Storytelling vizual e zgjat jetën e tregimeve gazetareske

Lexim  minutësh

sta-nezavisni-mediji-mogu-da-nauce-od-preduzetnika

Me siguri shumica e kanë parë videon e bërë nga faqet e para të çdo botimi të shtypur të New York Times, që nga viti 1852 deri në ditët e sotme. Videoja, e cila zgjat 55 sekonda, fillimisht dominohet nga faqet e para vetëm me tekst. Më pas, në videon, nisin të shfaqen me ndruajtje foto të vogla bardh e zi, në bazë të të cilave mund të konkludojmë se gazeta ka nisur të publikojë ilustrime.

Në fund të videos, në 15 sekondat e fundit, në kohën kur televizioni u shfaq dhe filloi ta shtynte shtypin, në faqet e para të New York Times mbizotërojnë fotografitë me ngjyra, të cilat ngadalë “e hanë” tekstin dhe zënë pjesë gjithnjë e më e madhe, duke u bërë elementi dominues i faqeve kopertine të këtij brendi global.

Është e qartë se me ardhjen e televizionit, shtypi, siç ekzistonte deri atëherë, u bë i mërzitshëm dhe jo interesant për audiencën. Pikërisht për këtë duhej të ishte futur një pamje vizuale më tërheqëse e kopertinave të gazetës, nëse gazeta donte ta ruante tregimin.

Tregimet e mira shesin gazeta, por kur kombinohen me pamje të mira, në këtë rast foto të shkëlqyera, ato kanë potencialin për të shitur edhe më shumë.

Me ardhjen e celularëve dhe rrjeteve sociale, audienca u bë e “uritur” për vizualizim efektiv të përmbajtjeve të ofruara, për video më të mira dhe fotografi, infografikë, harta gjithnjë e më të mira.

Mënyra dhe shpejtësia me të cilën audienca kërkon lajmet, konsumon informacionet dhe reduktimi i shtrirjes së vëmendjes, domosdoshmërisht tregojnë se në ditët e sotme “paketimi” vizual i tregimeve gazetareske ka një rëndësi të madhe.

Çfarë është storytelling vizual?

cfarë-është-storytelling-vizual

Storytelling vizual ose tregimi vizual i tregimeve gazetareske është diçka që mediat e sotme duhet ta zbatojnë në praktikë, nëse duan ta mbajnë apo rrisin audiencën e tyre.

Në këtë kontekst, rrëfimi vizual nuk është vetëm makijazh apo ndonjë detaj mode që vetëm zbukuron tregimin gazetaresk.

Është një mënyrë e zgjuar për të treguar tregimin tuaj duke përdorur elemente të ndryshme vizuale (video, foto, harta, grafikë, etj.) me qëllim që ta tërheqni audiencën e cila do të marrë shumë më tepër informacione, dhe e cila do të kuptojë më mirë tregimin sesa kur lexon vetëm tekstin “të zhveshur”.

Tregimi tashmë i thënë – nuk ekziston një gjë e tillë

tregimi-tashmë-i-thënë-nuk-ekziston-një-gjë-e-tillë

Shumë shpesh në redaksi, kur diskutohet për temat për të cilat duhet të trajtohen/shkruhen, mund të dëgjoni “ky tregim tashmë është bërë” ose “është i vjetër, të gjithë tashmë kanë shkruar dhe raportuar për të”.

Tregimi vizual ju lejon të thoni se nuk ekziston diçka e tillë si “një tregim që tashmë është thënë”, sepse duke përdorur këtë qasje, e njëjta temë mund të tregohet në mënyra të panumërta të ndryshme.

Këtu është një shembull praktik. Para pandemisë, një numër i madh mediash botërore shkruanin se si Kina ndjek/monitoron qytetarët përmes një numri të madh kamerash të instaluara në të gjithë vendin.

Më poshtë do të shohim një shembull se si tre media të ndryshme nga tre pjesë të botës kanë shkruar për këtë temë.

I pari është ai i botuar në “The Atlantic”, me titull “Panokptikumi është tashmë  këtu”. Ky tregim ëshë trajtuar me përdorimin e kryesisht teksteve dhe grafikëve. Elementi grafik hapës i “syrit të gjithëfuqishëm” që sheh dhe ndjek gjithçka përreth, është elementi më i spikatur që plotëson titullin e fuqishëm. Gjithsesi, këtu teksti “e drejton tregimin”. Kjo është qasja e parë.

Në tekstin “South China Morning Post“, me titull “Big Brother po ju shikon: Top 100 qytete në botë me më shumë mbikëqyrje”, teksti nuk është elementi më i fortë në tregim siç ishte në rastin e parë.

Këtu fokusi është tek infografika interaktive, ku lexuesi mund të kontrollojë vetë se cili qytet ka numrin më të madh të kamerave për kokë banori, por edhe se si funksionon sistemi i njohjes së fytyrës.

Teksti është i mbushur me infografikë dhe ka edhe dy video-tregime që vetëm “përforcojnë” pikën që gazetarët duan të tregojnë përmes tregimit. Të gjithë elementet funksionojnë veçmas, por së bashku plotësojnë të gjithë mozaikun e tregimit. Në këtë rast, elementet vizuale “e ngasin tregimin”.

Shembulli i tretë është Australian Broadcasting Corporation (ABC Australia) me titullin  “Mos lini një cep të pambuluar “(Leave no dark corner) që trajton të njëjtën temë, por me tregime vizuale krejtësisht të ndryshme. Elementi më i fortë këtu është video që e “ngas” tregimin.

Tregimi është treguar përmes videove të shkurtra (loop videos) të një vajze moderne nga Kina e cila punon në fushën e marketingut. Ajo, si çdo qytetar mesatar i vendit të saj, është e vëzhguar kur shkon në punë, ecën në rrugë, bën blerje, shkon në spital.

Videot janë ementet mbështetëse, dhe teksti është vetëm një përforcim i asaj që mund të shohim në regjistrime.

Siç kemi parë nga këta tre shembuj, një temë mund të tregohet në tre mënyra të ndryshme. Potencialisht “jetën” më e gjatë e ka tregimi i tretë i ABC-së, i cili fokusohet më pak në numra dhe më shumë në përvojën personale të vajzës së përshkruar në tregim.

Nëpërmjet këtij shembulli, konfirmuam se e njëjta temë, me përdorimin e tregimit vizual, mund të tregohet në mënyra të panumërta të ndryshme.

Jeta më e gjatë e tregimeve gazetareske

jeta-më-e-gjatë-e-tregimeve-gazetareske

Një numër i madh i kolegëve tanë gazetarë, të cilët nuk merren me gazetari të përditshme, “shpenzojnë” edhe disa javë për të përgatitur disa analiza të gjera, e disa prej tyre kalojnë disa muaj duke hetuar krimin dhe korrupsionin.

Megjithatë, disa prej tyre përfundojnë të zhgënjyer kur tregimi që ata kanë shkruar/krijuar shihet/lexohet/dëgjohet nga një numër i vogël njerëzish dhe i njëjti tregim harrohet vetëm pas disa ditësh nga publikimi i tij.

Është e vërtetë që hulumtimi gazetaresk, nëse bëhet mirë, do ta gjejë rrugën e vet tek audienca e tij. Megjithatë, fakti është se në ditët e sotme, përveç procesit të hulumtimit, po aq i rëndësishëm është edhe prezantimi i vetë trgimit, pra prezantimi i tij vizual para audiencës.

Por le të përsëritnim, ritregimi vizual nuk është makiazh i një tregimi të përfunduar, por një mënyrë të menduari.

Në këtë kontekst, ritregimi vizual nuk do të thotë që thjesht t’i shtosh elemente një tregimi tashmë të shkruar, domethënë ta dekorosh me dy-tre foto dhe ndonjë video dhe një hartë, duke menduar se e ke kryer detyrën. Jo.

Kjo nënkupton një kombinim të zgjuar të këtyre elementeve në drejtim të forcimit të vetë rrëfimit në tregim. Me fjalë të tjera, përpara se të shkruani vetë tregimin, madje edhe para se ta hulumtoni atë, gazetari/gazetarja apo ekipi i gazetarëve duhet të dijë ose të paktën të planifikojë se cilat elemente do të përdorin, për cilën pjesë të tregimin dhe në çfarë mënyre.

Nëse keni një plan të tillë, atëherë edhe në procesin e mbledhjes së informacioneve do të punoni në krijimin e këtyre elementeve. Për shembull, nëse planifikoni të krijoni një infografik, si në shembullin me kamera, atëherë teksti duhet të mbështesë vetëm infografikën, dhe jo të përsërisë të njëjtat figura/të dhëna prej tij. E njëjta gjë vlen edhe për përdorimin e videove, fotove ose hartave.

Kjo mund të tregohet përmes shembullit të redaksisë Pointer (KRO-NCRV). Ata e bënë tregimin pasi morën e-mailin, të cilin ndoshta të gjithë e morëm, por shumicën e rasteve nuk e raportonim.

Në “Tregimin pas një vjedhje identiteti“, kolegët e paraqesin temën në mënyrë lineare, në kontrast me metodën e zakonshme piramidale të përmbysur që përdoret më shpesh. Kjo do të thotë që duhet të lexoni të gjithë tregimin, sepse gazetarët ia zbërthejnë tregimin audiencës pikërisht ashtu siç e hetuan, nga marrja e e-mail-it, përmes fillimit të hetimit, deri në zbardhjen e çështjes. Por ajo që është më e rëndësishme është storytelling vizal që ata përdorën.

Këtu, çdo element vizual është në funksion të tregimit përfundimtar që duan të tregojnë. Kështu, ju (lexues) mund të lexoni e-mailin që ata kanë marrë në redaksi, mund të klikoni në ikonën e telefonit dhe të dëgjoni bisedat origjinale telefonike (në gjuhën holandeze) që kanë bërë gazetarët, mund të shihni profilet në rrjetet sociale dhe shumë elemente të tjera vizuale që e kthejnë këtë tekst në një përvojë në vend të leximit.

Pra, nëse e krahasojmë tregimin tuaj me një ndërtesë, atëherë mos mendoni për storytelling vizaul si për ngjyrën në të cilën është pikturuar ajo ndërtesë, por si pjesë përbërëse e saj: dyer, dhoma, dritare, tarraca… Nëse përdorni elemente vizuale në mënyrën e duhur, pra se çdo element plotëson dhe tregon një pjesë të tregimit, atëherë tregimi juaj, domethënë ndërtesa, do të ndërtohet mbi themele të shëndosha dhe të forta.

Aleksandar Manasiev është gazetar nga Maqedonia e Veriut, fitues i disa çmimeve, me më shumë se 17 vjet përvojë në media të shkruara, TV dhe dixhitale. Ai ka përvojë si gazetar investigativ, korrespodent dhe kryeredaktor në disa media në rajon dhe më gjerë. Ai gjithashtu punon si trainer rajonal për gazetarinë mobile, median dixhitale dhe gazetarinë investigative.

Lexo artikujt:

Historitë më të mira nga Journalift:

Inteligjenca artificiale është, në shumë mënyra, një ngjarje revolucionare, e ngjashme me atë që ishte shtypshkronja Gutenberg në shekullin e 15-të, ose radioja, TV-ja dhe madje edhe interneti në shekullin e 20-të. Është një teknologji që do të riformësojë përgjithmonë shoqërinë. Për shumë prej nesh, AI nënkupton gjithçka që kemi mësuar nga filma të shumtë distopikë (2001 A Space

Tema:

Artikujt më të fundit:

Menaxhimi i premtimeve dhe rreziqeve të AI: Çfarë duhet të dijë çdo profesionist i medias rreth ChatGPT
Inteligjenca artificiale është, në shumë mënyra, një ngjarje revolucionare, e ngjashme me atë që ishte shtypshkronja Gutenberg në shekullin e
Zbuloni trukun: Si të flisni me zhvilluesit e uebit për (ri)dizajnimin e ueb faqes suaj mediatike
Puna mbi një ueb faqe për biznesin tuaj mund të jetë një proces në të njëjtën kohë emocionues dhe i
Si do ta ndryshojë ChatGPT gazetarinë dhe mediat?
Kërkova nga ChatGPT të shkruante këtë artikull për mua. Sigurisht që e bëra këtë. Bëra dhe riformulova pyetje për të