Si të ndërtoni komunitetin tuaj online? (Pjesa 1rë)

Lexim  minutësh

Kako-izgraditi-onlajn-zajednicu-1.-dio

Pavarësisht se sa e mirë është përmbajtja juaj, në një fshat mediatik global, konkurrenca juaj janë gazetarët më të mirë nga e gjithë bota. Sikur kjo të mos ishte mjaft sfiduese, ju gjithashtu luftoni për vëmendje me fotografi të lezetshme macesh, imitime, miliona prodhimeve të muzikës pop, fotografi nga dasma e një shoku …Ju mund të keni vërejtur që përqendrimi juaj kur konsumoni përmbajtje në internet nuk zgjas gjatë. Nuk është vetëm një përvojë anekdotale – kërkimi shkencor konfirmon se për shkak të bollëkut të informacionit që na rrethon, vëmendja jonë kolektive po tkurret gjithnjë e më shumë.

Nuk ka ndryshuar vetëm sasia dhe disponueshmëria e përmbajtjes. Sot, jo vetëm që është e mundur të merrni një informacion, por është gjithashtu jashtëzakonisht e lehtë ta ndani atë me të gjithë, të komentoni, të jepni mendimin tuaj, etj. Njerëzit jo vetëm që konsumojnë përmbajtje, por marrin pjesë aktive në shpërndarjen e mëtejshme - ata e dërgojnë atë tek miqtë, pëlqejnë, komentojnë, por, mbi të gjitha, ata e postojnë atë në profilet e tyre në rrjetet sociale ku, me komentin e tyre, fillojnë polemika të reja duke u përfshirë kështu në lajm.

Nëse ende mendoni se detyra juaj si medium është thjesht të shkruani një artikull të mirë ose të regjistroni një emision cilësor, ky tekst është për ju.

Çfarë është komuniteti dhe pse është i rëndësishëm?

Çfarë është komuniteti dhe pse është i rëndësishëm?

Cili është ndryshimi midis audiencës dhe një komuniteti?

utori, gazetari dhe konsulenti i marketingut Kris Borgan e shpjegon atë thjeshtë si: Dallimi midis audiencës dhe komunitetit është se në cilin drejtim vendosen karriget.

Publiku juaj është i interesuar për përmbajtjen tuaj, audienca lexon tekstet tuaja, dëgjon dhe shikon shfaqjet tuaja, por komunikimi është i njëanshëm. Në njërën anë, si në skenë, është media, dhe në anën tjetër, si në një audiencë, ulet publiku. Ndryshe nga audienca, komuniteti është aktiv, i gjallë dhe i bazuar në ndërveprim dhe bashkëpunim. Kur "vendosni karriget" në një mënyrë tjetër, lexuesit ose shikuesit tuaj kanë mundësinë të zhvillojnë një marrëdhënie me mediumin tuaj dhe, jo më pak e rëndësishme, edhe midis tyre.

Pse është më e mençur të punosh për zhvillimin e një komuniteti të angazhuar sesa për të fituar sa më shumë audienca të jetë e mundur?

Ne jetojmë në një kohë jashtëzakonisht të pafavorshme për mediat kur bëhet fjalë për financim, si në nivel global ashtu edhe më shumë në tregjet e vogla të mediave të Ballkanit Perëndimor. Ndryshe nga audienca, është më lehtë të thërrasësh komunitetin për veprim. Komuniteti ka potencial për monetizim dhe është e mundur që mbi të, të bazoni një model të shëndetshëm dhe i qëndrueshëm ekonomikisht nga ana shoqërore dhe ekonomike. Sidoqoftë, fitimi i parave nga komuniteti nuk duhet të jetë motivi juaj i vetëm. Në thelb, puna me komunitetin gjatë secilit hap të ciklit mediatik kontribuon në punën tuaj më të mirë, përmirësimin e medias tuaj, përmbajtjen dhe mirëqenien e shoqërisë.

Së fundmi, në një situatë kur ju bëni një gabim (dhe ne të gjithë bëjmë gabime), komuniteti juaj do të jetë aty për ju. Ndryshe nga audienca, komuniteti është më i gatshëm t'ju falë për dështimin, madje edhe për të dalë për ju në publik.

Vlerat si themel i komunitetit

Vlerat si themel i komunitetit

Ndryshe nga audiencat, klikimet ose shikimet, të cilat ju mund të jeni në gjendje t’i blini, komuniteti duhet të (ri)ndërtohet me kalimin e kohës. Themeli mbi të cilin mbështetet ndërtimi i komunitetit janë vlerat e trashëguara nga shtëpia juaj mediatike. Në këtë mënyrë, ju lidheni me komunitetin tuaj të përbërë nga individë me vlera të njëjta ose të ngjashme.

Vlerat janë më shumë se fjalët në seksionin "Rreth Nesh" të faqes tuaj. Është e rëndësishme të jeni të sinqertë dhe të dini nëse këto janë vlerat reale të organizatës apo disa nga frazat që keni shkruar për hir të punës. Këto janë vlera të ndara nga të gjithë punonjësit, të cilat pasqyrohen në të gjithë përmbajtjen tuaj, si dhe në mënyrën e vendosjes së përmbajtjes. Bazuar në vlerat dhe parimet që burojnë prej tyre, ju diferencoheni në tregun e përmbajtjes.

Për shembull, nëse jeni një medium lokal, është e rëndësishme të dini se lexuesit nuk vijnë në portalin tuaj vetëm për të gjetur informacione shërbimi. Në rast se hapet një portal i ri, dhe e vetmja gjë që keni dhënë është informacioni i shërbimeve, nuk ka asgjë për ta mbajtur lexuesin të mos kalojë tek konkurrenca. Ajo që mund t’iu veçojë janë vlerat specifike me të cilat lexuesi mund të lidhet. Këto mund të jenë patriotizmi lokal, promovimi i aktivizmit qytetar, decentralizimi, advokimi për të drejtat e punëtorëve, kritika ndaj qeverisë dhe promovimi i funksionit korrigjues të medias, etj.

Një shembull i një media lokale që ka ndërtuar një komunitet të fortë bazuar në vlerat specifike të organizatës së saj është Forum Televizije iz Prijepolje. Forum TV është media e vetme në Serbi që e konsideron luftën për barazi gjinore si përparësinë e saj, dhe kjo është e dukshme në të gjitha aspektet e biznesit të tyre. Televizioni u krijua nga aktivitetet e Forumit të Grave në Prijepolje dhe sot gratë janë në pozitat udhëheqëse menaxheriale dhe editoriale. Ata përdorin në mënyrë aktive të gjitha kanalet e tyre mediatike (televizionin, portalin dhe rrjetet sociale) për të promovuar sipërmarrjen e grave në mënyrë që të fuqizojnë gratë në komunitetin e tyre.

Përveç luftës për një pozitë më të mirë të grave në shoqëri, Forum TV njihet në komunitet si një medium i dedikuar për aktivizmin qytetar dhe i gatshëm për të nxitur qeverinë lokale drejt përgjegjësisë dhe transparencës. Në vend që të citojmë një seri vlerësimesh që Forum TV ka marrë ndër vite nga figura të ndryshme publike të interesuara për këtë temë, treguesi më i mirë i njohjes së punës së tyre dhe luftës së sinqertë për vlerat shihet në faktin se kur ky televizion u kthye tek komuniteti për ndihmë - komuniteti u përgjigj shumë shpejt. Përmes veprimit në faqen donacije.rs, Forum TV arriti të mbledhë nga anëtarët e komunitetit të tij mbështetjen financiare që u duhej për të blerë pajisje të reja.

Ku ta ndërtoni komunitetin?

Cilat janë vendet ku ju mund të mblidhni komunitetin tuaj? Gjatë zhvillimit të kësaj strategjie, është e rëndësishme të merret parasysh ekuilibri midis fokusit dhe diversifikimit. Është thelbësore të mendoni për platformat që zotëroni ose jo. Kanalet e komunikimit mbi të cilat keni kontroll janë faqja juaj e internetit, lista e emaileve që zotëroni, forumi që keni krijuar, etj. Platformat në të cilat mund të zhvilloni dhe të monetizoni komunitetin që janë përtej kontrollit tuaj parësor janë Facebook, Instagram, Tik-Tok, YouTube, Reddit, forume të tjera, Patreon, Ko-Fi, etj.

Është e rëndësishme të vendosni një ekuilibër të mirë duke u mbështetur në burimet tuaja dhe platformat e njerëzve të tjerë. Ne nuk ju këshillojmë që të përqendroheni plotësisht në ndërtimin e komunitetit vetëm në një kanal.

Për shembull, grupet në Facebook janë një nga platformat më të mira për ndërtimin e komunitetit. Sidoqoftë, Facebook është një kompani private dhe ju nuk keni asnjë ndikim në politikat e biznesit. Nëse në një moment Facebook anulon grupet, atëherë çfarë ndodh? Apo nëse vetë Facebook pushon së ekzistuari si për shembull MySpace?

Nga ana tjetër, kjo nuk do të thotë që duhet të jesh i pranishëm kudo. Ky është një nga keqkuptimet dhe pengesat kryesore në të menduarit që kanë mediat kur bëjnë një strategji siç është strategjia e pranisë në rrjetet sociale. Kur filloni të ndërtoni një komunitet, është e natyrshme që do të duhet të mbështeteni më shumë në platformat e njerëzve të tjerë si vendet ku anëtarët e komunitetit tuaj të synuar tashmë mblidhen.

Është gjithashtu e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm për burimet tuaja dhe t'i alokoni ato me mençuri. Nuk është e vështirë të hapni një llogari në çdo rrjet apo platformë sociale, por pyetja është se sa janë burimet tuaja njerëzore për menaxhimin e tyre të rregullt dhe cilësor? Ndërsa do të ishte ideale që komuniteti të zhvendosej në kanale që janë në pronësinë tuaj sa më shumë që të jetë e mundur, disa media nuk kanë kapacitetin teknik për ta bërë këtë. Media të mëdha, të institucionalizuara, të tilla si britanikja Guardian, ose më afër rajonit, Danas, kanë mundësinë donacionesh në platformat e tyre. Nga ana tjetër, autorë më të vegjël, të pavarur (një shembull i suksesshëm është podcast Agelast), si dhe shtëpi të vogla mediatike, mund të mbështeten në faqe si Patreon, ku ata mund t’i referohen komunitetin e tyre të ndërtuar tashmë për mbështetje financiare.

Si të ndërtoni komunitetin?

E kemi përsëritur disa herë se gjëja më e rëndësishme është përfshirja e komunitetit në çdo hap të ciklit mediatik. Edhe mediat që kanë punuar për të ndërtuar një komunitet për një kohë të gjatë shpesh anashkalojnë "pikat e tyre të verbra" në bashkëveprimin me komunitetin. Grafiku Joy Mayer citohet më shpesh si shpjegimi më i mirë i potencialit të pashfrytëzuar për ndërveprim midis gazetarëve dhe komunitetit.

Lloji dominues i ndërveprimit me komunitetin nënkupton që, në fazën e shkrimit të artikullit, të përfshihet gazetari dhe të përjashtohen lexuesit. Nga ana tjetër, pasi artikulli është botuar, atëherë lexuesit shkruajnë, dhe gazetari mbetet i heshtur. Është më mirë që të dy lexuesit/shikuesit/dëgjuesit dhe gazetarët të jenë aktivë gjatë të dy fazave.

Lexuesit mund të aktivizohen në fazën përgatitore duke dhënë ide për artikuj ose kontribute. Mund t'i pyesni se cilat tema u interesojnë ose të bëni një sondazh se cilët të ftuar dëshirojnë të dëgjojnë. Kur bëhet fjalë për gazetarinë hulumtuese, lexuesit mund të jenë burim informacioni. Kështu, nëse po shkruani një tekst në lidhje me ushtrimin e së drejtës për leje lindjeje, mund të dëgjoni përvoja personale nga anëtarët e komunitetit tuaj.

Sa i përket jetës së tekstit ose shfaqjes pas botimit, lexuesit zakonisht komentojnë, dhe reagimet nga autori shpesh mungojnë.

Mbani parasysh se e anasjellta është jashtëzakonisht e rëndësishme - që gazetari t'i përgjigjet pyetjeve ose komenteve më të rëndësishme mbi artikullin. Në atë mënyrë, vendoset një dialog i vërtetë dhe tregon respekt ndaj lexuesve.

Përveç kësaj, në këtë mënyrë, lexuesit e kanë më të lehtë për të lidhur dhe respektuar më shumë gazetarin, dhe përmes këtij lloji bisedimi, gazetari mund të dalë me ide për disa tekste ose artikuj të ardhshëm.

Komuniteti duhet të ketë rregulla dhe kufij të mirë përcaktuar

Komuniteti duhet të ketë rregulla dhe kufij të mirë përcaktuar

Në mënyrë që një komunitet të rritet dhe të zhvillohet në marrëdhënie të shëndetshme ndërpersonale, është e nevojshme të keni rregulla sjelljeje të përcaktuara qartë. Kur bëhet fjalë për komentet e lexuesve në faqen tuaj, ka disa faktorë që duhet të merrni parasysh.

Së pari, a do të lejoni komente anonime? Nëse është e nevojshme që komentuesit të regjistrohen, a lejoni të komentoni me një pseudonim apo është duhet të kenë emrin dhe mbiemrin e saktë. Të dy opsionet kanë përparësitë dhe disavantazhet e tyre. Komentet anonime kontribuojnë në lirinë e fjalës, veçanërisht në mjediset në tranzicion, ku njerëzit mund të kenë frikë për punën e tyre nëse lënë një koment "të papërshtatshëm" ndaj një partie. Nga ana tjetër, regjistrimi i komentuesve shpesh kontribuon në një nivel më të ulët të gjuhës së urrejtjes dhe një diskutimi më konstruktiv, serioz.

Një pyetje tjetër është se si moderohen komentet. Pavarësisht nëse komentet miratohen nga moderatori ose pas publikimit në rast raportimi nga lexues të tjerë, komentet e papërshtatshme hiqen më pas.

Dhe së fundi, përcaktoni se cila përmbajtje është e ndaluar në komente. Përveç papranueshmërisë së dukshme të gjuhës së urrejtjes të ndaluar ligjërisht, nxitjes së intolerancës fetare/kombëtare /seksuale, pyesni veten nëse ka ndonjë përmbajtje tjetër që është e papranueshme për ju. Sipas vlerave të mediave tuaja, këto mund të jenë sulme ad hominem ndaj gazetarëve, sharje, komente misogjiniste, spam, vetë-promovim, etj.

Gjëja më e rëndësishme është që rregullat të jenë të përcaktuara qartë dhe të arritshme për të gjithë, në mënyrë që të mos ketë pakënaqësi për shkak të keqkuptimit. Nëse, për shembull, i ftoni dëgjuesit e emisionit tuaj radio të bëjnë pyetje në Tëitter përmes një hashtag të caktuar, theksojeni se çfarë lloj pyetjeje është e dëshirueshme (për shembull, duhet të komunikoni nëse fillimisht refuzoni pyetjet në lidhje me jetën personale të të ftuarit tuaj). Me fjalë të tjera, nëse do të bësh një emision me një temë të caktuar dhe do të ftosh dëgjuesit të të bëjnë pyetje, komuniko qartë se çfarë lloj pyetjesh do të përfshihen në emision.

Mos harroni analizën e komunitetit

Mos harroni analizën e komunitetit

Për t’u rritur së bashku me komunitetin tuaj, dëgjojeni rregullisht, matni pulsin, por gjithashtu kërkoni përgjigje specifike. Në mënyrë që të merrni reagime cilësore nga lexuesit tuaj, duhet të dini se si ta bëni pyetjen në mënyrën e duhur. Një gabim i zakonshëm i bërë nga media është të bërit e pyetjeve hipotetike në lidhje me sjelljen në të ardhmen, dhe metodologjia që mund të jetë e dobishme për ju në këtë seksion është Testi i Mamit.

Nëse bëni pyetjen: "A do të paguani një abonim për portalin tonë në vlerë prej 5 euro?", Padyshim që do të merrni një panoramë false të abonentëve të mundshëm. Një pyetje më e rëndësishme do të bazohej në zakonet e tyre ekzistuese dhe mund të jetë: "Sa para shpenzoni për abonimet në media në muaj?".

Kapërceni pyetjet e papërcaktuara si: "Dëshiron më shumë përmbajtje audio?". Në vend të kësaj, jini specifik dhe thoni: "Cilat përmbajtje mediatike keni ndjekur më shpesh në muajin e kaluar?" Përgjigjet e ofruara mund të jenë formate që media juaj tashmë ka, si dhe ato që po mendoni të prezantoni, të tilla si tekste më të gjata ose më të shkurtra, video, artikuj audio, podcast, etj.

Së fundmi, mos harroni të shpërbleni të anketuarit për reagimet. Tregojuni lexuesve se vlerësoni mendimin e tyre, por edhe kohën e shpenzuar. Shpërblimi mund të jetë një libër elektronik falas, një abonim për një muaj, një zbritje, etj. Thjesht shikoni se si e bën këtë Media Daily.

Nëse doni të mësoni më shumë rreth ndërtimit të komunitetit, ne jemi këtu për ju - regjistrohuni në kursin tonë falas për Ndërtimin dhe Angazhimi i Komunitetit për Median.

Milena Gjukiq është menaxhere komunikimi me përvojë në menaxhimin e marrëdhënieve me publikun, marketingun dixhital, community managment dhe prodhimin e videove. Ajo kryesisht punon në fushat e industrive krijuese, produksion kulturor dhe artistik dhe sektorit joqeveritar me organizata të tilla si Streha e Sigurtë e Grave, Festivali Ndërkombëtar i Teatrit Alternativ FIAT, Festivali i Filmit në Podgoricë, UnderhillFest dhe shtëpitë e produksionit OpenBox, Atomic dhe Videa.

Lexo artikujt:

Historitë më të mira nga Journalift:

Inteligjenca artificiale është, në shumë mënyra, një ngjarje revolucionare, e ngjashme me atë që ishte shtypshkronja Gutenberg në shekullin e 15-të, ose radioja, TV-ja dhe madje edhe interneti në shekullin e 20-të. Është një teknologji që do të riformësojë përgjithmonë shoqërinë. Për shumë prej nesh, AI nënkupton gjithçka që kemi mësuar nga filma të shumtë distopikë (2001 A Space

Tema:

Artikujt më të fundit:

Menaxhimi i premtimeve dhe rreziqeve të AI: Çfarë duhet të dijë çdo profesionist i medias rreth ChatGPT
Inteligjenca artificiale është, në shumë mënyra, një ngjarje revolucionare, e ngjashme me atë që ishte shtypshkronja Gutenberg në shekullin e
Zbuloni trukun: Si të flisni me zhvilluesit e uebit për (ri)dizajnimin e ueb faqes suaj mediatike
Puna mbi një ueb faqe për biznesin tuaj mund të jetë një proces në të njëjtën kohë emocionues dhe i
Si do ta ndryshojë ChatGPT gazetarinë dhe mediat?
Kërkova nga ChatGPT të shkruante këtë artikull për mua. Sigurisht që e bëra këtë. Bëra dhe riformulova pyetje për të