Si të ndërtoni dhe të zhvilloni një komunitet përdoruesish dhe si të monetizohet ai në mënyrën e duhur?

Lexim  minutësh

Rreth 20 vjet më parë, u krijua termi Web 2.0. Ai përfaqëson një qasje krejtësisht të ndryshme për realizimin e projekteve në internet. Deri në atë moment, interneti ishte një vend ku ne merrnim informacione, por komunikimi është pothuajse tërësisht i njëkahëshëm.

Në atë kohë (nga viti 1991 përafërsisht deri në vitin 2004), interneti ishte një vend ku fillimisht një numër relativisht i vogël, por më pas në rritje përdoruesish, konsumonin përmbajtje të krijuar nga një numër shumë i vogël autorësh. Sigurisht, numri i autorëve, mediave dhe burimeve të informacioneve është rritur me kalimin e kohës, por numri i “konsumatorëve” ka shpërthyer.

Me zhvillimin e infrastrukturës, mjeteve dhe me rritjen e disponueshmërisë së teknologjisë, është krijuar mundësia që një numër i caktuar përdoruesish të kenë mundësinë të bëhen krijues të përmbajtjes. Është kjo përmbajtje e krijuar nga përdoruesit që është baza e fenomenit Web 2.0.

Pavarësisht se sa të përkushtuar janë autorët, një numër i vogël i tyre thjesht e prodhojnë sasinë përfundimtare të përmbajtjes, duke e bërë këtë nga një numër i kufizuar këndesh dhe pamjesh, dhe shumë shpesh nuk ka mjaft kohë dhe vullnet për tema specifike. Thjesht, kur nuk ka burime të mjaftueshme (edhe nëse bëhet fjalë për kohë), përcaktimi i prioriteteve është shumë i rëndësishëm dhe kompromiset nuk janë gjithmonë në favor të diversitetit.

Web 2.0 ka nxjerrë cilësinë nga sasia. Ai solli demokratizimin e përmbajtjes dhe mundësinë për të gjithë, sado e vogël të jetë përqindja e audiencës, të kenë këndin e vet, sepse edhe 0.01% e përdoruesve të interesuar, në një bazë me qindra miliona njerëz në mbarë botën, do të gjendet një numër i mjaftueshëm për të ndërtojnë një komunitet, ku do të jeni në gjendje të diskutoni dhe informoni veten.

Çfarë lidhje ka e gjithë kjo me media?

Çfarë lidhje ka e gjithë kjo me media?

Ka të mëdha, sepse në momentin kur gati çdo njeri, dhe sot vërtet e ka një mundësinë të jetë një media dhe të tërheqë vëmendjen e përdoruesve dhe të formojë një komunitet, media nuk konkurron më vetëm me media, por të gjithë të tjerët që janë gati të investoni kohë dhe të krijoni përmbajtje.

Mediat që nuk u përshtatën me këtë, me kalimin e kohës filluan të humbin konkurrencën në treg, përveç nëse janë në një treg kaq të sofistikuar saqë autorë të pavarur nuk mund të bëhen konkurruesë. Më besoni, ka shumë më pak media të tilla nga sa mendoni.

Thonë se, për biznesin një nga gjërat më të rrezikshme që mund të thotë themeluesi është - ne e bëjmë këtë për 30 vjet. Vërtetë, jo të gjitha bizneset janë të tilla që të inovojnë dhe të evoluojnë me kalimin e kohës, por në fakt, shumica dërrmuese janë, megjithëse nuk duket se janë. Edhe ata që kanë funksionuar në një mënyrë për shekuj me radhë, ata duhej të përshtateshin me procesin e digjitalizimit dhe decentralizimit që ka sjellë teknologjia.

Nuk mund të jesh më një taksist nëse nuk mund të përdorësh një smartfon, nuk mund të jesh një psikoterapist nëse nuk mund të përdorësh teknologji. A mendoni se mundeni? Edhe nëse kjo ishte e vërtetë deri në mars 2020, që nga ai moment e tutje, u bë e qartë për të gjithë se nuk mund të mbështeteshim vetëm në praninë fizike dhe në atë "siç kemi bërë në 30 vitet e fundit".

Kështu është edhe me gazetarinë.

100 vjet më parë, informacioni udhëtoi disa ditë ose javë për të arritur tek ne. Por kjo është shumë në të kaluarën dhe nuk është e rëndësishme.

Vetëm 15 vjet më parë, gazetat ditore botoheshin në mëngjes ose në mbrëmje (ose dy herë gjatë ditës) dhe këto ishin vështrime të gjithçkaje që ndodhte. Revistat javore dhe mujore na sollën një përmbledhje të lajmeve në punën që ato bëjnë.

Sot është e paimagjinueshme që të mos kemi informacion që na intereson në kohë reale, dhe jo më vonë se të njëjtën ditë. Shumica e këtyre informacioneve jenë digjitale dhe na arrijnë në disa nga pajisjet që kemi me vete.

Edhe produktet fizike, nëse është e nevojshme, nga çdo pikë e globit tonë mund të arrijnë te ndonjë tjetër në maksimum 48 orë, dhe çmimi i tyre, megjithëse jo shumë i përballueshëm, në fakt është plotësisht i disponueshëm për secilin prej nesh.

A ka ndonjë gjë të mirë në gjithë këtë?

Pritshmëritë janë më të larta, por mundësitë që janë në dispozicion janë shumë më të larta se më parë. Për fillim, sot ju mund të kuptoni menjëherë për çfarë janë të interesuar njerëzit dhe për çfarë jo. Çfarë i intereson atyre në afat të shkurtër dhe çfarë në afat të gjatë.

Ju shkruani një tekst të jashtëzakonshëm  dhe ai lexohet për 10 vjet dhe 10 vjet po tërheq njerë në medien tuaj. Dhe sa herë që ngrihet kjo temë, njerëzit nxitojnë tek ju, sepse ju jeni më të rëndësishme.

Vetëm 10 vjet më parë, kjo ishte e paimagjinueshme. Media ishin lineare, dhe nëse nuk e kishit përjetuar në kohën kur u transmetua, ose nëse nuk e kishit lexuar ditët, javët apo muajt kur doli, nuk do të kishit mundësi ta shihnit më. Përveç nëse dikush e ruan atë kopje të gazetës, ose e regjistroi atë përmbajtje në një kasetë audio ose video.

Tani mund të mendoni ndryshe dhe të keni mundësi shumë më të mëdha. Kjo do të thotë gjithashtu që duhet të mendoni ndryshe, gjë që nuk është kurrë e lehtë për njerëzit që kanë formuar zakone.

Më parë duhej të mbështeteshe në ndjenja dhe ndoshta disa reagime josistematike nga përdoruesit, dhe sot mund t'i lexoni të gjitha në analitikën e Google dhe mjete të ngjashme. Në procesin e hartimit të përmirësimeve, ju kaloni hapin në të cilin supozoni se çfarë duan njerëzit dhe si do të reagojnë. Ju ende duhet të supozoni se çfarë do t'i përmbushin dëshirat e tyre dhe t'ua zgjidhni problemet, por kjo është dukshëm më pak të panjohura në ekuacionin që na çon drejt zgjidhjes.

A krijonin media komunitete më parë?

A krijonin media komunitete më parë?

Sigurisht që krijuan. Gjithmonë ka pasur familje që kanë blerë gazeta të caktuara ditore për dekada, shpesh për breza, ka pasur një audiencë të përkushtuar përmbajtjeve të caktuara televizive që i kanë formësuar detyrimet e tyre sipas programit, sepse kjo ishte e vetmja mënyrë për të qëndruar të përditësuar.

Rrethanat kanë ndryshuar, kështu duhet edhe ne, por arsyet kryesore pse njerëzit u motivuan të bëheshin konsumatorë dhe blerës të rregullt të produkteve tona dhe sot është arsyeja kryesore pse ata bëhen pjesë e komunitetit. Sot, vetëm shumë njerëz po luftojnë për vëmendjen e tyre dhe është më e vështirë t'i mbash ata.

Gjithashtu, fakti që pjesa dërrmuese e përmbajtjes është falas do të thotë se është një investim më i vogël që na lidh me ndonjë përmbajtje dhe ndonjë autor.

Atëherë, si të ndërtohet një komunitet në një shoqëri me pritshmëritë shumë të larta dhe me një gamë të shkurtër vëmendjeje?

Atëherë, si të ndërtohet një komunitet në një shoqëri me pritshmëritë shumë të larta dhe me një gamë të shkurtër vëmendjeje?

Gjëja më e rëndësishme është të marrim një vendim se cilat janë qëllimet dhe strategjia jonë afatgjata që na çon drejt atyre qëllimeve. Më lejoni të banalizoj - 100 lexues të rinj në ditë, në një vit ka 36.500 lexues, dhe një rritje prej 1% në ditë në vit sjell një rritje prej gjithsej 3800%.

Dhe kjo është "vetëm" një vit.

Strategjia afatgjatë është e rëndësishme, por të rëndësishme janë edhe taktikat afatshkurtra dhe afatmesme. Kjo nënkupton eksperimentimin, testimin, matjen dhe kërkimin e zgjidhjeve adekuate për sfidat afatshkurtra që kemi.

Kjo do të thotë gjithashtu të ndjekim tendencat dhe t'i përdorim ato, dhe me kohë të fillojmë t'i parashikojmë ato, në fusha ku është e mundur. Ky proaktivitet me kalimin e kohës sjell reziliencën ndaj ndryshimeve dhe sfidave të tregut.

Kuptoni përdoruesit, pyesni ata, ftoni ata të përfshihen.

Mos bëni kompromise për gjërat që nuk janë për kompromise. Kjo është arsyeja pse strategjia është thelbësore. Por mos jini shumë të ngurtë, sepse biznesi mediatik është bërë një gjë publike dhe një gjë e tregut dhe ju jeni aty për të plotësuar nevojat e tregut dhe të përdoruesve.

Përfitoni nga mjetet dhe mundësitë për të dëgjuar dhe mbledhur komente në mënyrë sistematike nga përdoruesit. Përdorni anketat, analizoni të dhënat nga Google Analytics dhe  mjetet për ndjekimin e zakobeve të përdoruesve .

Është e rëndësishme të merret me përmbajtje tërheqëse afatshkurtër në mënyrë që të jetë e rëndësishme për momentin, por është e rëndësishme të zhvillohet ajo përmbajtje evergreen që do të tërheqë dhe mbledhë përdoruesit në një afat të gjatë.

Ku është hapësira për monetizimin e komunitetit?

Çdo histori biznesi dhe çdo histori mediatike është unike, por shumica përshtaten në disa kategori ose modele.

Zakonisht modeli më i mirë është si me lojërat celulare - freemium. Kjo do të thotë se shumica e gjërave janë të disponueshme falas për përdoruesit, por jo me një përvojë ideale të përdoruesit, dhe nëse duan përmbajtje shtesë ose një përvojë më të mirë pa reklama, ata mund të paguajnë një shumë simbolike abonimi, ose të blejnë materiale specifike shtesë - një raport ose hulumtim i detajuar për një temë.

Mund të flasim shumë për modele për abonentë dhe kjo është padyshim një temë për një tekst të veçantë, por është mirë t'i përmendim këtu, sepse janë të rëndësishme dhe përfaqësojnë të ardhura të qëndrueshme, të sigurta, të parashikueshme dhe në rritje për media. Në rritje sepse grumbullohen me kalimin e kohës.

Cilat janë opsionet e tjera?

Cilat janë opsionet e tjera?

Ju keni një komunitet, kështu që njerëzit janë aty dhe jua kushtojnë vëmendjen e tyre. Kjo do të thotë që ju mund t'u ofroni atyre me kujdes disa nga produktet ose shërbimet që janë komplementare - bileta për ndonjë ligjeratë, kurs, një libër përkatës. Nëse askush nuk organizon gjëra të tilla, mund ta bëni ju, ose vetëm ose me dikë që merret me shërbime të tilla.

Abonimi nënkupton që ju kufizoni aksesin e përdoruesve dhe kjo nuk duhet të jetë e vetmja mënyrë. Ajo që mund të bëni është t'u jepni përdoruesve diçka më shumë - qasje në përmbajtje më herët, ose përfshirje në përzgjedhjen e të ftuarve, temave, pyetjeve. Gjithashtu, këta njerëz mund të marrin disa ulje dhe përfitime mbi gjërat e tjera që ofroni. Një shembull i mirë i kësaj, i cili funksionon në rajonin tonë, është Klubi i Lexuesve të gazerës Danas.

Përfshirja e njerëzve në komunitetin nënkupton ndjenjën e përkatësisë. Jo të gjithë duhet ta tregojnë atë, por disa e bëjnë. Kjo do të thotë që ata mund të dëshirojnë të kenë një veshje ose një lëndë që është e markës në medien tuaj. Përveç burimit të të ardhurave, kjo është një mundësi për të përhapur fjalën për atë që bëni, për ta bërë markën tuaj më të dukshme, për të arritur diku ku është pothuajse e paimagjinueshme të jetë.

E fundit por jo më pak e rëndësishme - thjesht ua jepni përdoruesve mundësinë për të dhuruar nëse duan të mbështesin atë që bëni ju. Tek ne, njerëz kanë turp ta pyesin këtë, dhe nëse shikoni tregjet më të zhvilluara, është krejtësisht normale që një Wikipedia ose Archive.org që kryen një aktivitet të dobishëm shoqëror, të kërkojë herë pas here mbështetje nga përdoruesit.

Mbani parasysh se karakteristika e rajonit tonë gjeografik është se kemi një diasporë shumë të madhe në vendet më të zhvilluara të botës. Edhe pse janë pjesë kulturore e këtij rajoni, janë edhe pjesë e kulturës në të cilën jetojnë, dhe në ato, pagesa për përmbajtje dhe dhurimi është shumë më afër ndërgjegjes sesa këtu.

Gjithashtu, për shkak të standardit më të lartë, ky lloj shpenzimi nuk është problem për ta, veçanërisht nëse janë të vetëdijshëm se mund të kontribuojnë për një qëllim. Ajo që është e rëndësishme është t'u mundësohet atyre që mekanizmi, me të cilin mund të përfshihen, të jetë afer asaj me të cilën janë mësuar, dhe qe nuk kërkon shumë kohë dhe përkushtim prej tyre. Për ta bërë procesin e aktivizimit të një donacioni ose abonimi, ose blerjen e një artikulli, të thjeshtë dhe efikas.

Të bësh biznes sot do të thotë të kuptosh klientët dhe t'u përshtatesh dhe t'u nënshtrohesh klientëve. Dhe biznesi mediatik mund të jetë mediatik, por gjithsesi është një biznes dhe funksionon sipas parimeve të tregut.

Ivan Miniq është një profesionist i marketingut dhe IT me përvojë ndërkombëtare. Ai është themeluesi i një prej komuniteteve më të mëdha online në rajonin e Ballkanit duke numëruar më shumë se 2 milion përdorues (forumi Burek) dhe një sipërmarrës i vetëngritur me disa biznese start up (Moja Pijaca, Burgos – burger bar). Ivani është moderatori dhe redaktori i Pojačalo – një podcast për sipërmarrjen që arrin deri në 5.000 pajtimtarë. Ivan ka punuar me media nga Serbia dhe Bosnja dhe Hercegovina, duke i ndihmuar ata të zhvillojnë praninë e tyre në internet dhe të rrisin audiencën e tyre. Ai ka qënë lektor i Menaxhimit tv Projekteve për studentët e marketingut dixhital në Fakultetin e Medias dhe Komunikimit në Beograd.

Lexo artikujt:

Historitë më të mira nga Journalift:

Inteligjenca artificiale është, në shumë mënyra, një ngjarje revolucionare, e ngjashme me atë që ishte shtypshkronja Gutenberg në shekullin e 15-të, ose radioja, TV-ja dhe madje edhe interneti në shekullin e 20-të. Është një teknologji që do të riformësojë përgjithmonë shoqërinë. Për shumë prej nesh, AI nënkupton gjithçka që kemi mësuar nga filma të shumtë distopikë (2001 A Space

Tema:

Artikujt më të fundit:

Menaxhimi i premtimeve dhe rreziqeve të AI: Çfarë duhet të dijë çdo profesionist i medias rreth ChatGPT
Inteligjenca artificiale është, në shumë mënyra, një ngjarje revolucionare, e ngjashme me atë që ishte shtypshkronja Gutenberg në shekullin e
Zbuloni trukun: Si të flisni me zhvilluesit e uebit për (ri)dizajnimin e ueb faqes suaj mediatike
Puna mbi një ueb faqe për biznesin tuaj mund të jetë një proces në të njëjtën kohë emocionues dhe i
Si do ta ndryshojë ChatGPT gazetarinë dhe mediat?
Kërkova nga ChatGPT të shkruante këtë artikull për mua. Sigurisht që e bëra këtë. Bëra dhe riformulova pyetje për të