Cila është puna juaj në media: Drejtues i Zhvillimit të Audiencës

Lexim  minutësh

Drejtuesi i Zhvillimit të Audiencës është një rol i rëndësishëm në kryqëzimin midis editorialit dhe të gjitha ekipeve të tjera në organizatë. Ky person po menaxhon një ekip përgjegjës për krijimin e një strategjie shpërndarjeje nëpër platforma të shumta – SEO, media sociale, buletinet dhe më shumë – për të rritur audiencën e produktit.

Ata përcaktojnë strategjinë e matjes dhe testimit në bashkëpunim me ekipin e analitikës dhe identifikojnë mundësitë për një strategji përmbajtjeje me ekipin editorial. Drejtuesi i Zhvillimit të Audiencës gjithashtu bashkëpunon me ekipe të tjera për përmirësimin e platformave të abonimit dhe anëtarësimit dhe përmirësimin e strategjive për t’i nxitur lexuesit të abonohen ose të bëhen anëtarë.

Së fundi, ata mbështesin vazhdimisht ekipet editoriale në zbatimin e këtyre strategjive, i këshillojnë për përmirësimin e përditshëm në punën e tyre dhe i mbajnë të përditësuar për veçoritë e platformave të ndryshme.

Sebastian Katthöver (courtesy of Sebastian Katthöver)

Çfarë bën ekipi i zhvillimit të audiencës në Deutsche Welle?

Deutsche Welle (DW) është një transmetues publik ndërkombëtar gjerman i financuar nga buxheti federal. Ai funksionon në 32 gjuhë me redaksi në dhjetëra vende dhe përfshin televizion satelitor, radio dhe përmbajtje online.

Sebastian Katthöver, Drejtuesi i Zhvillimit të Audiencës në Deutsche Welle, ka një ekip prej shtatë specialistësh dhe dy praktikantë studentësh.

  • Dy anëtarë të ekipit janë ekspertë SEO që punojnë me ueb faqen dhe gjithashtu me trajnerë. Ata kryejnë auditime, ndihmojnë ekipet ta bëjnë përmbajtjen më të kërkueshme dhe i raportojnë udhëheqësit për objektivat dhe synimet rreth kësaj çështje. Puna e tyre shtrihet edhe tek ekipet e buletineve dhe podkasteve në DW.

  • Njerëz të tjerë që i raportojnë Katthöver-it janë përgjegjës për media të ndryshme sociale. Detyra e tyre është të monitorojnë ndryshimet e platformave, të shikojnë se si të rritet audienca e DW-së atje dhe të bindin ekipe të veçanta editoriale që të bëjnë ndryshime të caktuara në punën e tyre – për shembull, ata sugjeruan që kanali YouTube DW Planet A të hapë një llogari në TikTok sepse tema mjedisore u ngrit në platformë vitin e kaluar.

Ky ekip prej shtatë vetash punon në të gjitha 32 gjuhët e DW-së. Këtë tetor, rrjetet sociale të organizatës mblodhën më shumë se 915 milionë shikime. Por, siç thekson Katthöver, ekipit të tij i mungojnë burimet për të punuar ngushtë me çdo ekip gjuhësor në të njëjtën kohë në të gjithë DW, kështu që ata vlerësojnë potencialin e tyre në tregje të ndryshme dhe i zgjedhin redaksitë për të punuar në bazë të kësaj.

Zakonisht, ekipi ka një plan lidhur me redaksi në gjuhë të tjera, me të cilat do të punojë në të ardhmen e parashikueshme. Gjithashtu, organizon edhe sesione mujore të shkëmbimit të njohurive të arritshme për të gjithë në DW. Në këtë shkëmbim, ekipi ndan trendet në mediat sociale, rastet më të mira dhe mjetet e reja me gazetarët. Katthöveri thotë se më shumë se 800 njerëz e përdorin atë rregullisht, ndërsa rreth 3000 njerëz punojnë në DW. 

Team structure of Deutsche Welle‘s audience development team

Rolet e Drejtuesit të Zhvillimit të Audiencës dhe dita e tij e zakonshme e punës

Si Drejtues i Zhvillimit të Audiencës, Sebastian Katthöver optimizon strategjinë në të gjitha platformat me të cilat punon ekipi i tij, duke përfshirë llogaritë personale të gazetarëve në mediat sociale. Detyra kryesore e ekipit të tij është të sjellë rritjen e audiencës në ekipin editorial të organizatës.

“Roli im është të jem menteshë midis të gjitha ekipeve të ndryshme në kompani mediatike. Përpiqem të jem zgjidhësi i problemeve kur gjërat janë të bllokuara; Përpiqem të flas me palët e përfshira dhe të gjej zgjidhje”, thotë Katthöveri.

Zakonisht, vazhdon ai, anëtarët e ekipit duhet të jenë në gjendje të zgjidhin gjithçka vetë. Edhe pse ndonjëherë, bindja e disa udhëheqësve të ekipit redaktues për të bërë ndryshime specifike mund të jetë sfiduese. Këtu Katthöveri vepron, duke krijuar një strategji për të bindur këtë person, duke mbledhur argumentet dhe duke iu drejtuar përsëri.

Katthöveri jep një shembull se si ndodh kjo: “Kemi qenë në kontakt shumë të ngushtë me ekipin tonë persian për muajt e fundit dhe kemi diskutuar intensivisht me ta [si] të rrisim postimet e tyre në Instagram. Eksperti im në fushën e Instagram-it dhe unë diskutuam me shumë të dhëna që grumbulluam se postimi i shumëfishtë në ditë është më i mirë për algoritmet dhe konkurrencën. Kur filluan demonstratat në Iran, më në fund erdhi dita kur ata ranë dakord të zbatonin ndryshimet.”

Si rezultat, shikimet mujore të videove të llogarisë DW Persian janë më shumë se trefishuar në muajt e fundit – për shkak të rritjes së postimeve dhe për shkak të rritjes së interesit në rajon pas fillimit të protestave. Megjithatë, Katthöveri thekson se është ende prapa disa konkurrentëve (disa prej tyre janë BBC Persian, Radio Farda ose Euronews Persian), të cilët ekipi i monitoron nga afër në punën e tyre të përditshme.

Një shembull tjetër i punës së përditshme të Katthöver-it do të ishte të ndihmonte anëtarët e ekipit të tij në rregullimin e çështjeve si penalizimet për të drejtën e autorit në YouTube. “Këtu është udhëheqësi im në YouTube dhe ai mund të ketë nevojë për ndihmë nga ana ime për të moderuar mes ekipit editorial, që është në panik, dhe platformës”.

Në përgjithësi, kreu i ZHA nuk ka një “ditë tipike”. Në vend të kësaj, zakonisht përbëhet nga gjëra të paparashikueshme, rregullimi i problemeve dhe komunikimi me ekipet editoriale – ose ata kërkojnë këshilla ose ekipi i zhvillimit të audiencës u afrohet atyre me ide.

Dallimi midis Zhvillimit të Audiencës dhe Angazhimit të Audiencës

Katthöveri shpjegon ndryshimin midis Zhvillimit të Audiencës dhe Angazhimit të Audiencës, një tjetër emër i njohur i ekipit në kompanitë mediatike. Ai thotë se ekipi i tij është më shumë “si një ekip mbështetës, stërvitor, këshillues” ndërsa ekspertët e angazhimit punojnë në të gjitha ekipet editoriale. “Roli ynë është t’i këshillojmë dhe t’i lidhim ata. I bashkojmë, përpiqemi të përcjellim njohuri dhe ata e sjellin atë në produkt”, shpjegon Katthöveri. Për shembull, specialistët e angazhimit në anglisht punojnë mbi titujt dhe SEO dhe komunikojnë gjerësisht me ekspertët e SEO-së nga ekipi i Zhvillimit të Audiencës.

Kujt i raporton Drejtuesi i Zhvillimit të Audiencës

Katthöveri i raporton Manuela Kasper-Claridge-it, kryeredaktores së  DW-së. Siç thekson ai, është e dobishme të kesh mbështetjen e saj kur përpiqesh të zbatosh ndryshime në rutinën editoriale të përditshme, si për shembull t’i bësh artikujt më të optimizuar SEO.

Pjesët më interesante dhe sfiduese të punës

E pyetur për pjesën më interesante të punës, Katthöveri përgjigjet: “Çdo ditë është e ndryshme”. Mjedisi është i paqëndrueshëm me “ postimet e Elon Musk-it dhe diçka rreth Twitter-it ndryshohet çdo 15 minuta”. Katthöveri shpjegon se ekipi i tij është ai që sjell me lehtësi informacion të ri në redaksitë për t’i ndihmuar ata të përshtaten. “Dhe ndoshta ajo që më pëlqen në lidhje me këtë është fakt se kjo nuk është një punë e lehtë. Duhet të bindësh njerëzit, duhet të punosh ngushtë me ta, por edhe të respektosh ekspertizën e tyre dhe të dëgjosh prej tyre se çfarë mendojnë. Dhe duhet të gjesh rrugën e duhur”.

Në krahasim, arritja e 20% ose 30% e fundit të qëllimit është gjëja më sfiduese. Siç shpjegon Katthöveri, shumë shpesh ai punon me gjëra që janë të lehta për t’u optimizuar – për shembull, “shitja” ose paketimi i përmbajtjes. Megjithatë, gjërat si ndryshimi i strategjisë së një llogarie janë më të vështira, por ekipi duhet të bëjë të dyja gjërat për të arritur një rezultat 100%. Pra, sfida është të bindësh njerëzit që të shkojnë “një hap më tej, edhe nëse duket shumë e vështirë”.

Këshilla për ata që duan të punojnë në Zhvillimin e Audiencës

Për ata që kërkojnë një punë në Zhvillimin e Audiencës, Katthöveri rekomandon të provojnë praktikat, duke përfshirë ato të brendshme, të cilat janë të zakonshme në organizata të mëdha si DW.

Një tjetër këshillë është të qëndroni të hapur ndaj asaj që tregojnë të dhënat. “Ne përpiqemi t’u bëjmë çdo rekomandim ekipeve redaktuese bazuar në të dhëna të caktuara. Nuk duhet të jetë një ndjenjë instinktive”, thotë Katthöveri.

Çfarë duhet të lexoni nëse jeni të interesuar për Zhvillimin e Audiencës:

Katthöveri këshillon gjithashtu gjetjen e buletineve që mbulojnë rajonin ose gjuhën tuaj dhe abonimin në kanalet e njerëzve që ju i gjeni frymëzues, njerëzve që punojnë “në produkte digjitale ose menaxhimin e produkteve digjitale, që drejtojnë kryesisht botime digjitale”, si dhe në kanalet dhe brendet që menaxhohen dhe drejtohet në radhë të parë në mënyrë digjitale.

Mohim përgjegjësie: Ky artikull u botua fillimisht në The Fix Media.

Journalift është një platformë burimore në internet me praktika dhe njohuri më të fundit për personat që duan të dinë më shumë rreth zhvillimit të medias, biznesit të medias dhe tendencave më të reja në industrinë e medias. Platforma është krijuar si një qendër njohurish e përqendruar në nevojat e mediave. Ne e shohim veten si ‘game changers’, në komunitetin e zhvillimit të mediave që sjellin ide të reja, mjete inovative dhe qasje të bazuara në rezultate, për funksionimin e bizneseve mediatike.

Lexo artikujt:

Historitë më të mira nga Journalift:

Inteligjenca artificiale është, në shumë mënyra, një ngjarje revolucionare, e ngjashme me atë që ishte shtypshkronja Gutenberg në shekullin e 15-të, ose radioja, TV-ja dhe madje edhe interneti në shekullin e 20-të. Është një teknologji që do të riformësojë përgjithmonë shoqërinë. Për shumë prej nesh, AI nënkupton gjithçka që kemi mësuar nga filma të shumtë distopikë (2001 A Space

Tema:

Artikujt më të fundit:

Menaxhimi i premtimeve dhe rreziqeve të AI: Çfarë duhet të dijë çdo profesionist i medias rreth ChatGPT
Inteligjenca artificiale është, në shumë mënyra, një ngjarje revolucionare, e ngjashme me atë që ishte shtypshkronja Gutenberg në shekullin e
Zbuloni trukun: Si të flisni me zhvilluesit e uebit për (ri)dizajnimin e ueb faqes suaj mediatike
Puna mbi një ueb faqe për biznesin tuaj mund të jetë një proces në të njëjtën kohë emocionues dhe i
Si do ta ndryshojë ChatGPT gazetarinë dhe mediat?
Kërkova nga ChatGPT të shkruante këtë artikull për mua. Sigurisht që e bëra këtë. Bëra dhe riformulova pyetje për të