-të. Është një teknologji që do të riformësojë përgjithmonë shoqërinë. Për shumë prej nesh, AI nënkupton gjithçka që kemi mësuar nga filma të shumtë distopikë (2001 A Space

Tema:

Artikujt më të fundit:

Menaxhimi i premtimeve dhe rreziqeve të AI: Çfarë duhet të dijë çdo profesionist i medias rreth ChatGPT
Inteligjenca artificiale është, në shumë mënyra, një ngjarje revolucionare, e ngjashme me atë që ishte shtypshkronja Gutenberg në shekullin e
Zbuloni trukun: Si të flisni me zhvilluesit e uebit për (ri)dizajnimin e ueb faqes suaj mediatike
Puna mbi një ueb faqe për biznesin tuaj mund të jetë një proces në të njëjtën kohë emocionues dhe i
Si do ta ndryshojë ChatGPT gazetarinë dhe mediat?
Kërkova nga ChatGPT të shkruante këtë artikull për mua. Sigurisht që e bëra këtë. Bëra dhe riformulova pyetje për të