Disa sugjerime se si të përfitoni sa më shumë nga YouTube

Lexim  minutësh

Nekoliko predloga kako da od YouTube-a izvučete maksimum

Së pari, le t’i vendosim bazat dhe të përgjigjemi – sa i madh dhe i rëndësishëm është vërtet YouTube?

YouTube është faqja e dytë më e vizituar në botë, përpara Facebook, Wikipedia, Amazon, Instagram dhe shumë të tjerë. Megjithatë, mbase më e rëndësishme është të dini se YouTube është shfletues i dytë më i popullarizuar në botë dhe se një numër gjithnjë e më i madh, veçanërisht të rinjtë, fillojnë kërkimin e tyre pikërisht aty.

Mesatarisht, përdoruesit shpenzojnë 19 minuta në ditë në YouTube dhe më shumë se 90% e popullsisë së internetit e viziton atë çdo javë. Përdoruesit e celularëve shpenzojnë disi më pak kohë, por shikojnë dy herë më shumë klipe të ndryshme gjatë sesioneve të tyre.

Audienca më e madhe është në popullsinë e moshës 25 deri në 44 vjeç, por rrjeti është aq i madh se mbulon një audiencë nga 9 deri në 99 vjeç. YouTube gjeneroi 28 miliardë dollarë të ardhura nga reklamat në vitin 2021, që tregon rritje prej 46% nga viti në vit.

Shkurtimisht – YouTube është shumë i madh dhe i rëndësishëm, dhe një mundësi e shkëlqyer për të shfaqur disa nga përmbajtjet tuaja dhe për të përcjellë një mesazh – sepse njerëzit janë tashmë aty.

Gjithashtu, për shumë autorë, YouTube është një mundësi për t’u bërë një medium, dhe është një burim serioz të ardhurash, sipas shumë vertikaleve, dhe më shpesh – nga rishikimet, partneritetet dhe sponsorizimet, abonimet dhe donacionet, nga shitja e produkteve të tyre (gardërobë, grim, muzikë, lojëra, reality TV) dhe shumë gjëra të tjera.

Si duken gjërat nga një këndvështrim lokal?

Si duken gjërat nga një këndvështrim lokal?

Nëse je një krijues i pavarur në YouTube, i përqendruar në tregun lokal ose rajonal, mundësitë nuk duken shumë të shkëlqyera kur bëhet fjalë për komercializimin. Markave të cilat punojnë me më të mëdhenjtë, u duhet shumë kohë për të vërejtur kanale të reja dhe fitimet nga shfaqjet janë një nga më të ulëtat në botë. Gjithashtu, edhe kur ekziston mundësia e donacioneve dhe tarifave të anëtarësimit, përdoruesit tanë thjesht nuk e kanë zakon të paguajnë për përmbajtjen dhe shpeshherë nuk janë në gjendje për shkak të standardit të ulët të jetesës.

Krijuesit e mëdhenj të përmbajtjes ende fitojnë shumë para nga kjo, por shumë nga ata që i drejtohen disa fushave specifike, thjesht nuk mund të kenë kurrë një audiencë kaq masive.

Një mundësi e mundshme, e cila nuk duhet anashkaluar, është se ne kemi një diasporë shumë të madhe në vendet më të zhvilluara të botës, kështu që ato mund të jenë një burim potencial të ardhurash.

Kur bëhet fjalë për aspektin e dytë të gjithçkaje, ai është popullariteti – tërheqja e vëmendjes, promovimi dhe arritja e audiencës, situata është shumë më e mirë, sepse njerëzit tanë me të vërtetë konsumojnë shumë YouTube dhe ka një shans real që nëse ndiqni disa rregulla të thjeshta, me kalimin e kohës të ndërtoni audiencë të konsiderueshme në këtë platformë, e cila në të njëjtën kohë është edhe një rrjet social. 

Në një kohë kur pothuajse të gjitha rrjetet e tjera po bëjnë gjithçka për të reduktuar shtrirjen organike të postimeve tuaja, ka kuptim të përqendroheni në ato vende që lejojnë që përmbajtja juaj të arrijë një audiencë të cilës mund të jetë interesante.

Çfarë vërtet ka rëndësi nëse duam të performojmë në YouTube?

Është e vështirë ta reduktosh këtë në një kornizë të arsyeshme për të filluar, sepse gjithmonë ka vend për përmirësim, por le të shkojmë me radhë:

  1. Krijoni një kanal dhe merrni kohë,  plotësojeni bukur dhe markojeni (brending), gjitha linqet dhe profilet përkatëse në rrjetet sociale, plotësoni të gjitha përshkrimet tekstuale bukur dhe në detaje në mënyrë që nëse dikush ju kërkon, t’ju gjejë lehtësisht. Për sa i përket kohës, ky eksperiment është diçka që ka kuptim në planin afatgjatë – kufizoni atë në të paktën 6 muaj. Mund të niset më herët, por nëse nuk jeni me fat, 6-12 muaj është koha optimale për të parë nëse  ideja juaj ka kuptim.

Krijoni grupin optimal të pajisjeve të regjistrimit

  1. Krijoni grupin optimal të pajisjeve të regjistrimit. Është shumë mosmirënjohëse të thuhet se çfarë është kjo, por fakti është se sot pothuajse të gjithë mbajnë në xhepin e tyre një pajisje që ka një kamerë mjaft të mirë për të bërë një video të mirë Full HD ose 4K në kushte të përshtatshme ndriçimi. Nëse keni një telefon, një GoPro ose një aparat fotografik më serioz në dispozicionin tuaj, kjo është vetëm një pjesë e ekuacionit

Tingulli është shpesh dhe shumë më i rëndësishëm. Është shumë e rëndësishme të jetë i pastër dhe i qartë. Nëse bëhet fjalë për përmbajtjen e të folurit, sugjerimi është të blini një mikrofon lavalier, dhe nëse keni një bashkëbisedues, ekzistojnë edhe të dyfishta për intervista dhe kjo do t’ju kushtojë rreth 30 euro. Nëse regjistroni tinguj të ambientit (p.sh. gatim, punë në punëtori, etj.), dhe kjo është më e rëndësishme se vetë tregimi, blini një mikrofon të vogël me të drejtuar (të ashtuquajturin – shotgun) që do t’i gjeni në dyqanet e fotografive për diku rreth 40 euro.

Produksioni optimal do të thotë – mjaft mirë. Nuk bëhet fjalë për reklama televizive apo seriale me buxhet të lartë. YouTube toleron mungesën e cilësisë së produksionit nëse përmbajtja është interesante dhe dinamike.

  1. Bëni një plan aktivitetesh. YouTube e pëlqen rregullsinë dhe parashikueshmërinë, dhe i pëlqen më shumë nëse postoni përmbajtje në baza ditore. Ky është i ashtuquajturi daily upload dhe ju garanton shikueshmëri dhe favorizim shtesë brenda platformës. Sigurisht, kjo nuk do të thotë që ju duhet të regjistroni përmbajtje çdo ditë, mund të regjistroni një ditë për një javë të tërë, pastaj të ndani. Mund ta ripaketoni të njëjtën përmbajtje në formate më të shkurtra (shihni se si e bëjnë këtë podcasters ose ata që regjistrojnë forma të gjatë intervistash).

Mendoni afatgjatë. Për shembull, përveç asaj që planifikoni të regjistroni, për shembull një intervistë me dikë, pas regjistrimit kërkojini të ftuarit të qëndrojë edhe disa minuta dhe bëni një sërë pyetjesh dhe përgjigjesh flash. Përveç faktit që këtë mund ta publikoni si material interesant, mund të kombinoni edhe disa të ftuar që i përgjigjen të njëjtës pyetje dhe me kalimin e kohës mund të jetë një format leksikor interesant që do ta publikoni një herë në javë. Eksploroni, frymëzohuni me të tjerët dhe krijoni versionet tuaja të formateve që funksionojnë mirë për të tjerët.

  1. Kushtojini kohë përgatitjes së përmbajtjes për botim. Ndihmoni audiencën tuaj të mundshme që t’ju vërejë dhe t’ju gjejë, por edhe YouTube që t’ju shërbejë siç duhet. 

Bëni një titull të mirë për secilën video që do të përmbajë të gjitha gjërat më të rëndësishme që njerëzit kërkojnë, shkruani një përshkrim të detajuar dhe të plotë me linqe përkatëse drejtë rrjeteve sociale dhe përmbajtjeve të cilat referoni në video. Plotësoni saktë etiketat, pra shkruani në to të gjitha fjalët dhe frazat (2-3 fjalë së bashku) që i referohen përmbajtjes së asaj videoje. Merrni kohën dhe bëni një thumbnail të rëndësishëm, por interesant dhe tërheqës. Nëse përmbajtja është e gjatë, bëni timestamps dmth. ndajeni atë në seksione në mënyrë që përdoruesi të gjejë lehtësisht atë që kërkon.

Pse e ben këtë? Përmbajtja tekstuale ndihmon algoritmin të kuptojë kujt t’ju prezantojë, dhe vizuale (thumbnail) ju ndihmon të tërheqni përdoruesit të cilëve u është shërbyer përmbajtja t’ju kushtojnë vëmendje. Sa më e lartë të jetë përqindja e njerëzve që shohin klipin tuaj në ndonjë listë, klikojnë mbi të, me kusht që të qëndrojnë më shumë se disa dhjetëra sekonda, aq më shumë do t’ju favorizojë algoritmi.

  1. Merruni me komunitetin tuaj. Ndiqni komentet, përgjigjuni atyre dhe respektojini nëse kanë kuptim. Në përmbajtjen tuaj, pyesni njerëzit dhe ftojini t’ju ndjekin / abonohen, t’i pëlqejenë videot nëse u pëlqejnë (po, kjo në fakt funksionon) dhe ftojini t’ju dërgojnë pyetje dhe komente në YouTube. Algoritmi, i përmendur kaq shumë herë, i pëlqen ndërveprimet dhe në sistemin e tij të brendshëm të pikëzimit favorizon përmbajtjen që nxjerr ndërveprime.

YouTube ju ofron gjithashtu mundësinë për ta aktivizuar skedën Communtity, e cila është në thelb një vend ku mund të postoni lajme dhe përmbajtje diskutimi, si dhe sondazhe për përdoruesit dhe ky është gjithashtu një vend i mrekullueshëm për të mbledhur komente dhe për të gjeneruar aktivitet në kanalin tuaj.

  1. Ndiqni analitikën dhe përshtatuni. Ndoshta kjo është shumë e vështirë, por duke qenë se gjithnjë e më shumë media tani kanë vetëdije dhe njohuri për Google Analytics dhe mjete të ngjashme, atëherë ka kuptim t’i referoheni të gjitha metrikave që ekzistojnë brenda analitikës në YouTube.

Do të zbuloni shpejt se cilët janë përfaqësuesit e audiencës tuaj sipas të gjitha parametrave – gjinisë, moshës, vendndodhjes gjeografike dhe të ngjashme. Do të zbuloni se sa kohë shpenzojnë mesatarisht për të parë përmbajtjen tuaj, në cilin moment ka një rënie të ndjeshme të interesit, do të shihni se çfarë funksionon më mirë dhe çfarë më keq.

Përdorni live dhe premiera kur keni kushtet dhe nevojat

  1. Përdorni live dhe premiera kur keni kushtet dhe nevojat. Një tjetër gjë që YouTube pëlqen janë përdoruesit që transmetojnë përmbajtje në mënyrë të drejtpërdrejtë. Është kërkuese, nuk lë vend për gabime që do t’i zgjidhni në montim, por mund të jetë shumë interesante. Gjithashtu, është veçanërisht e vlefshme nëse gjatë seancave të drejtpërdrejta keni ndërveprim me shikuesit tuaj në chat, sepse e përshpejton diskutimin dhe e bën materialin më të mirë dhe më relevant.

Nëse regjistrimi i drejtpërdrejtë nuk është opsion, mund të luani materiale të regjistruara paraprakisht si premiera në një periudhë të paracaktuar, ku do të keni gjithashtu mundësinë të ndërveproni dhe të komentoni me shikuesit tuaj sikur të ishte një seancë live.

Përfundim

YouTube kërkon kohë, njohuri dhe burime, por mund t’ju japë shumë. Nëse tashmë jeni të dukshëm, keni media dhe bashkëpunim me sponsorë, hapja e një kanali të tillë shtesë për vendosjen e përmbajtjeve promocionale mund të jetë një stimul serioz, sepse sado mirë të shkojnë reklamat klasike, fakti që njerëzit mund të markojnë përmbajtjen, të kenë produktin ose logojen e vet në fushën e shikimit të kamerës ka një magnetizëm shumë të veçantë për shumëkënd.

Analizoni dhe ndjekni se çfarë po bëjnë të tjerët. Mos i kopjoni, por mendoni se si mund t’i fisnikëroni dhe përshtatni idetë e tyre me audiencën tuaj.

Në këtë kuptim – ky investim, mbi të gjitha, i kohës, është i rëndësishëm, por potenciali është i madh dhe një mundësi e mirë për një hap përpara. Me planifikim dhe organizim të mirë, kjo nuk duhet të jetë aspak një detyrë kaq e madhe, dhe mund të jetë një përvojë shumë dinamike dhe interesante, dhe një mundësi e shkëlqyer për të marrë disa njohuri të reja dhe për të njohur audiencën tuaj edhe më mirë.

Ivan Miniq është një profesionist i marketingut dhe IT me përvojë ndërkombëtare. Ai është themeluesi i një prej komuniteteve më të mëdha online në rajonin e Ballkanit duke numëruar më shumë se 2 milion përdorues (forumi Burek) dhe një sipërmarrës i vetëngritur me disa biznese start up (Moja Pijaca, Burgos – burger bar). Ivani është moderatori dhe redaktori i Pojačalo – një podcast për sipërmarrjen që arrin deri në 5.000 pajtimtarë. Ivan ka punuar me media nga Serbia dhe Bosnja dhe Hercegovina, duke i ndihmuar ata të zhvillojnë praninë e tyre në internet dhe të rrisin audiencën e tyre. Ai ka qënë lektor i Menaxhimit tv Projekteve për studentët e marketingut dixhital në Fakultetin e Medias dhe Komunikimit në Beograd.

Lexo artikujt:

Historitë më të mira nga Journalift:

Inteligjenca artificiale është, në shumë mënyra, një ngjarje revolucionare, e ngjashme me atë që ishte shtypshkronja Gutenberg në shekullin e 15-të, ose radioja, TV-ja dhe madje edhe interneti në shekullin e 20-të. Është një teknologji që do të riformësojë përgjithmonë shoqërinë. Për shumë prej nesh, AI nënkupton gjithçka që kemi mësuar nga filma të shumtë distopikë (2001 A Space

Tema:

Artikujt më të fundit:

Menaxhimi i premtimeve dhe rreziqeve të AI: Çfarë duhet të dijë çdo profesionist i medias rreth ChatGPT
Inteligjenca artificiale është, në shumë mënyra, një ngjarje revolucionare, e ngjashme me atë që ishte shtypshkronja Gutenberg në shekullin e
Zbuloni trukun: Si të flisni me zhvilluesit e uebit për (ri)dizajnimin e ueb faqes suaj mediatike
Puna mbi një ueb faqe për biznesin tuaj mund të jetë një proces në të njëjtën kohë emocionues dhe i
Si do ta ndryshojë ChatGPT gazetarinë dhe mediat?
Kërkova nga ChatGPT të shkruante këtë artikull për mua. Sigurisht që e bëra këtë. Bëra dhe riformulova pyetje për të